У Львові відкриють виставку ліногравюр «ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА» Софії Короткевич

У середу, 20 вересня, відбудеться відкриття проєкту мисткині Софії Короткевич «ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА» у галерех «Дзиґа». Виставка буде доступною до 8 жовтня.

Про це повідомили ІА Дивись.info в галереї «Дзиґа».

Про що виставка «ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА»?

18 березня 2022 року Софія Короткевич побачила з вікна пролітаючу над сусіднім будинком ракету, і цей досвід спонукав художницю до створення серії «ПРОСТІР : НЕБЕЗПЕКА».

Як розповіла мистецтвознавиця Олександра Кущенко, момент видимої, близької небезпеки запамʼятався авторці як розмитий, уповільнений, розкадрований, як і спогади, що були нечіткими й набули усвідомленості з часом. Обрана техніка перетворює творчий процес на символічний акт закарбовування у пам'яті  — ракети над містом врізаються в спогади, наче різець у лінолеум.  

«У серії ліногравюр впізнаємо будівлі з різних міст України. Авторка зобразила локації, над якими пролітали або можуть пролетіти ракети в недалекому майбутньому, адже війна не закінчилась і під загрозою кожен клаптик неба і землі. Образи недобудованих споруд стають символами прийдешнього. У майбутньому тут щось буде зведено, наповнено життям. Водночас їхній вигляд мінливий: зруйновані чи недобудовані, минуле чи майбутнє?» - підкреслює Олександр Кущенко.

За її словами, проєкт балансує на межі уяви та пам'яті, та включає серію ліногравюр, сувої відбитків на перфокартах (застарілих носіях для передачі інформації, які використовувались, зокрема, і у військовій справі) і відео.

«Ми бачимо будинки, які стали жертвами ракетних обстрілів і потенційні мішені. Відбитки, подібно до мінливої, ненадійної пам'яті, поволі набувають чіткості й згодом майже розчиняються у гущині фарби. Цей проєкт, як тиха розмова з близькою людиною, майже пошепки задає питання: наскільки наша уява втручається в правдиве сприйняття реальності? Чи є межа між переоціоненою довірою власній памʼяті і недооціненою силою впливу чуттєвого досвіду нашої уяви?» - зазначила мистецтвознавиця.

Довідка про авторку виставки

У галереї «Дзиґа» повідомили, що Софія Короткевич є мисткинею зі Львова. У своїй художній діяльності авторка відводить простір для вираження природніх властивостей матеріалів, з якими працює, не обмежується лише їх адаптацією до своїх цілей у роботі.

Мисткиня вбачає особливу філософію в порівнянні явищ, що нас оточують в повсякденному житті, з різними процесами художньої роботи. Вона працює у таких техніках та напрямках, як-от: графіка, скульптура, відео, інсталяція, енвайромент арт. 

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що подивитися в Театрі Лесі у Львові: репертуар на цей тиждень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: