Чи зможуть жінки-медики виїжджати за кордон з жовтня, — МОЗ

медики у Львові
Ілюстративне фото, архів Дивись.info

З першого жовтня нинішнього року не буде жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок-медиків та фармацевтів, які мають стати на військовий облік.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Військовий облік для жінок

З першого жовтня на військовий облік повинні стати жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Йдеться про всіх жінок віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями:

  • лікар,
  • стоматолог,
  • акушерка,
  • сестра медична,
  • фармацевт та провізор,
  • наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо вже мають перебувати на військовому обліку.

Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі. 

МОЗ зазначає, що більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже і так перебувають на військовому обліку, бо така норма діє ще з 1992 року. Хоч міністерство визнає, що понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів «працювала не досконало», через що частина медиків в ньому не враховані.

Щоб стати на облік жінки-медики матимуть три роки — до 31 грудня 2026 року. До цього ж часу жінкам з медичною та фармацевтичною освітою дозволено працевлаштуватися без військового квитка.

Також МОЗ наголошує, що кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон в незалежності від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб.

Від січня 2023 року жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, стануть на військовий облік одразу по закінченню навчання. Для цього заклад освіти за два місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до військкоматів.

Нагадуємо, у жовтні 2021 року Міністерство оборони видало наказ №313, який зобов'язує жінок понад ста професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, стати на облік військовозобов'язаних.

17 грудня наступного року в Україні розширили перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок на військовий облік як військовозобов'язаних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: