У Львові запустили подкаст, в якому поети та поетки розповідають про досвід війни

poety.poetky.vijna_shyrokyj
Фото: літературне роз'єднаня "Грань"

1 вересня вийшов «нульовий епізод» подкасту «Поети. Поетки. Війна», а через тиждень – перша розмова з поеткою, перекладачкою, літературознавицею та волонтеркою Галиною Крук. Загалом має вийти цикл подкастів з 9-10 епізодів, де українські поети та поетки обговорюватимуть свій досвід переживання війни.

Подкаст запустило літературне роз’єднання «Грань», а його співзасновник львівський поет, прозаїк та перекладач Ростислав Кузик є ведучим епізодів.

У коментарі Дивись. іnfo він розповів, що ідея подкасту в нього виникла ще на початку осені минулого року, коли читав поезії, написані в часі повномасштабної війни.

«Ці вірші були документуванням, але водночас – рефлекцією того, що відбувалось після 24 лютого 2022 року. Тоді я подумав, що було би цікаво поговорити із авторами та авторками, які пишуть ці поезії, адже поети і поетки мають загострену чутливість, яка й дозволяє їм писати. Мені важливий кожен окремий досвід – хай це поети, які вступили до лав ЗСУ, чи поети, які були змушені виїхати з України», – зазначив Ростилав Кузик.

Поет підкреслив, що тому кожен епізод розпочинається із питання про те, яким для співрозмовника чи співрозмовниці було 24 лютого.

З ким відбуватимуться наступні розмови – ведучий тримає інтригу. Однак зізнається, що розмови відбулися як з відомими авторами і авторками, так і з молодшою генерацією, адже їхній досвід також важливий.

За словами Ростислава Кузика, вже записало 7 розмов. А загалом в рамках першого сезону планують опублікувати 9-10 епізодів.

Під час розмов обговорюватимуть різні теми. Деякі спільні для усіх. Наприклад, про початок повномасштабної війни чи про літературу в цей час. Інші ж – залежать від особистості поетів та поеток та їхній власний досвід.

Наступний епізод подкасту вийде вже цієї п’ятниці. Розмова буде з поетом, музикантом та волонтером Іваном Сеніним.

Подкасти можна послухати на найпопулярніших платформах: YouTube, SoundCloud, Spotify, Apple Podcasts та Google Podcasts. Для цього потрібно перейти за посиланням тут.

Довідка

«Поети. Поетки. Війна» – це цикл розмов з українськими поетами та поетками про їхній досвід переживання війни. Оскільки вони після 24 лютого 2022 року перестали бути лише митцями, але й стали також військовими, парамедиками, волонтерами, внутрішньо переміщеними особам, біженцями та культуреґерами, які говорять про війну, що розв’язала Росія.

Літературне роз’єднання «Грань» –  організаційна платформа, створена для популяризації сучасної літератури, зокрема поезії, через синтез із іншими видами мистецтва. Засновниками проєкту є двоє поетів зі Львова – Павло Щепан та Ростилав Кузик.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що восени у Львові пройде 30-й книжковий форум на новій локації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: