Що подивитися в квітні у львівських театрах: добірка вистав

У львівських театрах у квітні можна переглянути різні постановки, зокрема на комедію Арістофана, книжку Кузьми Скрябіна, твори Григорія Сковороди та Оскара Вайлда. Це вистави про: протистояння людини і природи, кохання, кумедну подорож за кордон, несправедливість у світі, Батуринську трагедію та не тільки.

ІА Дивись.іnfo кожного місяця складає добірку вистав, які можна подивитися у театрах міста та Львівській опері.

Вистава «Птахи»

Театр Лесі Українки

Вистава «Птахи» створена за мотивами однойменної комедії Арістофана та вважається однією з найкращих його п’єс. За сюжетом давньогрецької комедії афінянин приходить у Царство Птахів і пропонує їм заснувати власне місто, відокремлене від богів та людей. 

У режисурі Дмитра Захоженка класичний сюжет Арістофана зазнає змін. Світ Природи протиставляється світу Людини. Зрештою, сама Людина стає втіленням зла та руйнувань. Там, де вона ступає – стаються біди та нещастя, де вона мовить – лише розбрат та обман. Такий образ Людини, як ворога Природи, накладається на сучасну реальність.

«Війна лишає по собі багато шрамів. Не лише на тілах і душах людей. Наші ліси, поля, річки, моря, наше небо і наш ґрунт просочені отрутою війни. І залишаться такими ще багато десятиліть. У нас немає іншого дому, чи вирію, де можна перебути несприятливий час. Що нас чекає, якщо й далі на світових політичних форумах будуть обговорювати товщину пластикових стаканчиків, замість, наприклад, загрозливої окупації найбільшої АЕС в Європі?», – зазначають у Театрі Лесі.

Для режисера Дмитра Захоженка тема наслідків війни для екології України є особливо болючою, зокрема він зазначає: «Війна в Україні все більше випадає зі світових трендів, люди за кордоном перестають про неї говорити. Величезна кількість європейських колег у розмові про екологічні проблеми і перспективи забуває про те, що Україна фактично потерпає від екоциду. Це вже не проблема, а катастрофа, яку неможливо ігнорувати. “Птахи” – спроба актуалізувати діалог про важливе».

Спеціально для вистави була створена масштабна триметрова конструкція з 12 вентиляторів, яка важить до 300 кг. Під час показу вона буде рухатися та змінювати своє вихідне положення.

Композиторами до вистави стали Володимир Помірко та Оксана Цимбаліст.

Режисер – Дмитро Захоженко. Драматургиня – Ніна Захоженко. Сценограф – Олексій Хорошко

Коли дивитися: прем’єрні покази 7 та 21 квітня о 18:00 год.

Афіша до вистави.

«За дверима»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

«Загублену душу зламаного світу врятує лише чисте почуття», – своєрідне гасло вистави «За дверима». У постановці зображено такі теми як: несправедливість у світі, людська жорстокість, швидкоплинність часу, зламаність тіла та душі людини.

У центрі сюжету – колишній солдат, вигнанець, який залишився за дверима світу, ховаючи обличчя під маскою байдужості. Одного разу він знайшов дещо більше, ніж почуття, рани почали гоїтись. Водночас світ так і залишився зламаним.

«Цікаві нестандартні рішення режисера, зворушлива історія випробування віри людини, яка повернулася з війни та розчарувалася у світі, а також тема кохання, як порятунку людини у нашому світі – все це не дасть глядачам ні на хвилину відірвати погляд  від сцени», – розповідають про виставу в театрі.

Режисер-постановник – Заслужений діяч мистецтв України Ярослав Федоришин.

Художнє оформлення та костюми – Заслужена актриса України Алла Федоришина.

Коли дивитися: 18 квітня о 18.00 год.

Епізод з вистави «За дверима». Фото: Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»
Епізод з вистави «За дверима». Фото: Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Комедійна музична вистава «Я, “Побєда” і Берлін»

Театр імені Марії Заньковецької

Нещодавно в українському прокаті вийшов фільм «Я, “Побєда” і Берлін» за однойменною повістю Кузьми Скрябіна. Натомість Національний театр імені Марії Заньковецької пропонує своє прочитання твору у форматі комедійної музичної вистави. На театральній сцені глядачі побачать Кузьму за кермом справжнього автомобіля «Побєда», який довелося транспортувати на четвертий поверх стриху. За словами режисерки Вероніки Літкевич, авто важить три з половиною тонни та має більше 70 років.

Так, у виставі розповідається, як Кузьма приймає авантюрну пропозицію подорожі до Берліна, щоб продати антикварну машину та манекенів на її борту. Під час поїздки він потрапляє у кумедні ситуації. Вистава сповнена іронії над собою, над 90-ми роками в Україні, пригодами українців закордоном. Також тут можна почути пісні Скрябіна, які звучать наживо у виконанні акторів та акторок театру.

 «Це справжня авантюра, яка могла статися тільки з молодою, просякнутою «рок-н-ролом» людиною. Емоційна основа історії пов’язана з відчуттям сильної любові до «свого», яку ми так гостро відчуваємо на чужій землі. Бачу цю виставу запальною, веселою і дуже рідною, бо саме ці колективні відчуття я спостерігаю, коли йдеться про Скрябіна», –  розповідає режисерка вистави Вероніка Літкевич.

У головній ролі Кузьми – Ярослав Дерпак, Ярослав Федорчук.

До постановки сценічний простір виконала Марія Хомякова, а музичне оформлення – Олег Мишловський. Хормейстерка постановки – Оксана Явдошин, художник зі світла – Руслан Березовий, хореограф – Олексій Бусько, консультант з німецької мови – Микола Ліпісівіцький, дизайн афіші та листівок – Марія Білінська.

Коли дивитися: 7, 10, 11, 17, 25, 27, 28 квітня.

Епізод з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo
Кадри з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

«Я Батурин»

Театр «ОККО»

У виставі «Я Батурин» розповідається про різанину, яка сталася в Батурині. Тут зображена історія: і гетьмана Мазепи, і безстрашних козаків-мазепинців, і про останнє кохання гетьмана і про нелюдей-московитів. Під час вистави глядачі мають змогу дізнатися, де лежить легендарна шабля, яку загубив в бою полковник Чечель – шабля, що силу українську збудить і ворога одоліє.

«Цікаво, що ви знаєте про «Батуринську трагедію»? Хто зрадив Мазепу? Вистава «Я Батурин» розказаже та занурить  вас у події 300- літньої давнини. Це надзвичайно чутлива та емоційна вистава. Всі пісні у виставі виконуються наживо, без жодної фонограми. Це камерна вистава, тому глядачі максимально занурені у історію і все відбувається на одному диханні. Кохання, розлука, відданість, зрада, боротьба все це ви зможете побачити 5 квітня у Театр "ОКО», – розповідають у театрі.

Режисерка – Ірина Ципіна. Художниця – Віра Задорожня. Хореографія – Надія Лисак Музичний режисер – Ліза Токарчук. Художник по світлу – Григорій Риба.

Коли дивитися: 5 квітня.

Епізод з вистави "Я Батурин". Фото: театр «ОККО»
Епізод з вистави "Я Батурин". Фото: театр «ОККО»

«Атомна русалка»

Львівський театр ляльок

«Війна досі триває, загроза ядерного удару зростає. Ми боїмося, але вже без страху. Як і колись жартуємо, пʼємо каву і чай, ходимо на роботу та вітаємося із сусідами.Ми вже звикли будувати плани на завтра, розуміючи, що воно може не настати. Комусь тепер нормально готуватися до свого похорону так само завчасно, як і до весілля або домовлятися про сусідську оргію перед можливим ядерним вибухом. Хтось став сиренним перевертнем, а хтось досі згадує свою зустріч з атомною русалкою», – розповідають про виставку в театрі.

Драматург – Андрій Бондаренко. Режисерка – Яна Титаренко. Художниця – Інесса Кульчицька. Композитор – Микола Лебедь.

Віковий ценз вистави – 16+

Коли дивитися: 25 та 26 квітня.

Афіша до вистави

«Коли цвіте полин»

Театр імені Леся Курбаса

За словами режисера Райнера Бера, спроба поставити таку виставу полягає в тому, щоб знайти мову в момент, який залишає вас безмовними.

«Мова про тугу, надії, мрії, розпач, втрату, страх і любов, єдність і самотність. Про наші сильні та слабкі сторони та бажання зцілитися. Дивлячись на цей час, ви заглядаєте в себе. Де в нас війна і де зцілення? Ми шукаємо відповіді в питаннях і дозволяємо те, що знайдемо, обговорювати. Мова, яка звільняє вас від неможливості зрозуміти себе. Розірвані на фрагменти переживання, які вказують на ціле і завжди мають на увазі усіх. Кожна мить має минуле і майбутнє, але коротких уривків достатньо, щоб здогадатися про все. Справа не в мові, а в тому, що змушує нас говорити всередині. Чому ми такі як є. Ніби життя проходить повз нас і врешті-решт ми розуміємо, хто ми є. Тому що ми нарешті слухаємо і чуємо, даючи слово нашим предкам і тим, хто ще не народився», – зазначає Райнер Бер.

У театрі додають, що полин ще називають Євшан-Зіллям. Так, в одній з легенд є слова: «Хто має євшан-зілля, ніколи не забуде рідну землю. Пам’ять про неї завжди наповнює людину чудодійною силою і тугою».

Постановка –  Райнер Бер. Асистентка – Галина Щупак. Художниця – Юлія Рибка.

Діють та творять у виставі: Андрій Водичев, Тетяна Каспрук, Микола Береза, Наталія Рибка-Пархоменко, Денис Соколов, Марія Онещак, Марина Мазур, Марко Свіжінський, Дарина Федина, Діана Константінова

Коли дивитися: 3, 5, 6, 7, 17, 19 квітня.

Кадр з вистави "Коли цвіте полин". Фото: Театр Леся Курбаса

Балет-водевіль «Даремна обережність»

Львівська національна опера

У балеті «Даремна обережність» Петера Гертеляз ображена історія кохання Лізи та Колена. Вони шукають способи бути разом, однак цьому перешкоджає надмірна опіка  матері дівчини Марцеліни. Так, у постановці можна побачити кокетливі загравання, кумедні ситуації між матір’ю, донькою та її залицяльниками, приправлені доброю іронією та щирим гумором.

«Даремна обережність» – один з найбільш радісних, світлих та комедійних творів в історії балету. На сьогодні це найдавніша вистава у репертуарі оперних театрів світу, яка іде з успіхом вже понад 200 років, – зазначають в Львівській опері.

Балетмейсте-постановник – Сергій Бондур. Диригент-постановник – Юрій Бервецький. Художник-постановник – Тадей Риндзак. Художниця костюмів – Жанна Малецька. Художник світла – Олександр Мезенцев.

Коли дивитися: 20 квітня.

Кадри з балету «Даремна обережність». Фото: Львівська опера
Кадри з балету «Даремна обережність». Фото: Львівська опера

Музична вистава «Привид замку Кентервіль»

Перший український театр для юного глядача

Музична вистава створена за оповіданням «Кентервільський привид» Оскара Вайлда. У ній оповідається історія, як одного разу заможний американець придбав старовинний англійський замок. Будівля має свою давню історію, забобони, традиції та навіть  подейкують, що в ній можна побачити привидів. Водночас новий власник замку не дуже цим переймається та насміхається з  таких байок.

«Конфлікт інтересів: класичного минулого та прогресивного майбутнього. Що стане поштовхом до змін або ж аргументом залишити все як є і шанувати традиції? Та чи дійсно привид такий страшний як здається? Старовинний антураж Англії, сучасні американські стереотипи, запорошена бібліотека, кривава пляма на підлозі, привиди, блогери та забобонна покоївка – все це в нашій виставі. Ну і, звичайно, як тут без кохання?» – розповідають в театрі про виставу.

Режисер-постановник – Ігор Білиць. Сценографія та костюми – Заслужений художник України Дарія Зав'ялова. Керівник музичної частини – Заслужений діяч мистецтв України Юрій Саєнко. Композитори – Володимир Помірко та Оксана Цимбаліст. Авторка пісень – Настя Срібна. Хореографія – Людмила Пернепесова.

Коли дивитися: 14 квітня.

Епізоди з витсави «Привид замку Кентервіль». Фото: Перший український театр для юного глядача.
Епізоди з витсави «Привид замку Кентервіль». Фото: Перший український театр для юного глядача.

«Лисеня-хитрун»

Театр «І люди, і ляльки»

«Маленьке та хитре Лисеня в боротьбі за маленькі радощі мало не втратило справжніх друзів. Та на те вона і справжня дружба, щоб подолати прикрі непорозуміння та пробачити один одному помилки та образи», – розповідають в театрі про постановку.

Автор – Валдіс Павловскіс. Переклад – Олександр Кузьмін.

Режисер-постановник– Олег Новохацький. Художник-постановник – Оксана Россол. Композитор – Микола Сало.

Коли дивитися: 12 квітня,вік: 3+.

Епізод постановки "Лисеня-хитрун". Джерело фото: Театр «І люди, і ляльки».

«Сковорода "Сад Божественних пісень"»

Театр «Слово і голос»

Постановка «Сковорода «Сад Божественних пісень» присвячена 300-річчю з Дня народження видатного українського філософа. За словами театру, це своєрідна дорога до Сковороди та художнє дослідження якості, яка вже перемагає війну і закладає основу нової України.

«У час розірвання всіх зв'язків це зусилля персонального звернення до життя, до іншої людини, до Бога, до себе і є сьогодні художнім актом — здійснення Перемоги Життя над Смертю»,  – зазначають в театрі про виставу.

Режисерка –  Наталія Половинка.

Художник проєкту – Нателла Шавадзе. Художник зі світла – Богдан Дворник. Відеоарт – Артур Бузенко. Костюми – Тетяна Гулігас, Rhizome Store. Консультант з хореографії – Наталія Бондарчук.

Актори: Наталія Половинка, Марія Кміть, Іванна Мисюк, Юлія Тарасович, Ярослава Цетнар, Ірина Степаняк, Христина Заяць. Ярослав Крисько.

Коли дивитися: 12 квітня.

Епізоди з вистави «Сковорода "Сад Божественних пісень"» . Фото: Театр «Слово і голос»

Крім того, ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. Зокрема ми маємо спецпроєкт «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки книжок можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: