Діагноз раптової смерті: львівські хірурги прооперували серце пацієнтки через 5-сантиметровий розріз

384118708_640287154908371_5828750875414457256_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Львівські кардіохірурги виконали операцію Бенталла на серці пацієнтки через 5-сантиметровий розріз замість стандартного у 30 см.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Пацієнтку звати Любов Клубок. Їй 59 років. Жінка з Лугового, що на Львівщині. У неї вроджена вада серця, відома як аневризма аорти, яка ніяк себе не проявляла - аж до 2015 року. Відтоді у неї є проблеми із підвищеним тиском, але звертатися за медичною допомогою жінка не поспішала.

Всі ці роки її стан лише погіршувався. І коли з’явилася сильна задишка і пані Любов вже не могла піднятися сходами, вона нарешті звернулася до фахівців. Лікарі виявили у пацієнтки вкрай небезпечну патологію серця - аневризму кореня та висхідного відділу аорти, важку недостатність аортального клапану. Такий діагноз також називають діагнозом раптової смерті.

Кардіохірурги вирішують оперувати методом Бенталла. Операція - складна, а ризики високі.

Аби мінімізувати можливі ускладнення та скоротити процес реабілітації й одужання, львівські лікарі наважуються виконати це втручання через мінімальний розріз у 5 см - замість стандартних 30-ти.

«Під час операції Бенталла ми виконали реконструкцію кореня з реімплантацією коронарних артерій і висхідної аорти, а також замінили аортальний клапан. Виконали це втручання з найменшим розрізом. Раніше були вже описані випадки, коли операцію робили через невеликий доступ - у 10-12 см. Але з 5-сантиметрового розрізу - це вперше. Завдяки цьому пані Любов швидко одужала та на 6-й день була виписана з лікарні», — каже Роман Домашич, заввідділення кардіохірургії та трансплантації серця Лікарні Святого Пантелеймона.

Нагадуємо, львівські хірурги врятували від серцевої недостатності однорічну дівчинку з Закарпаття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: