Історія боротьби УПА, яка переплітається зі сучасністю: про що новий фільм «Шлях поколінь»

"Шлях поколінь"
Допрем'єрний показ фільму "Шлях поколінь". Фото: ІА Дивись. іnfo

Воєнна драма «Шлях поколінь» заснована на реальних подіях. Тут можна побачити як історії людей, які служили в УПА, так і розповідь про учасника російсько-української війни у 2014 році. Режисером кінострічки став Михайло Ухман, який воював раніше на Донеччині.

ІА Дивись. Іnfo відвідала допрем’єрний показ фільму, який відбувся днями у Львові. Тому розповідає детальніше про кіно.

Режисер Михайло Ухман каже, що ідея фільму в нього з’явилася, коли він ще активно воював у 2016-2017 році в зоні бойових дій. Пізніше, після своєї ротації, він приїхав на Волинь. Там познайомився зі 93-річною зв’язковою УПА Ганною Абрамчук, яку можна побачити у фільмі.

Також у «Шлях поколінь» використано інтерв’ю із колишнім вояком УПА 97-річним Степаном Петрашем.

Кадр з фільму "Шлях поколінь". Фото: ІА Дивись. іnfo

Драма має декілька сюжетних ліній. Перша – це історія життя Назара та його дружини. Чоловік працює менеджером з продажів. По телевізору він бачить, що на сході України відбувається війна. Однак він досить скептично ставиться до такої ситуації. Проте згодом змінює свою думку.

Одного разу чоловік подорожує Україною. Він разом з дружиною зупиняються в лісі, щоб поставити намет. Тоді йому сниться, що він розмовляє з воїном УПА, який розповідає давню історію української боротьби з ворогом. Це сновидіння стало поштовхом до зміни уявлення чоловіка про сучасну війну. Згодом Назар усвідомлює, що не може більше так жити, тому стає військовим та їде на Донбас.

Друга сюжетна лінія містить реальні оповіді учасників Української повстанської армії. Вони розповідають спогади зі свого життя, які після цього «оживають» на екрані в грі акторів. Тут згадана історія боротьби УПА проти радянської влади.

Кадр з фільму "Шлях поколінь". Фото: ІА Дивись. іnfo

«Загалом все, що ви бачили 90 % – це реальність. Ми майже нічого не вигадували. Тільки ось сцена бою, де там вужик між кулеметом з’явився, це вже імпровізація. Тому всі історії є реальними», – підкреслив Михайло Ухман на допрем’єрному показі кіно у Львові.

Він розповів, що частину фільму команда знімала в 2020 році біля Донецька в зоні бойових дій. Це відбувалося в селищі Карлівка за 20 км від тимчасово окупованого Донецька. У фільмі знімалися українські військові з 74 розвідувального батальйону, які на момент фільмування брали участь у військових діях. Також у драмі використали справжні бронетранспортери та іншу військову зброю.

У стрічці знялися й професійні актори. Це Лариса Руснак, Володимир Ніколаєнко, Назар Борушок, Олексій Паламаренко, Світлана Матвіїшин та інші.

Кадр з фільму "Шлях поколінь". Фото: ІА Дивись. іnfo

Ще одна частина фільмування минула на Волині. Саме в цьому місці зароджувалася армія УПА, а саме – в урочищі Вовчак. Михайло Ухман, каже, що для відтворення побуту українців цього регіону, команда консультувалася з місцевими дослідниками, які займалися вивченням історії Української повстанської армії. Також деякі сучасні епізоди стрічки знімали в Києві.

Саундтреком до фільму стала пісня рок-гурту Kozak System «Свобода наче любов». За словами режисера, автор пісні Гліб Бабіч, у 2022 році загинув в бою на війні.

На допрем’єрному показі фільму режисер також поділився своїми майбутніми зйомками. Зокрема Михайло Ухман зазначив, що його команда планує зняти фільм про Героя України Тараса Бобанича («Хаммера»), а також про його друга – Дмитра Коцюбайла («Да Вінчі»).

Михайло Ухман на допрем'єрному показі фільму "Шлях поколінь". Фото: ІА Дивись. іnfo

«Спочатку була російська пісня. Потім російське кіно. Ми спочатку плакали, коли чеченці вбивали росіян, бо вважали їх своїми, коли дивилися фільми про Афганістан та Чечню. А потім прийшла російська куля та російська ракета. Тому ми продовжимо розробляти нові проєкти та знімати українське кіно», – поділився режисер.

Підкреслимо, що у всеукраїнський прокат фільм «Шлях поколінь» вийде 12 жовтня. Крім того. організатори зазначили, що частина коштів від  квитків піде на купівлю дронів для українських військових.

Дивитися офіційний трейлер до фільму «Шлях поколінь»:

Читайте також Про війну, дім та підлітків: сучасні українські фільми, які варто переглянути

Довідка

Михайло Ухман – журналіст, режисер та учасник війни на Донбасі. Народився на Тернопільщині. «Шлях поколінь» не перший досвід Михайла Ухмана у кінематографії, оскільки до цього брав участь у зйомках фільму «Трохи нижче неба».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: