Куди піти у Львові з 27 по 30 квітня: добірка культурних подій

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 27 по 30 квітня на різних локація міста.

Майстер-клас з писанкарства: творіть разом і підтримуйте ЗСУ

У Львівському палаці мистецтв відбудеться майстер-клас для дітей та їх батьків з писанкарства, який проведе майстриня Зоряна Ланцута. Під час події будуть робити традиційну воскову писанку.

За словами організаторів, зібрані кошти на майстер-класі будуть передані на потреби військових для 3-го батальйону 14 окремого полку безпілотних авіаційних комплексів на дрон DJI Mavic

«Зоряна Ланцута займається писанкарством 30 років. Творить писанки у традиційній восковій техніці у народному стилі. Також - авторські писанки за гуцульськими мотивами. Майстриня - львівʼянка, учениця відомої писанкарки Віри Манько, а ще українська філологиня, викладачка ЛНУ імені Івана Франка», – зазначають організатори.

Майстер-клас призначений для дітей віком від 6 років. Вартість - 350 грн (матеріали включені у ціну, вартість вказана за одну дитину, батьки за вхід не платять). Максимальна кількість учасників: 20 дітей.

Щоб відвідати подію, потрібно зареєструватися за посиланням тут або зателефонуйте за цим номером телефону: 380 (67) 425 67 20.

Крім того, у всіх учасників події буде можливість після майстер-класу безкоштовно відвідати виставки картин, які зараз експонуються у Львівському палаці мистецтв: твори «Весняного салону-2024», «ВеликДень», «100-річчя: Параджанов» та полотна виставкового проєкту «Хліб наш насущний».

Коли та де: 27 квітня о 12:00 годині у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17).

«Життя картин». Зустріч з подружжям Ольги Погрібної-Кох та Юрія Коха

У Національному музеї імені Андрея Шептицього відбудеться арт-прогулянку в межах акції Lviv Gallery Weekend 2024. Зокрема, темою зустрічі з мистецьким подружжям Ольги Погрібної-Кох та Юрія Коха буде «Життя картин» в експозиційних залах виставки Ольги «ПІСНЯ ПІСЕНЬ».

«Картини художників - не лише артефакти зі своєю унікальною історією створення, а ще й з біографією переїздів та виставок у різних містах, країнах, що нерідко стає активнішою за саме переміщення своїх творців. Ці мистецькі об’єкти так по-різному народжуються і так цікаво змінюють своїх власників.Цілий трилер міг би вийти з такої низанки детективних історій окремих робіт. І до яких тільки хитрощів не вдаються потенційні покупці, аби придбати бажані картини якомога дешевше в ательє митців! Про цікаві, заплутані, іноді комічні мандрівні пригоди творів мистецтва почуємо від художників з перших вуст», – зазначають організатори.

Вартість – 150 грн за одну особу.

Коли та де: 27 квітня о 18.00 год у Національному музеї у Львів імені Андрея Шептицького
(пр. Свободи,20).

Музично-поетичне дійство «Розмови з квітами»

У межах проєкту «Львів — місто весни» відбудеться музично-поетичне дійство «Розмова з квітами». За словами організаторів,  поети представлять свої власні тексти та роздуми для «розмови з квітами», а музиканти за допомогою різних жанрів та інструментів розкриють настрій цвітіння й весни. Під час події свої вірші зачитають такі поети, як-от:

  • Софія Ленартович — письменниця, художниця, перформерка з архітектурною освітою. Творчість Софії перекладена англійською, німецькою, литовською, естонською мовами.
  •  Назар Данчишин — PhD, поет, музикант, літературний критик, журналіст, лінгвіст. Автор дебютної збірки «Постання в повстанні» (2018)
  • Ростислав Кузик — поет, прозаїк, перекладач та перформер. Автор книжки віршів «Наприкінці світла» і збірки перекладів «Входження в ліс» польської поетки Пауліни Підзік.
  • Юліана Лесняк — поетка, перекладачка, літературознавиця, дослідниця творчості Миколи Хвильового.
  • Лілія Бомко — поетка, художниця, літературознавиця, дослідниця давньої літератури та творчості українського письменника Йоаникія Ґалятовського.
  • Ольга Гонтар — поетка, артистка мелодекламації, дизайнерка одягу; її тексти це непряма подача знайомого досвіду через слово і голос, що постійно рефлексує.

Після поетичних читань відбудеться неймовірний концерт від гурту «Три кроки в ніч».

 Вхід на подію вільний.

Коли та де: 28 квітня о 18:00 год на Площі Коліївщини.

Зустріч з чеськими письменницями Аленою Земанчиковою і Івою Пекарковою

У театрі Лесі Українки відбудеться зустріч з чеськими письменницями Івою Пекарковою і Аленою Земанчиковою.

За словами організаторів, обидві письменниці протягом 10 днів у квітні перебували на резиденції в харківському будинку «Слово» і поділяться своїм враженнями про перебування у Харкові. Модеруватиме розмову Григорій Семенчук Перекладатиме з чеської Луціє Ржегоржікова.

Алена Земанчикова — драматургиня, публіцистка, письменниця, авторка радіоп'єс і документальних фільмів. Працювала в Західночеському театрі в місті Хеб, на Чеському радіо, зокрема на радіостанції «Влатва». Публікувалася в газетах, професійних літературних і театральних журналах.

Іва Пекаркова — письменниця і перекладачка. За освітою — мікробіологиня і вірусологиня. Юність провела як біженка у США. Змінила не одну роботу: була соціальною працівницею, барменкою, таксисткою тощо. Повернулася до Чехії після революції у 1989 році, але потім знову виїхала за кордон, живе в Лондоні. Пише романи, подорожні нотатки, оповідання, блоги.

Для того, що відвідати захід, потрібно зареєструватися тут.

Коли та де: 27 квітня о 18.00 год у Львівському академічному драматичному театрі імені Лесі Українки (вул. Городоцька, 36, (зліва від центрального входу до театру).

Концерт гурту «Солом'яник»

У Домі Франка відбудеться концерт традиційних пісень про любов і звитягу.

«Співпраця дуету почалася на підґрунті старовинної музики, а саме виконання Українських духовних кантів, але дуже швидко розгалужилась на виконання народних пісень. Не було мети, окрім просто співати, і ось уже 10 років вони наповнюють звучанням протяжних пісень вулиці міста. Це буде перший запланований концерт гурту, до цього їх можна було почути лише спонтанно», – розповідають організатори.

Учасники дуету є учасниками спільноти традиційних танців та співів «Дриґ»:

  • Андрій Сілецький — актор, кобзар, один із засновників гурту «Миклухо Маклай».
  • Вікторія Тітарова — музикантка, виконавиця народної та старовинної музики, як сольно, так і в складі ансамблів.

Подія благодійна, вхідний квиток — донат у 300 грн. Номер картки банки: 5375 4112 1720 2352

Коли та де: 27 квітня о 19:00 год в Домі Франка (вул. Івана Франка, 150).

Концерт «Крізь темряву»

На сцені Львівської філармонії виступатиме зірковий склад музикантів із США.

«У найважливіший для усіх християн тиждень Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії представить програму творів, інспірованих духовністю. Разом з американським диригентом Бенджаміном Лоебом та гостями філармонії – сопрано Еллісон Черні, віолончелістами Пітером Зайденбером та Арі Еваном – оркестр презентує пʼять творів, серед яких поряд з музикою легендарних класиків можна буде почути творчість наших сучасників», повідомляють організатори.

Квитки тут за посиланням тут.

Коли та де: 30 квітня 19:00 год у Львівській філармонії.

Цикл міських екскурсій та лекцій у Львові

В Інституті стратегії культури повідомили, що «Вулиці Імен» — це проєкт, у фокусі якого — перейменовані та новостворені простори Львова, їхня історія та постаті, чиїми іменами вони названі. За словами організаторів, він є формою пам’ятання і способом пошанування співгромадян та їхнього внеску в те, яким є Львів, наше сьогодні та ми.

«У центрі уваги — люди культури, які в різні періоди й різними способами творили обличчя міста, впливали на культурні та суспільні процеси, змінювали свої середовища і країну. Це Софія Яблонська, яка сміливими мандрами вражала й захоплювала як своїх сучасників, так і нас нині. Мирослав Скорик, знаний композитор і музикознавець, та Маркіян Іващишин, співзасновник Мистецького об'єднання «Дзиґа», продюсер низки знакових для Львова проєктів. Юрій Руф (Дадак), поет, громадський діяч, доброволець, що боровся і загинув на полі бою навесні 2022-го», — розповідають організатори.

Протягом 27 та 28 квітня відбудеться екскурсійно-лекційний формат — пізнавальні прогулянки чотирма вулицями у Львові (по дві на день).

Програма екскурсій:

  • 27 квітня, субота.

ЕКСКУРСІЯ І

  • 11:00-12:00 - Екскурсія вулицею Мирослава Скорика, гід Ольга Вовкодавець. Початок екскурсії: площа біля Будинку профспілок (на проспекті Шевченка)
  • 12:00 - 13:00 - Лекція, лектор Остап Мануляк, композитор, дослідник, куратор мистецьких проєктів. Простір для лекції — площа Маланюка, біля пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту

Для участі в екскурсії просимо зареєструватися за посиланням тут.

 ЕКСКУРСІЯ ІІ

  • 16:00-17:00 - Екскурсія простором Закапелок Маркіяна Іващишина, гід Гануляк Олександра. Старт екскурсії: площа Музейна (біля входу в Домініканський собор).
  • 17:00-18:00 -лекція, лектор Влодко Кауфман, художник, куратор, артдиректор галереї «Дзиґа», колега Маркіяна Іващишина. Простір для лекції — Закапелок Маркіяна Іващишина.

Якщо плануєте відвідати подію, просимо зареєструватися за посиланням тут.

  • 28 квітня, неділя

ЕКСКУРСІЯ І

  • 13:00-14:00 - Екскурсія вулицею Софії Яблонської, гідеса Галина Вилійка. Місце зустрічі: роздоріжжя Замарстинівської і Гайдамацької, біля ринку.
  • 14:00-15:00 - Лекція, лекторка Олена Галета, літературознавиця, дослідниця життя і творчості Софії Яблонської. Простір для лекції — площа біля входу на Zavod / завод РЕМА.

Якщо плануєте відвідати подію, просимо зареєструватися за посиланням тут.

ЕКСКУРСІЯ ІІ

  • 16:00-17:00 - Екскурсія вулицею Юрія Руфа, гід, історик Денис Булавін. Місце зустрічі й початок екскурсії: вулиця Юрія Руфа, 1 (орієнтири: головний вхід у Неонатологічний корпус, відділення патології недоношених новонароджених дітей або ж пам'ятник Мар’яну Панчишину).
  • 17:00-18:00 _-Лекція, лектор Тарас Репицький, засновник ГО «Інститут суспільних ініціатив», депутат ЛМР, друг Юрія Руфа.

Для участі в екскурсії просимо зареєструватися за посиланням тут.

Організатори зазначають, якщо під час екскурсій буде повітряна тривога, тоді подія буде призупинена просто неба із можливістю продовжити її у найближчому укритті.

МУР. Лекція про Павла Тичину «Ще до того, як колись»

Вперше у Львові відбудеться лекція про Павла Тичину «Ще до того, як колись» від творців проєкту МУР. «Спочатку був Тичина» є також альбомом першого в Україні реп-мюзиклу про письменників розстріляного відродження Ти [Романтика]».

«У центрі сюжету – трагедія Павла Тичини, йому присвячені цілих три треки з 18 у альбомі.І ось, тепер ми можемо розповісти вам, "що було, до того, як колись" як сонячні кларнети стають залізними трубами партійних кабінетів та як одночасно можна бути генієм та зрадником, хто взагалі такий – Павло Тичина», підкреслюють організатори.

Коли та де: 30 квітня 19:00 год Будинок Офіцерів (вул. Театральна, 22).


Крім того, цього тижня у Львові з 26 по 28 квітня триває Галерейний Вікенд. Детальніше про те, які події можна відвідати - читайте тут.

До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмівкнижок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: