В окопи не поїдете: що відомо про військовий облік жінок

271522
Фото: Reuters.

17 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міноборони, в якому був затверджений перелік професій, представниць яких братимуть на обов'язковий військовий облік.

У законі «Про військовий обов'язок та військову службу» військовозобов'язаними називаються ті особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил та інших військових формувань на особливий період (воєнний стан чи мобілізація) або для виконання певних робіт, які потрібні для забезпечення оборони країни.

Як розповів під час брифінгу у Києві начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ Роман Горбач, в результаті у Міноборони хочуть отримати уявлення щодо дефіцитних військовооблікових спеціальностей, які у разі необхідності можуть бути використані для оборони держави у майбутньому.

Насамперед військовий облік – це не військова служба. Призвати жінку до війська буде можливо лише у випадку воєнного стану або мобілізації, але це також буде відбуватися лише за згоди військовозобов'язаної.

«Жінки можуть бути мобілізовані у випадку прямої агресії й оголошенні військового стану, так само як 2014 року, коли були оголошені 6 хвиль мобілізації для чоловіків, так само може бути оголошено для жінок.

Жінок на передову, в окопи, не посилають, там немає спеціальностей, які потрібні, тим більше з того переліку, який зараз є. Це може статися тільки, якщо жінка сама захоче. Наприклад, у нас була професорка фізико-математичних наук, вона прийшла 2014 року і рік прослужила солдатом, тоді поступово піднялась до командира мінометної батареї тільки завдяки тому, що це дійсно було за її можливостями», – говорить ІА Дивись.info пресофіцерка оперативного командування «Північ» Олена Мокренчук.

Хто може потрапити під часткову мобілізацію

Призов на військову службу можливий для таких категорій жінок:

  • громадянки України;
  • перебувають у військових комісаріатах на військовому обліку;
  • отримали документ від військово-лікарської комісії про те, що вони є придатними для проходження військової служби за станом свого здоров’я;
  • проходили раніше військову службу, де отримали військово-облікові спеціальності;
  • мають відповідну освіту або спеціальності, хоча і не проходили військову службу;
  • не мають права отримати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації (Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Міноборони повідомили, що обов'язок проходження зборів буде поширюватися і на жінок за відсутності підстав для надання відстрочки, зокрема за станом здоров'я, наявності неповнолітніх дітей на утриманні чи іншої особи, яка потребує постійного піклування тощо. Це може бути підставою для непроходження зборів.

Але на військові збори під час перехідного періоду жінки також будуть на навчання прибувати лиш за власною згодою.

«Військовий облік полегшить процес пошуку професії для жінки, коли вона захоче підписати контракт, зазвичай коли людина йде до військкомату, то думає, що є лише піхота, яка сидить окопах і її по телевізору показують. А ще є танкісти, бо танчики це гарно, є артилерія, тому що це боги війни. Але насправді військових спеціальностей є дуже багато. Тому коли людина приходить безпосередньо, пошук для неї професії за фахом у різних військових частинах, при цьому орієнтуючись на її побажання, забирає дуже багато часу насправді. Тому краще таке пропрацьовувати заздалегідь», –  сказала Мокренчук.

На сьогоднішній день у військовий облік жінок входить перелік професій: лікарі, водії, інженери, геодезисти, музиканти, програмісти, соціальні працівники, журналісти, юристи, працівники ресторанів та готелів, діловоди, бухгалтери, рекламники та інші.  З повним списком професій можна ознайомитись за посиланням.

У переліку професій за наказом Міноборони передбачено два варіанта: наявність професії або відповідної освітньої спеціалізації. Якщо жінка не працює або працює як ФОП, чи є домогосподаркою, але має відповідну освіту, тоді вона також має ставати на військовий облік.

Раніше обов'язок ставати на облік мали, наприклад, лікарі.

Облік є обов'язковим незалежно від того чи у жінки є діти, чи немає. Проте, за словами юристки Марії Звягінцевої, яку цитує Суспільне, на строкову службу таких жінок все одно не призивають. Згідно з Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу», жінки, перелік професій яких підходить для взяття на військовий облік, можуть призиватися на службу лише у воєнний час.

Щоби стати на військовий облік, жінка повинна знайти свою професію у переліку, повідомити свого працедавця про обов’язок стати на облік, зібрати необхідні документи, пройти медогляд та надати зібрані документи у Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації для взяття на військовий облік.

Які документи необхідні:

  • Ідентифікаційний код, паспорт-книжечка або ID-картка;
  • Фотокартка 3*4;
  • Свідоцтво про народження дітей (документи на опіку, якщо жінка опікується над дитиною, недієздатною особою, інвалідом);
  • Документ про здобуття спеціальності/професії;
  • Рішення військово-лікарської комісії про придатність за станом здоров’я для проходження військової служби в мирний або воєнний час (оформляються в ТЦК та СП).

До речі, Міноборони анонсувало свою співпрацю з Міністерством цифрової трансформації, тому, можливо, найближчим часом на облік можна буде стати онлайн за допомогою «Дія».

Коли жінка влаштовуватиметься на нову роботу, серед документів треба буде надати й військово-обліковий, при зміні професії також потрібно буде повідомляти військкомат.

Жінок, які не стануть на військовий облік до кінця квітня 2022 штрафуватимуть, сума штрафу становитиме півтори тисячі гривень.

Також штрафуватимуть підприємства, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік. Розмір штрафу становитиме від 850 гривень – для жінок і від 5500 – для підприємств.

Підставами для невзяття на військовий облік є лише або досягнення певного граничного віку, в особливий період це 60 років, або стан здоров'я, що буде перевірятися лікарською комісією.

Чим займатимуться жінки у війську

Потрібно співставити дві таблиці: Перелік спеціальнотей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних та Перелік
військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

Наприклад, оператори промислових роботів потраплять у пошуково-рятувальні підрозділи, журналісти будуть працювати з особовим складом (військова преса), фінансисти потраплять у штаб, залізничники братимуть участь у  будівництві та відбудові аеpодpомів, залізниць і автошляхів, архітекторам чи інженерам у війську можуть доручити будівельні та інженерно-саперні роботи, інженерну розвідку, будівництво мостів, програмісти займатимуться захистом інформації в телекомунікаційних системах і адмініструватимуть різноманітні електронно-обчислювальні машини.

«На фронті в кожному батальйоні, роті, стараються зробити свої невеличкі бібліотеки, щоб військовослужбовці могли читати. Вони формуються за допомогою волонтерів, небайдужих громадян, було кілька акцій «Подаруй книгу воїну», тому що є багато цікавих, сучасних книг. Чомусь в цивільному житті ці книжки не читають, але військовослужбовці їх читають, вони цікаві і корисні для них. Бібліотекарі, які знаходяться в ППД (пункт постійної дислокації), не тільки видають книжки, вони також ведуть роботу над книгами пам'яті (книги про полеглих українських воїнів під час російсько-української війни), які є у кожній бригаді. Армії потрібні фахові бібліотекарі, які не просто будуть видавати книжки, а зможуть підказати, порекомендувати», – говорить Олена Мокренчук.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: