Книжки про стартапи добра, Довбуша та проза шалених авторок: що почитати з новинок на дозвіллі

image - 2023-08-26T142041.219
Книжкові новинки. Колаж: ІА Дивись.info

У серпні в українських видавництвах вийшли чимало різноманітних книжкових новинок, які стануть гарним чтивом для дозвілля та саморозвитку. Це книги про проєкти, які не зламала війна, збірка творів українських письменниць, історія життя Олекси Довбуша, філософія для шукачів пригод і не тільки.

 ІА Дивись.info підготувала добірку книжкових новинок серпня. Тут можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик.

«Стартапи добра. Люди та проєкти, яких не зламала війна»

Видавництво Старого Лева

Книга «Стартапи добра. Люди та проєкти, яких не зламала війна» є особливою ініціативою Української освітньої  платформи для того, щоб висвітлити історії людей, котрі змінюють життя українців сьогодні: підтримують, згуртовують та допомагають ставати незламними. Тут розміщено 17 розповідей, кожна з яких є особливою, однак усіх їх об’єднує прагнення до перемоги.

Наприклад, в книжці є історія про людей, які на Донеччині випікають хліб, або волонтерів, які згуртувалися в умовах окупації та розвозять на Херсонщині їжу для людей з інвалідністю. Саме такі історії надихають до боротьби та показують справжню силу духу. Крім того, розповіді ілюстровані світлинами про події та людей.

«Усе змінила поїздка в Мар’їнку: рішення, що пекарня має з’явитися у місті, було доленосним, хоч не всі розуміли це шаленство: відмовляли створювати справу там, де часто «прилітає». Однак впертість взяла гору», – уривок з  історії «Татків хліб», що розміщена в книзі.

«Стартапи добра. Люди та проєкти, яких не зламала війна» Видавництво Старого Лева

«Шалені авторки. Мала проза українських письменниць»

Видавництво Віхола

«Шалені авторки. Мала проза українських письменниць» – збірка творів українських письменниць різних поколінь, які вирізнялися своїми новаторськими поглядами на життя та творчість. Ці авторки не боялися шукати себе та дотримуватися власних принципів, що відображено в їхній малій прозі.

Так, у книжку увійшли тексти Марка Вовчка, Олени Пчілки, Ольги Кобилянської, Людмили Старицької-Черняхівської, Софії Яблонської, Ірини Вільде, Наталії Кобринської, Оксани Забужко, Наталії Романович-Ткаченко, Лесі Українки та Уляни Кравченко.

Книжка вийшла у співпраці з ютуб-каналом «Шалені автор(к)и». Авторами його є відомі сучасні літературознавці Віра Агеєва й Ростислав Семків.

«Шалені авторки. Мала проза українських письменниць». Віхола

«Довбуш. Гідність або забуття» Василь Карп’юк

Клуб Сімейного Дозвілля

Нещодавно на День Незалежності України на екрани вийшов фільм «Довбуш». А на основі сценарію кінострічки Василь Карп’юк написав книгу «Довбуш. Гідність або забуття». Вона стала третім текстом письменника про відомого опришка. Інші – «Олекса Довбуш. Таємниця Сили» та «Олекса Довбуш. Лігво Арідника».

У книзі розповідається історія одного з найзагадковіших постатей Українських Карпат – Олексу Довбуша. Саме він очолив повстання селян у ХVIII столітті. Так, автор зображує нелегкий шлях ватажка опришків, який боровся за волю та повернення українцям їхньої землі.

«Ще до сходу сонця на ярмаркову площу в Коломиї почали заїжджати перші вози з крамом. На торг прибули не лише покутський люд з довколишніх сіл, а й з горбів спускалися гуцули. Саме вони й були першими, бо рушали на ярмарок ще з обіду попереднього дня», – уривок з книжки.

«Довбуш. Гідність або забуття» Василь Карп’юк. КСД

«Повітряна й тривожна книжка» Ірина Славінська

Видавництво Vivat

Українська журналістка та виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська видала книгу «Повітряну й тривожну книжку». У ній вона помістила власне бачення подій, які відбувалися під час повномасштабної війни навколо у місті. У тексті можна прочитати спостереження авторки за людьми та власні роздуми про те, як змінилося життя українців.

Книжка складається з 28 розділів, під якими міститься певна розповідь навколо тієї чи іншої теми. Тут письменниця міркує про буденні речі, які під час війни отримали нові сенси. А саме про: манікюр, рюкзак, світло, дім, вечерю, читання, дозвілля, укриття, розмови, перемогу тощо.

«Мій гардероб часів війни невіддільний від питання про довіру й те, яким саме людям і чому я готова показати власні неідеальні риси», – цитата з книжки.

«Повітряна й тривожна книжка» Ірина Славінська. Vivat

«Чого я не навчився у школі. Філософія для шукачів пригод» Ерлінґ Каґґе

Видавництво Лабораторія

Норвезький дослідник, мандрівник та письменник Ерлінґ Каґґе є автором книжки «Чого я не навчився у школі. Філософія для шукачів пригод». У ній він зібрав власні розмисли, які підкріплені як вже відомими теоріями та філософськими ідеями, так і власним досвідом подорожей та досліджень світу. Адже він зміг багато подорожувати та став першим дослідником, котрий піднявся на Еверест, а також дістався до Північного та Південного полюсу.

Письменник у своїй книзі розповідає, чого у школі нас можуть не навчити: бути впертим та впевнено йти до своїх прагнень, а також –  мати жагу до нових пригод та не боятися відкривати світ навколо. Саме такими принципами в житті послуговується і сам автор.

Передмову до українського видання написав Маркіян Прохасько, автор книги «Мрія про Антарктиду», який здійснив експедицію на цей материк.

«Лише той, хто здатний звалити на себе ношу, може насолоджуватися свободою», – цитата з книжки.

Вас може зацікавити Що почитати на дозвіллі: 10 небанальних художніх книг про любов

«Чого я не навчився у школі. Філософія для шукачів пригод» Ерлінґ Каґґе. Лабораторія

«Насмілитися вірити» Брат Алоїз

Дух і Літера

«Чи можливо вірити в Бога в сучасному світі?» – саме таке питання ставить перед своїми читачами автор цієї книги та спробує дати на нього відповідь. Брат Алоїз вважає, що тепер віра є ризиком довіри для людини. Тому ця книга для тих, хто шукає Бога.

У своїй книзі лідер екуменічної спільноти Тезе (Франція) Брат Алоїз розповідає як через відзначення свят людина досягає Бога. Тут описано дванадцять свят, а саме: Різдво, Богоявлення, Святий Четвер, Великий піст, Свята П’ятниця, Пасха, Вознесіння тощо. Крім того, на сторінках видання можна знайти ілюстрації вітражів.

«Зовсім недавно, наприкінці 2022 року, мені пощастило відвідати Київ і Львів, і я пам’ятаю так багато облич лідерів і молоді з різних церков. Я надовго запам’ятаю ті молитви в районах, що занурилися в темряву через удари по електричній інфраструктурі: мерехтіння свічок здавалося сильнішим, ніж насильство зброї», – пише у передмові до українського видання автор.

«Насмілитися вірити» Брат Алоїз з Тезе. Дух і Літера

«Відчайдушні вершники» Зірка Мензатюк

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Українська письменниця та казкарка Зірка Мензатюк написала чимало книжок для дітей, як-от: «Арніка», «Як до жабок говорити», «Макове князювання», «Зварю тобі борщику» тощо.

Нова книга письменниці «Відчайдушні вершники» є своєрідним продовженням її попередніх творів «Таємниця козацької шаблі» та «Дике літо в Криму». У тексті розповідається історія родини Руснаків, яка подорожує Подніпров’ям. Там вони потрапляють в таємничий Чорний ліс, що розташований на березі Чорного озера. В цій місцевості розпочинають пригоди герої книги.

«Літа лишилося зовсім трошки – наче меду в слоїку на самому дні. Уже воно відгуляне, від мандроване, вже Наталочка навідпочивалася (хоч правду кажучи, відпочинку забагато не буває). І ось тоді у тата випали додаткові вихідні, а в мами зосталося трішки відпустки; а ще батьки купили на розпродажу новий намет, який варто випробувати», – уривок з книжки.

Вас може зацікавити Читати або дивитися: добірка відомих книг, які стали фільмами

«Відчайдушні вершники» Зірка Мензатюк А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку новинок від українських видавництв у серпні. Туди увійшли такі видання як:

  • Сергій Жадан «Скрипниківка».
  • Володимир Вакуленко «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші».
  • Рашель Осфатер «Школа печива».
  • Юліана Матанович «Чому я вам брехала».
  • Віра Агеєва «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час».
  • Дік Свааб «Ми – це наш мозок».
  • Курт Воннеґут «Сирени Титана».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: