Львівські лікарі вперше в Україні видалили пухлину наднирника дитині, використовуючи робота

381507706_636857408584679_8122806465336782755_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові хірурги Дитячої лікарні Святого Миколая прооперували 4-річну дитину за допомогою робота Da Vinci. Це перший випадок в Україні, коли пухлину наднирка видалили таким способом.

Про це повідомили в Першому медичному об'єднання Львова.

Там розповіли, що злоякісний утвір загрожував життю чотирирічної дівчинки, яка до цього перенесла трансплантацію кісткового мозку.

«Алінці - 4 роки. Вона - з Вінниці. З минулого літа дитина бореться з тяжкою недугою. Спершу в Аліни з’явився біль у животі та піднялася температура. Сім’я відразу звернулася до лікарів. Дитині діагностували нейробластому 4 стадії – злоякісну пухлину нервової системи», - розповіли в медичному закладі.

За словами лікарів, при нейробластомі пухлини можуть розвиватись в будь-якій ділянці симпатичної нервової системи. В Алінки пухлина утворилася в правому наднирнику (ендокринній залозі, що відіграє важливу роль в обміні речовин). Вона мала розмір - 15 см.

У Першому медичному об'єднанні зазначили, щоб видалити пухлину, тривалий період хірурги очікували етапу лікування, на якому операцію можна зробити за життєвими показами. Тому спершу в Вінниці та Києві дівчинка пройшла хіміотерапію. Крім того, в Києві Алінці пересадили кістковий мозок.

«Коли пухлина зменшилась до 5 см, Алінка з батьками приїхала до Львова. Видалили пухлину за допомогою робота Da Vinci. Лікарі кажуть: такий метод більш точний та менш травматичний для дітей. Адже операція відбувається через мінірозріз, а вбудована мінідіагностична система дозволяє лікарям проводити ювелірні втручання.Пухлину вдалося видалили повністю - в межах здорових тканин. Та головне - не пошкодивши життєво важливих структур», - розповіли в Першому медичному об'єднанні Львова.

У медичному закладі повідомили, що операція минула з мінімальною крововтратою. А вже на 4 день після неї дівчинку виписали додому.

Тепер вона продовжуватиме лікування у Вінниці, де прийматиме хіміотерапію. Крім того, пацієтка має приїжджати до львівських медиків раз на 3 місяці.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що через кілька годин після народження львівські лікарі прооперували немовля з вадою стравоходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: