Бронежилети для жінок: чому це важливо

2

Десятки тисяч українських берегинь користуються універсальною амуніцією — вона важка та незручна для жінок. Тому компанія «Українська Броня», разом із медиками, технологами та дизайнерами, випустила бронекостюм «Рута Люта». Складовою цього костюму є жіночий бронежилет.

Більше про спорядження Дивись.info розповів СЕО компанії Ян Гончаров.

- Як і коли виникла ідея створювати бронежилети для жінок?

Ідея створення жіночого бронекостюму виникла у відповідь на запит жінок-військових. Вони скаржились на важкість бронежелетів, які їм видають та ризики для їхнього здоров'я. Чоловіча амуніція не тільки шкодить їхньому здоров'ю, але й не захищає так, як мала б. Ми працювали над розробкою першого українського анатомічного бронежилету для жінок кілька місяців та залучили для розробки дівчат-військових та медиків.

- Чим бронежилети для жінок відрізняються від бронежилетів для чоловіків?

В першу чергу, це пов'язано з елементарною анатомією. У жінок є груди, а у звичайних чоловічих бронежилетах для них, скажімо так, немає місця. Через крій водоноски та важкість плити створюється тиск та дискомфорт. Водночас у чоловічих бронежилетах зона навколо жіночих грудей залишається відкритою та вразливою до осколків. Крім того, це важко, бо немає правильного перерозподілу ваги. У стандартних бронежилетах металеві плити є важкими для жінок, які мають іншу тілокомплекцію, ніж чоловіки.

- З яких матеріалів створюєте бронежилети?

Вся продукція компанії виготовляється з якісних матеріалів, що мають міжнародну сертифікацію. Окрім комплектації плитами, в бронекостюмі ми додатково використовуємо пакети з м'яким балістичним захистом, що захищає саме від уламків.

- На благодійному форумі «Незалежні» ви презентували бронежилети з вишивками. Як виникла така ідея?

Зазначимо відразу, що бронежилети з вишивкою були тільки на презентації. На фронті жінки носять спорядження без візерунків. Це був такий ліричний красивий проект, щоб привернути увагу до проблеми забезпечення жінок анатомічно правильною амуніцією в ЗСУ. Тобто ті жінки, які служать безпосередньо на передовій, наразі забезпечені чоловічою амуніцією. Це, знову ж таки, створює ризики для їхнього життя і здоров'я.

Читайте також: Відтворюємо вишивки з музеїв, - засновниця українського бренду вишитого одягу.

- Насткільки важливо популяризувати жіночі бронежилети?

Навіть у світі жіночі бронежилети не є розповсюдженими, що вже говорити про Україну? Проте нам якраз таки вони просто необхідні. Особливо зважаючи на те, що Україна підписала Конвенцію ООН «Жінки, мир, безпека». Бо один із пунктів цієї конвенції говорить про те, що військові жінки мають бути захищені відповідною амуніцією. Тому це не тільки про збереження життя жінок, але й про дотримання їхніх прав.

Довідка

За даними Міноборони, станом на 2023 рік у лавах ЗСУ проходять службу близько 42 тисяч жінок-військовослужбовців, з яких майже 5 тисяч перебувають на передньому краї, де виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: