В Україні планують запустити спеціальний банк українських шрифтів

326b2e9afeb01128ab25967dd86621b5 (1)
Фото ілюстративне: pinterest.com

 В Україні хочуть позбутися російської системи гліфів та створити банк українських шрифтів.

Про це повідомив в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у фейсбуці за результатами засідання Комітету Верховна Рада України з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке відбулося 18 вересня.

Зокрема він розповів, що в Україні давно діє заборона на використання російської мови у офіційному діловодстві, тому варто позбутися і російської системи гліфів. А саме - вилучити з обігу в роботі ВРУ російський шрифт «іжиця». Натомість політик пропонує використовувати шрифт «Volja», який розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича на початку ХХ ст.

Крім того, Карандєєв зазначив, що в майбутньому планують запустити на державному рівні банк українських шрифтів.

Також в. о. Міністра культури та інформаційної політики зазначив, що в наступному році молодь отримає перші сертифікати на придбання книг. За його словами, така допомога буде доступна у застосунку Дія за аналогом єПідтримки.

«Кошти цієї програми можуть бути використані виключно для придбання книжкових видань державною мовою. Запроваджуємо державні субсидії розповсюджувачам видавничої продукції на відшкодування витрат на оренду (суборенду) приміщень, що використовуються як спеціалізовані магазини для торгівлі книгами. Відповідний законопроєкт №9568 розроблено народними депутатами спільно з Міністерство культури та інформаційної політики України та представниками сфери книговидання», - підкреслив Карандєєв.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв був присутній на Конгресі Культури, що відбувся у Львові. Детальніше про конгрес читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: