Про війну, дім та підлітків: сучасні українські фільми, які варто переглянути

Добірка фільмів
Добірка українських фільмів

Согодні, 9 вересня, відзначають День українського кіно. Щорічно така подія припадає на другу суботу вересня та є особливою датою для нашої кінематографії, яка активно почала розвиватися протягом останніх років.

З цієї нагоди IA Дививсь. Info підготувала добірку сучасних український фільмів.

«20 днів у Маріуполі»

(2023 рік, режисер Мстислав Чернов)

Розпочинаємо нашу добірку від стрічки, яка нещодавно з’явилася на екранах і вже встигла пройняти почуття глядачів. Крім того, за даними українського кінодистриб’ютора «Артхаус Трафік», фільм став найкасовішим кіно в українському прокаті. Тільки за перші вихідні стрічка встигла зібрати 531 551 гривню.

Режисером фільму є Мстислав Чернов – фотограф, військовий кореспондент, лауреат Пулітцерівської премії. Він створив цю стрічку разом із колегами з Associated Press, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко. Команда приїхала  в місто 24 лютого та пробула в ньому 20 днів. В цей час журналісти зафіксували злочини Росії проти українців.

Кіно складається з різноманітних кадрів, коли окупанти обстрілювали Маріуполь, вбивали невинних людей та знущалися над цивільними. За словами глядачі, такий фільм важко дивитися без сліз та емоцій.

Читайте також 20 днів, Маріуполь та багато смерті, — документальний фільм Мстислава Чернова

«Додому»

(2019 років, режисер Алієв Наріман Рідьванович)

Прем’єра фільму «Додому» відбулася на Міжнародному Каннському кінофестивалі, а також стрічка отримала нагороду «за найкращий іноземний фільм» на Міжнародному Босфорському кінофестивалі.

У кіно звучить три мови (українська, російська та кримськотатарська), що передає особливості мовної ситуації на різних територіях України. Головний герой Назім є корінним кримсько-татарином, носієм традицій та звичаїв півострова. Після того як Росія анексувала Крим його сини виїхали до Києва, а один із них став на захист територій України проти окупантів на сході України.

Раптом Назім отримує сумну звістку – Алім загинув на війні. Тепер батько хоче, попри всі труднощі, повернути двох синів додому, а старшого поховати тільки в рідній землі та за мусульманськими традиціями.

Фільм вирізняється глибоким психологізмом у діях персонажів, їхніх емоція та переживаннях. Режисер майстерно зображує проблему кримських татар, які тісно пов’язані зі своєю рідною землею та перебувають в тимчасовій окупації РФ. Так, сюжет фільму зосереджений навколо метафори «дому», що є не тільки фізичною будівлею, де мешкає людина, але й - її духовною оселею.

«Стоп Земля»

(2021 рік, режисерка Катерина Горностай)

Наступна стрічка «Стоп Земля» представляє ігрове українське кіно та зображує історію із життя підлітків, які прагнуть зрозуміти себе та світ навколо. Робота отримала нагороди за 5 номінаціями в Національній премії кінокритиків «Кіноколо», а також кіно відзначили на Одеському міжнародному кінофестивалі та інших конкурсах.

 Цікаво, що у фільмі знімалися непрофесійні актори, а звичайні школярі Київської області та столиці України. Для цього команда проводила кастинг, під час якого обрала 25 підлітків. Опісля їх навчали в спеціальній акторській майстерні.

Сюжет стрічки розгортається навколо історії із життя одинадцятикласниці Маші. Одного разу дівчина закохалася в однокласника Сашу. Після чого вона прагне зрозуміти свої почуття та вийти зі звичайної зони комфорту. У цьому їй допомагають її друзі Яна та Сєня.

«Люксембург, Люксембург»

(2022 рік, Антоніо Лукіч)

Український режисер Антоніо Лукіч у 2019 році дебютував з фільмом «Мої, думки тихі», а вже через рік на екранах з’явилася його наступна робота. Прем’єра стрічки «Люксембург, Люксембург» відбулася на Венеційському кінофестивалі. Після цього його показали в Україні, де фільм одразу став надзвичайно цікавим глядачам. Тільки в перші вихідні його переглянули 34 800 людей.

У фільмі зображені пригоди двох братів-близнюків: водія маршрутки Колі та поліцейського Васі. Ще в дитинстві їх покинув батько, тому мати виховувала синів сама. Однак вже в дорослому віці вони дізналися, що їхній тато помирає в іншій країні – Люксембурзі.

Тоді один з братів Коля хотів би побачитися з ним, однак інший Вася – не підтримує такої ідеї. Ба більше, він намагається усілякими способами перешкодити своєму братові дістатися Люксембургу.

Таким чином, в кіно є багато іронії та смішних моментів. Водночас тут є сумні кадри. Що власне і притаманне для жанру трагікомедії.

 «Земля блакитна ніби апельсин»

(2020 рік, режисерка Ірина Цілик)

Прем’єра стрічки «Земля блакитна, ніби апельсин» відбулася на американському кінофестивалі незалежного кіно «Санденс». Там фільм відзначили нагородою за найкращу режисерську роботу.

Цікаво, що назву «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерка Ірина Цілик взяла з поезії французького автора Поля Елюара. Знімання фільму відбувалися протягом двох років (2017 – 2019 рр.) у різних містах на Донеччині (Авдіївка, Курахове, Красногорівка), а також у Києві.

Сюжет кіно розгортається навколо історії сім’ї, яка живе на території активних бойових дій в Донецькій області, а саме – в Красногорівці. Головна героїня, Ганна, самостійно виховує чотирьох дітей. Жінка переживає важкі часи, однак й тоді в її житті є місце для радісних митей.

Вас може зацікавити Читати або дивитися: добірка відомих книг, які стали фільмами

«Носоріг»

(2022 рік, режисер Олег Сенцов)

Прем’єра стрічки «Носоріг» відбулася на Венеційському кінофестивалі в межах програми «Горизонти». Над кіно український режисер Олег Сенцов працював спільно з іноземними партнерами з Польщі та Німеччини. Робота ще розпочалася у 2012 році, однак перервалася через незаконний арешт режисера у 2014 році російськими спецслужбами та ув’язнення на території РФ. Тому зйомки вдалося відновити тільки у 2019 році, коли Сенцов повернувся в Україну.

У фільмі розповідається про український кримінальний світ дев’яностих років. Головний герой на прізвисько «Носоріг» є одним з бандитів-початківців та нещодавно опинився в такому середовищі. Однак він швидко пристосовується до суворих законів криміналу. Водночас деякі моменти дивують Носорога.

Головну роль у стрічці зіграв Сергій Філімонов, який є також громадським діячем, колишнім керівником київського осередку «Цивільного Корпусу Азов» та «Національної партії».

Читайте також На даху Центру Довженка у Львові відбудеться благодійний вечір музики та кіно

Крім цих фільмів, в українському кінематографі є багато інших, що також заслуговують уваги глядачів. Тому додаємо бонусний список цікавих кінострічок:

  • «Бачення метелика» (2022 рік, режисер Максим Наконечний).
  • «Довбуш» (2023 рік, Олесь Санін).
  • «Я і Фелікс» (2022 рік, режисерка Ірина Цілик).
  • «Поводир» (2014 рік, режисер Олег Санін).
  • «Плем’я» (2014 рік, режисер Мирослав Слабошпицький).
  • «Кіборги» (2017 рік, режисер Ахтем Сеїтаблаєв).
  • «Соловей співає. Доки голос має» (2020 рік, режисер Сергій Кримський).
  • «Памфір» (2023 рік, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук).
  • «Віддана» (2020 рік, режисерка Христина Сиволап).
  •  «Гуцулка Ксеня» (2019 рік, режисерка Олена Дем'яненко).
  • «Акваріум в морі» (2016 рік, режисер Олександр Фразе-Фразенко).

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку фільми, які доповнять ваш настрій осінньою атмосферою.

Якщо шукаєте, що почитати на дозвіллі, то IA Дививсь. Info підготувала для вас список книжкових новинок від українських видавництв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: