Львівські хірурги пересадили пораненому прикордонникові кістку з ребра у щелепу

376813115_631844475752639_6471746610142208519_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові рятують українського захисника Гліба Лисицького, котрий отримав множинні поранення у боях із росіянами під Бахмутом.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

30-річний воїн родом із Лисичанська на Луганщині. На війні провів пів року. Поранення отримав у січні нинішнього року у Бахмуті на Донеччині, коли разом іззз побратимами повертав стратегічно важливі позиції, які зайняли росіяни.

«Ми були втрьох, я йшов першим. Щойно вийшов за пагорб, як почув автоматну чергу. Впав. Хотів схопитися за автомат, але рука вже не працювала. Куля пролетіла наскрізь і зачепила артерію. Почалася масивна кровотеча. Поки я повз до нашого окопу, росіяни закидували мене гранатами. Одна з них розірвалася прямо біля обличчя», — згадує Гліб обставини свого поранення.

Уламки понівечили не лише лице воїна, а й посікли легені та живіт. Тим часом росіяни наближалися.

Тому зібрався з силами та поповз по посадці - пліч-о-пліч з побратимами. Вони вибралися, але на цьому боротьба Гліба за життя лише розпочиналася. Він втратив забагато крові. У Краматорську важко пораненого прикордонника лікарі підключають до апарату штучної вентеляції легенів.

Три дні у комі, під час якої стається ще й ішемічний інсульт, тобто інфаркт мозку. І Гліб назавжди втрачає периферичний зір. Потому в боротьбу за життя воїна вступають лікарі Дніпра, Києва і зрештою - Львова. У Центрі НЕЗЛАМНІ Гліба зустрічають спеціалісти відділення щелепно-лицевої хірургії. Обличчя пацієнта деформоване, а пластини, які раніше встановили на місце розтрощених лицевих кісток, на жаль, не прижилися. Почався остеомієліт, тобто інфекційне запалення кістки.

У Львові лікарі побороли гнійні процеси, а потому виконали повторну реконструктивну операцію. За два місяця нові пластини прижилися і хірурги змогли взятися за наступне втручання - імплантацію нижньої щелепи, кістку для якої взяли з ребра пацієнта. Якби цього не зробили, чоловік міг мати проблеми із мовленням та жуванням.

Нині захисник вже пройшов фізичну реабілітацію та поїхав додому.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: