Львівський тиждень скульптури: в Палаці мистецтв відкрили головний проєкт «Старе і нове / Нове і старе»

«Старе і нове/Нове і старе»
Виставковий проєкт «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info

У середу, 20 вересня, у Львові офіційно розпочався тиждень скульптури. Подія стартувала відкриттям виставки «Старе і нове/Нове і старе» в Палаці мистецтв.

ІА Дивись.info побувала на відкритті Львівського тижня скульптури та поглянула на експонати виставки.

Цього року тема тижня скульптури співзвучна з назвою головного проєкту в Львівському палаці мистецтв – «Старе і нове / Нове і старе». 

Як відбулося відкриття тижня скульптури та головної виставки

Під час відкриття виступили куратор тижня скульптури Павло Гудімов, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, головний архітектор Львова Антон Коломійцев та мистецтвознавець та професор Львівської національної академії мистецтв Орест Голубець.

Відкриття Львівського тижня скульптури у Палаці мистецтв. На світлині: Павло Гудімов, Максим Козицький, Орест Голубець та Антон Коломійцев. Фото: ІА Дивись.info

Зокрема Павло Гудімов зазначив, що Львівський тиждень скульптури – це подія, яка має довести, скульптура це насамперед про творчість. За його словами, така подія має познайомити широкий загал з роботами художників та розширити рамки поняття «скульптура».

«Сьогодні тут в Палаці мистецтв ви побачите близько ста художників, які висловлюється в об’ємному просторовому мистецтві. Весь Палац мистецтв розбитий на певні теми поверхів. Іноді на поверсі є дві теми, іноді три, іноді – одна. Наприклад, на першому поверсі ми говоримо про голови і кулі», – розповів куратор Львівського тижня скульптури.  

Він також анонсував, що за два дні відкриється виставка на вулиці Шевченка. Там зараз відбувається монтаж п’ятьох творів сучасного мистецтва.

«У час війни культура має особливу місію: ми маємо не просто вижити, а – перемогти. І коли ми говоримо про роль таких проєктів, то щось здається неможливим. Але, як виявляється, в наших достатньо сильних руках – це можливо. Ми продовжуємо не тільки жити, ми продовжуємо – розвиватися, творити. І найголовніше – ми продовжуємо мріяти про наше майбутнє», – каже Павло Гудімов.

Відкриття Львівського тижня скульптури у Палаці мистецтв. Фото: ІА Дивись.info

Головний архітектор Антон Коломійцев підкреслив, що скульптура в місті – це частина, без якої собі місто не можливо уявити. Тому завдяки такій події традиція скульптури повертається знову, яка збагачує місто. За його словами, скульртура додатково формує міський простір, його сенси та візії майбутнього:

«Така тема фантастична «Минуле і майбутнє». Звичайно, що в такому місті як Львів говорити про майбутнє без минулого дуже важко. Однак будь-яка інтерпретація минулого, як ми знаємо, дуже часто говорить про нас теперішніх і як ми це інтерпретуємо, ніж про те, яким саме буде майбутнє».

Скульптури на виставці «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info
Скульптури секції "Слід часу" на виставці «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info

Про виставку «Старе і нове/Нове і старе»

У Львівському палаці мистецтв представлено скульптури різних часів. Їх розмістили на трьох поверхах будівлі. Це колекції, які надали Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові, Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького та приватні колекціонери.

Скульптури на виставці «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info

Виставковий проєкт складається зі семи тематичних секцій, як-от:

  • «Світи»;
  • «Слід часу»;
  • «Звірі і люди»;
  • «Міфи і герої»;
  • «Що сє робе?»;
  • «Голови і Кулі»;
  • «Бодіпозитив»;
  • зона відпочинку, рецепція, мистецька і книжкова крамниця.
Зона відпочинку та крамниця в межах проєкту «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info
Скульптури секції "Бодіпозитив" на виставці «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info

Виставка «Старе і нове/Нове і старе» має на меті викликати в глядачів власні думки, інтерпретації, дискусії та ідеї. Тут кожен відвідувач може знайти щось для себе, розглядаючи скульптури та досліджуючи мистецтво.

«Ми відмовляємось від класичного протистояння старого і нового. Скульптури не розташовані хронологічно, нам не цікава послідовність. Ми прагнемо дослідити, зіставити, надихнути і поєднати. Захоплює діалог сучасного і давнього в єдиному просторі. Це створює нове сприйняття скульптури, яка вже почала говорити, взаємодіяти між собою. Нам залишилось лише підслухати цю розмову», –  зазначив куратор проєкту Павло Гудімов.

Скульптури на виставці «Старе і нове/Нове і старе». Фото: ІА Дивись.info

Побачити більше робіт можна у Львівському палаці мистецтв за адресою вулиця Коперника, 17. Вартість вхідного квитка – 200 гривень. Виставка буде доступною до 11 жовтня.

Які ще події відбудуться в межах Львівського тижня скульптури?

Окрім головного проєкту «Старе і нове/ Нове і старе», що розмістили в Львівському палаці мистецтв, на тижневі скульптури покажуть такі виставки, як-от:

  • Виставка екскізів до майбутньої паркової скульптури Ярослава Мотики «Викрадення Європи» в Сенсотеці у Стрийському парку.
  • Виставку Івана Самотоса в Національному музеї.
  • Персональні виставки в «Я галереї» Миколи Малишко «В собі» та Уляни Ярошевич, а також  працюватиме Скульптурний кабінет.
  • «Вулична галерея Шевченка» на однойменній вулиці, де будуть презентовані сучасні скульптури художників.
  • Також Львівський і Київський залізничні вокзали, підтримуючи ініціативу, будуть демонструвати авторів тижня скульптури в своїх просторах.
  • Демонстрація на Львівському та Київському залізничному вокзалах авторів тижня скульптури.
  • Конкурс студентської скульптури з представників усієї України в Львівській академії мистецтв. А також одноденна конференція, де спробують критично подивитись на минуле і сьогодення української скульптури в публічному просторі, зокрема львівські проблеми в цьому напрямку.

Читайте також Ракети, які пролітають над будинками: у Львові презентували виставку ліногравюр «ПРОСТІР: НЕБЕЗПЕКА»


Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 20 вересня у Львові розпочався тиждень скульптури. Він триватиме до 11 жовтня. Під час події покажуть понад 300 скульптур на десятьох локаціях міста.

Цього року Львівський тиждень скульптури розпочав свою історію ще в серпні. Адже в межах проєкту встановили «Скульптурний маршрут» Стрийським парком. Зокрема чималий розголос був навколо скульптури «Впевнена» Василя Корчового.

Довідка

У листопаді 2022 року відбувся перший Львівський тиждень скульптури. Подія минула під ракетними обстрілами та під час блекаутів та мала тему «Хаос». Тоді основна мета заходу була перепрограмувати ставлення до скульптури в публічному просторі з цвинтарних, політичних чи комерційних замовлень до авторських творчих робіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: