Вербна неділя: про традиції та заборони свята

вербна неділя
ілюстративне фото/pmg.ua

Вербна неділя, або Вхід Господній у Єрусалим, є одним із важливих християнських свят, яке відзначається в останню неділю перед Великоднем. Це свято є символом торжества та радості, яке передує Страстному тижню, який включає в себе події від Великого Четверга до Пасхальної ночі.

ІА Дивись.info розповідає про традиції, звичаї та заборони у Вербну неділю.

Історія свята

Вербна неділя, остання неділя перед Великоднем, має різні назви в різних традиціях християнства. У західній традиції її називають пальмовою, а в православній — вербною. Також вона відома як Вхід Господній в Єрусалим.

В цей день, за переказами, Ісус Христос верхи на віслюку виїхав зі селища Віфанія, де, за легендою, він воскресив із мертвих Лазаря, а потім прибув до Єрусалима. Мешканці міста зустріли його радісно, викладаючи вербові гілки на його шляху на знак поваги.

Хоча в західних країнах для цього використовують пальмові гілки, у нас головним атрибутом стали вербові гілочки, які символізують пробудження природи весною.

Ісус зайшов до Єрусалимського храму і, побачивши там торговців, звинуватив їх у тому, що вони перетворили святе місце на «вертеп розбійників», а потім вигнав їх. Ніхто не посмів перечити Христу, побоюючись народного гніву, але священнослужителі задумали погубити Спасителя, який продовжував силою молитви зцілювати людей.

Слідом за Вербною неділею розпочинається Страстний тиждень, останні та страшні дні в земному житті Ісуса Христа.

Традиції на Вербну неділю


У цей день церква згадує царське прославлення Ісуса Христа перед Його хресною смертю, щоб показати, що страждання Спасителя були добровільними.

У храмах відбуваються святкові служби, а віряни приносять із собою на освячення гілочки верби. Це свято є символом перемоги Христа над смертю і відзначається особливою урочистістю та радістю серед вірян.

У цей день церква продовжує служби, що характерні для Лазаревої суботи. Під час святкових богослужінь читаються пророцтва Старого Заповіту про Царя-Месію, а також євангельські розповіді про вхід Христа до Єрусалима. На ранкових утренях гілочки верби, які віряни тримають у руках, благословляють або освячують. Це свідчить про те, що вони зустрічають Господа, який, невидимий, приходить, і вітають Його як Переможця пекла і смерті, тримаючи в руках «знамення перемоги» — вербові гілки з запаленими свічками.

Вважається, що після ритуалу рослина отримує цілющу та захисну силу. Вербу зберігають удома до наступного року і вважається, що вона оберігає від хвороб та поганого ока.

До нашого часу дійшла традиція з вербою. Після служби в церкві легенько б'ють гілочкою один одного і примовляють: «То не я б'ю — верба б'є, через тиждень Великдень, недалечко - червоне яєчко».

Вербна неділя припадає на дні Великого посту, тому більшість продуктів перебуває під забороною. Однак у свято є послаблення: дозволяється гаряча їжа, риба і навіть трохи кагору - солодкого церковного вина.

У народі вірять – освячена верба має цілющу та очисну силу: символічне биття освяченим гіллям оберігає від хвороб. Вважається, що вербні бруньки додають чоловікам силу, а жінок лікують від безпліддя. У відварі з нирок купали маленьких дітей для захисту від хвороб. В цей день дітей легенько «гладять» гілочкою лози, а коли б'ють, то примовляють: «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень — Великдень».

Освячені «котики» встромляють за образи та зберігають протягом року до наступних Великодніх свят.

Що не можна робити у Вербну неділю

Вербна неділя — велике свято, і традиційно вона вважається днем, коли варто відкласти всі світські справи та присвятити час духовним роздумам. У цей день існують певні заборони:

  1. Не варто сваритися або вступати в конфлікти, а також злитися, ображатися чи лихословити.
  2. Не слід веселитися надто буйно чи переїдати.
  3. Доречніше утриматися від важкої фізичної праці.
  4. Традиційно вважається, що у цей день не слід займатися шиттям, вишиванням або в’язанням.
  5. Заборонено проводити час на прибирання чи інші домашні справи, адже цей день має бути присвячений духовним роздумам.

Також, варто пам'ятати, що у вербну неділю продовжується Великий піст, тому під забороною м’ясо, яйця та молочні продукти.

У зв'язку зі святковим характером дня, у вербну неділю традиційно не садять город. Вважається, що все, що посаджене у цей день, може погано рости та «піти у вербу».

ілюстративне фото/Unsplash

Раніше ІА Дивись.info розповідала про локації на Львівщині просто неба, які можна відвідати у передвеликодні вихідні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: