Інтелектуальна власність: що це та як захистити

інтелектуальна власність
ілюстративне фото/Getty Images

Популярними прикладами інтелектуальної власності є музика та кіно. Однак у світі бізнесу це можуть бути новаторські винаходи, ефективні процеси, програмне забезпечення та інші продукти.

Сьогодні, у Всесвітній день інтелектуальної власності, ІА Дивись.info поговорила про способи захисту інтелектуальної власності із юристом Юрієм Марусяком.

Інтелектуальна власність: що це

Інтелектуальна власність охоплює різноманітні «продукти розуму», які можна класифікувати за різними категоріями. Серед них — об'єкти промислової власності, авторське право, винаходи, суміжні права, корисні моделі, географічні індикації, комерційна таємниця, сорти рослин, породи тварин та інше.

Кожен з цих об'єктів має свої умови реєстрації та вимоги до захисту, які відрізняються. Далі розглянемо авторське право більш детально як один з аспектів інтелектуальної власності.

Що таке авторське право

Авторське право - це термін із сфери юриспруденції, що стосується використання творів науки, літератури, мистецтва, культури та інших подібних об'єктів. Він описує права авторів на свої твори.

Згідно з поясненням юриста, авторське право виникає автоматично з моменту створення твору чи іншого об'єкта. Його не обов'язково потрібно реєструвати, але це може бути корисним, якщо потрібно захистити свої права в суді.

Яку інтелектуальні власність можна зареєструвати


У законодавстві перелічені різноманітні види творів, на які можна отримати свідоцтво автора. Серед них:

  • Письмові літературні твори різного характеру та формату.
  • Усні твори, які включають в себе виступи, промови, лекції, проповіді та інші.
  • Комп'ютерні програми та бази даних.
  • Музика з текстом або без нього.
  • Пантоміми, хореографія, драматичні й театральні постановки.
  • Живописні та фотографічні твори.
  • Розробки у галузі містобудування, архітектури, садово-паркового мистецтва.

Експерт вважає, що реєстрація авторського права – це формальність. Ніхто не проводить експертизи, не перевіряє, чи дійсно ви написали цей твір або створили програму. Фактично перевіряють лише правильність заповнення заявки. 

ілюстративне фото/IGM

Як захистити свою інтелектуальну власність

Ось варіанти заходів, які необхідно вжити:

  1. Звернутися безпосередньо до продавця товару-підробки й повідомити йому, що ви є автором. Це може спрацювати в деяких випадках — і без додаткових розглядів лістинг видалять із платформи.
  2. Подати скаргу про порушення прав ІВ. Якщо продавець не бажає мирним шляхом розв'язувати проблему, вам варто заповнити спеціальну форму, яка повідомить адміністрацію платформи про незаконну діяльність порушника.

Як оформити заяку

  • При порушенні авторських прав опишіть витвір, що реалізується на платформі, та вкажіть об’єкт, який вам належить, додавши посилання на нього та номер реєстрації.
  • При протиправному використанні торгової марки вкажіть перелік товарів, для яких вона зареєстрована, дату виходу на ринок продукції під цією ТМ, а також реєстраційний номер та посилання на лістинг.
  • У разі порушення патентних прав додайте номер патенту і назву. 

Для такої боротьби із нечесними продавцями вам потрібно мати зареєстровану ІВ у тій країні, де відбувається порушення ваших прав, окрім авторських.

Після подання скарги очікуйте на рішення Amazon. Якщо претензії визнаються обґрунтованими — порушника буде покарано: його лістинг відключать і заморозять акаунт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: