У театрі імені Марії Заньковецької відбувся допрем'єрний показ вистави за творчістю Кузьми Скрябіна

photo1706104774
Епізод з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

У середу, 24 січня, у Львові в Національному театрі імені Марії Заньковецької відбувся допрем'єрний показ вистави «Я, “Побєда” і Берлін» за однойменним твором та музикою Кузьми Скрябіна.

Про це повідомляє журналістка ІА Дивись.info, яка відвідала допрем'єрний показ.

Постановку показали на Сцені Стрих, що розташована на четвертому поверсі театру. Сюжет вистави розгортається навколо мандрівки головного героя за кордон. Одного разу він приймає авантюрну пропозицію подорожі до Берліну, щоб «штовхнути» антикварну машину та дітей-манекенів на її «борту» за грубі гроші. Там він прагне подивитися «чуда» Західної Європи. Протягом мандрівки з ним трапляються різні смішні ситуації.

Тому історія містить багато іронії над собою, над дев'яностими роками в Україні, пригодами в Берліні та всім, що лише траплялося на очі Кузьмі Скрябіну, який є головним героєм цього дійства. Під час вистави лунала наживо музика співака, яку виконували актори та акторки театру. 

Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

Основною родзинкою постановки став справжній автомобіль «Побєда», який довелося транспортувати туди. За словами режисерки Вероніки Літкевич, авто важить три з половиною тонни та має більше 70 років.

«Помістити автівку на четвертий поверх стриху - це справжня магія, але ми справилися. Вона стала центральним персонажем цієї історії. Її іржавість і справжність додає шарму. Ми її купили в іншому місті, тому вона подорожувала до нас», – коментує режисерка.

Вероніка Літкевич вперше співпрацює з театром імені Марії Заньковецької. Вона розповіла, що мала спеціальну поїздку в Берлін, щоб поїхати по стопах Кузьми і побачити всі ці місця.

Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo
Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

«Найскладнішим для мене було не втратити найцінніше. Зокрема, цей прекрасний гумор. Також важливо було не втратити ці центральні епізоди та зберегти усі сенси. Знайти певний баланс. Оскільки ми маємо прозовий твір і треба було його перетворити його в п'єсу. А до цього ніхто не робив такого. Скоро має вийти фільм, але ми не знаємо, що там за сценарій,і тільки бачили трейлер. Тому наша історія постановки абсолютно з нуля», – розповідає режисерка.

Вона додає, що радилася з рідними Кузьми Скрябіна під час постановки виставки. Зокрема комунікувала з його дружиною Світланою. На виставі були присутні рідні та близькі співака.

«Не треба порівнювати актора з Андрієм. Він як актор грає своєю енергією. Він грає те, що Андрій хотів відображати: доброту та гумор. Андрій є для нас таким, яким ми його пам'ятаємо. І для кожного він несе якусь свою частинку душі. Це викликає різні реакції: хтось плаче, хтось сміється. В когось це викликає просто теплі відчуття. Тут досить важко порівнювати. Це справжня історія, яка була в його житті і як він це відчував, так і написав. І тепер ми маємо такий твір, як бачить це молодь», – розповідає на допрем'єрному показі вистави дружина Андрія Кузьменка –Світлана Бабійчук.

Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

«Надзвичайна вистава. Дуже класно зроблена. Актор, який грає Андрія, схожий на нього. У нього подібна енергетика, і він дуже гарно це втілює. Я спочатку читала книжку «Я, “Побєда” і Берлін» і плакала, а тепер подивилася виставку і тут також – смішно до сліз. Подібного багато є з його книжки. Дуже гарно», – ділиться своїми враженнями тітка Кузьми Скрябіна – Віра Михайлівна.

«Мені важливо було подивитися цю виставу. Мене заточила така сміливість колективу театру взятися за відтворення цієї повісті Андрія з його пригодами, його гумором, його енергетикою. Мене повернули в ті часи, коли я був свідком всіх тих подій. З тієї «Побєдою», з тими манекенами, з поїздкою в Берлін. Дуже вдячний молодому та талановитому колективу, що стільки гумору та Андрієвих веселощів передано в серця людей, які тут присутні. Мене це просто зворушило», – каже батько співака – Віктор Кузьменко.

До вистави сценічний простір виконала Марія Хомякова, а музичне оформлення – Олег Мишловський. Хормейстерка постановки – Оксана Явдошин, художник зі світла – Руслан Березовий, хореограф – Олексій Бусько, консультант з німецької мови – Микола Ліпісівіцький, дизайн афіші та листівок – Марія Білінська.

У головній ролі Кузьми – Ярослав Дерпак, Ярослав Федорчук. У виставі зіграли актори: Володимир Пантєлєєв, заслужений артист України Юрій Хвостенко, Соломія Кирилова, Марина Мазур, народна артистка України Ірина Швайківська, Олександра Мироненко, Інна Калинюк, заслужений артист України Дмитро Каршневич, заслужений артист України Олександр Норчук, В’ячеслав Жуков, народний артист України Степан Глова, заслужений артист України Ігор Гаврилів, Андрій Войтюк, Назар Павлик, заслужений працівник культури України Костянтин Ткаченко, Данило Хромов, Олег Андрощук, Ігор Возьний, Василь Баліцький, Богдан Козлінський. 

Прем'єра вистави відбудеться 25 та 26 січня.

Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo
Кадр з вистави. Фото: ІА Дивись.іnfo

Читайте також Потрібно чинити опір, якщо тебе хочуть стерти з твоєї землі: про життя та музику Кузьми Скрябіна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: