Новий шантаж: росіяни проведуть навчання з тактичної ядерної зброї

фронт
ілюстраивне фото/спустошене село на околиці Донецька, на сході України/The New York Times

Російські чиновники заявили, що наказ провести навчання з тактичної ядерної зброї є відповіддю на коментарі Заходу про можливість посиленої допомоги Україні. У НАТО назвали заяву Росії «безвідповідальною».

Про це пише The New York Times.

Росія готує навчання з тактичної ядерної зброї

Росія заявила в понеділок, 6 травня, що проведе військові навчання поблизу України, щоби відпрацювати можливе використання ядерної зброї на полі бою. У Кремлі заявили, що це стало відповіддю на коментарі двох європейських лідерів, які підняли тему перспективи більш прямого втручання Заходу у війну.

У навчаннях, за словами Міноборони, будуть задіяні сили Південного військового округу — території, яка охоплює окуповану Росією Україну та частину прикордонного регіону Росії з Україною. Зазначається, що навчання відбудуться «найближчим часом».

Там додали, що навчання будуть проведені «з метою беззастережного забезпечення територіальної цілісності та суверенітету Російської держави у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації».

ілюстративне фото/GeneralStaff.ua

Цей наказ посилює напруженість у відносинах Росії та Заходу. Заява пролунала майже одночасно із візитом до Європи президента Китаю Сі Цзіньпіна. Той, пообіцявши напередодні «безмежний» союз з Росією, надав економічну підтримку російській військовій промисловості.

Причиною погрози є заяви європейських країн про посилення допомоги Україні

Дмитро Пєсков, речник Кремля, заявив, що західні «загрози», про які йдеться, включають нещодавнє інтерв’ю з президентом Франції Еммануелем Макроном, опубліковане The Economist, у якому французький лідер повторив свою відмову виключити відправку сухопутних військ в Україну як варіант допомоги.

Пєсков також послався на коментар, зроблений минулого тижня Девідом Кемероном, головним дипломатом Великої Британії, у якому він сказав, що Україна має право використовувати британську зброю для нанесення ударів усередині Росії, що є відхиленням від типової політики західних урядів, яка перешкоджає таким ударам, щоб уникнути глибшого втягування у війну.

Пізніше того ж дня Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що викликало посла Великої Британії, щоб висловити «рішучий протест» Росії через заяву Кемерона, стверджуючи, що він «де-факто визнає свою країну стороною конфлікту».

Пєсков/відкриті джерела

Реакція Заходу

Відповідаючи на запитання про цей наказ Путіна речник Білого дому з національної безпеки Джон Ф. Кірбі сказав:

«Це просто безглуздо і безвідповідально для лідера великої ядерної держави "бряцати зброєю"».

Оголошення Росії про тактичні ядерні навчання викликало різку відповідь з боку НАТО:

«Ядерна риторика Росії є небезпечною та безвідповідальною», - заявила речниця НАТО Фара Дахлаллах. «НАТО залишається пильним».

Вона додала: «Україна має право на самооборону, яке закріплено в Статуті ООН, і союзники по НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну. Росія почала цю незаконну війну і повинна її припинити».

Загалом західні офіційні особи давно стурбовані тим, що Росія може розгорнути тактичну ядерну зброю, особливо якщо вона зіткнеться з серйозними невдачами на полі бою. Раніше ІА Дивись.info розповідала, як РФ маневрує поміж міжнародними нормами.

Білий Дім/вікіпедія

Що таке тактична ядерна зброя

Сьогодні не існує однозначного та вичерпного визначення тактичної ядерної зброї. Межа між нею та стратегічною зброєю дуже умовна і може змінюватися залежно від умов застосування. Робилися спроби класифікувати тактичну ядерну зброю за 4 параметрами:

Потужність — тактична ядерна зброя зазвичай менш потужна, ніж стратегічна. Завдяки цьому є можливість застосування її поблизу лінії фронту, тобто біля дружніх об'єктів. Однак більшість видів сучасної ядерної зброї мають варіабельну потужність, тож цей параметр не є вичерпим.

Носій — у теорії тактична ядерна зброя має розгортатися на носіях, не призначених для дій на великих дистанціях близько тисячі кілометрів. Проте через значну уніфікованість сучасних видів озброєнь немає принципових перешкод до встановлення тактичних ядерних боєприпасів на стратегічні носії. Наприклад, на стратегічні бомбардувальники.

Призначення — передбачається, що тактична ядерна зброя призначена для застосування поблизу лінії фронту і в ближньому тилу ворога. А стратегічна — для поразки глибокого тилу ворога. Проте формальне призначення не перешкоджає застосуванню тактичної зброї у стратегічних цілях, так само як і застосуванню стратегічної зброї у тактичних цілях.

Точність — для тактичної ядерної зброї точність є ключовим параметром, оскільки ця зброя створюється для застосування у безпосередній близькості від своїх військ. Для стратегічної зброї ці вимоги зазвичай менш актуальні, оскільки стратегічна зброя застосовується далеко від дружніх об'єктів. Проте загальне підвищення точності ядерної зброї у 1980-х призвело до того, що межа між тактичною та стратегічною практично стерлася.

У зв'язку з цим, існують складнощі у формуванні міжнародних угод про тактичну ядерну зброю, оскільки не зрозуміло, як її точно визначити. Зокрема через це ТЯЗ не була включена до угод про контроль над озброєннями.

Однозначно тактичною ядерною зброєю можна вважати лише ядерні протиракети, які не здатні до повторного входу в атмосферу.

ілюстративне фото/РІА новості

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: