Книжки про окупацію, чесність та майбутнє: що почитати з новинок у серпні

Дизайн без назви - 2023-08-10T235610.580
Добірка новинок серпня. Колаж: ІА Дивись.info

Українські видавництва в останній місяць літа приготували чимало книжкових новинок, які стануть гарним чтивом для дозвілля та саморозвитку.

Тож  ІА Дивись.info склала власну добірку. Тут можна знайти книжки українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик: прозу, поезії, щоденник, дослідження та текст для дітей.

Сергій Жадан «Скрипниківка»

Видавництво Meridian Czernowitz

Сучасний український поет та письменник Сергій Жадан є автором чималої кількості збірок віршів, як-от:  «Генерал Юда», «Балади про війну і відбудову», «Тамплієри», «Список кораблів» тощо. 

Цього разу в нього виходить нова книга «Скрипниківка». Така назва походить від найменування українського правопису, який ухвалили в 1929 році. 

У книзі вміщено 51 поезію Сергія Жадана, яку він написав протягом останніх двох років. Також в книзі є 20 фотографій, які зробив поет.

«Можна тепер я почну?

Досі чутно було наближення снігу, чутно
було, як він наростає по шву
листопада, чутно було завмирання, з яким
східний ландшафт готувався прийняти
цю незручну ваготу білизни, це сяйво
спустошення, в якому стоять дерева…»

(уривок з вірша Сергія Жадана з книги «Скрипниківка»)

Сергій Жадан "Скрипниківка" Meridian Czernowitz

Володимир Вакуленко «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші»

Видавництво Vivat

Володимир Вакуленко - український письменник та громадський діяч. Під час окупації  Харківської області російські військові  спочатку його викрали, а тоді застрелили навесні 2022 року. Пізніше вдалося ідентифікувати тіло прозаїка, в якому було дві кулі. 

 Відомо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії до України Вакуленко вів власний щоденник. За день до того, як його викрали росіяни, він встиг заховати свій рукопис у саду за вишнею на власному подвір’ї. Тоді письменник сказав своєму батькові, що коли прийдуть українці, то аби той віддав його щоденник.

Так і сталося. Щоденник знайшла на тому ж місці українська письменниця та документаторка воєнних злочинів РФ Вікторія Амеліна. Саме вона стала ініціаторкою видання та написала передмову до книги.

«Звикаєш до всього, головне, ким ти в усьому залишаєшся. Вибухи «градів» мене взагалі не напружували. Я не боюся померти отак щоб одразу, але в мене немає таких привілеїв. Я не сам, тож мушу вижити», - уривок зі щоденника Вакуленка.

Володимир Вакуленко «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші»

Рашель Осфатер «Школа печива»

Видавництво Старого Лева

Рашель Осфатер - французька письменниця з єврейським корінням. Вона є авторкою близько 25 книг для дітей,  підлітків та загалом для молоді. Цього разу у Видавництві Старого Лева вийшла книга «Школа печива» Рашель Осфатер для дітей, яку переклала на українську мову Маркіян Якубяк.

У творі письменниця зобразила історію малюка Жако, який дуже любить їсти, але не хоче вчитися в школі. Однак хлопчик ходить в бібліотеку, де натрапляє на цікаві для нього книжки. Жако переписує рецепт тістечок, бо хоче приготувати такі вдома. Тут розпочинаються його пригоди, під час яких хлопчик розуміє важливість навчання в школі.

«Взявся читати. Тепер по-справжньому. Додати цукру… замісити тісто… порізати шоколад… Ось нарешті слова, від яких приємно пахне, і вони зрозумілі. Читаючи, Жако проводив пальцем під рядками й дійшов аж донизу. Глянув угору й здивований, збагнув, що вперше пробіг очима увесь текст. Безболісно, не нудьгуючи й зрозумів майже все. «Це тому, що цікаво», - подумав», - уривок з книжки.

Рашель Осфатер «Школа печива»

Юліана Матанович «Чому я вам брехала»

Видавництво Темпора

Юліана Матанович - хорватська письменниця та професорка Загребського університету. Вперше її книга «Чому я вам брехала» вийшла у світ в 1997 році. А цього року з’явилося видання, яке переклала на українську Алла Татаренко. 

Розповіді в книзі розгортаються на тлі подій, які відбуваються в Славонії 1960–70-х рр. Тут є декілька оповідань, кожне з яких містить певну історію із життя про дружбу, перше кохання, розуміння та пізнання себе.

«Це погляд дорослої жінки на своє формування. У ньому багато любові, змішаної з образою, і багато вдячності, змішаної з почуттям провини. Але насамперед у ньому зрілість і готовність, можливо, вперше бути чесною перед іншими і перед самою собою», - йдеться в анотації до книги.

Юліана Матанович «Чому я вам брехала»

Віра Агеєва «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час»

Видавництво Віхола

Віра Агеєва - українська літературознавиця, яка є авторкою низки книг, як-от: «Інша оптика. Ґендерні виклики сучасності», «Дороги й середохрестя», «За лаштунками імперії», «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття» та інші.

У своїй новій книзі авторка розповідає про життя та творчість одного з найвизначніших  українських поетів ХХ століття та представника неокласичного п’ятірного ґрона Максима Рильського. Тут він зображений багатосторонньою особистістю, яка мала  особливий талант до творчості. 

«Хлопоманство» визначало й сам його стиль життя, залюбленість у сільському побуті, народних звичаях. Так, хрестини наймолодшого сина було влаштовано в Романівці. Наїхали гості з Києва, але й усеньке село закликали в гості. Як згадував сам винуватець торжества, учту влаштовано в клуні».. - уривок з книги.

Віра Агеєва «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час»

Дік Свааб «Ми – це наш мозок»

Клуб сімейного дозвілля

Дік Свааб - нідерландський нейробіолог, який займається дослідженням головного мозку. Науковець відомий своїми провокативними поглядами на природу людини та її сутність.

У 2011 році книга «Ми – це наш мозок» стала бестселлером в Нідерландах та посіла четверту сходинку в списку найпопулярніших. Цього року Клуб сімейного дозвілля перевидав дослідження українською мовою в перекладі з німецької Олександри Коцюби. 

У книжці науковець прагне довести, що людиною керує тільки її мозок, а особливості та сексуальна орієнтація формується під впливом генів в утробі матері. Крім того, Дік Свааб намагається дати відповіді на різні важливі для суспільства питання. Наприклад: «Чим є агресія і звідки беруться злочинці?» або «Депресія, ожиріння, безсоння, анорексія - захворювання мозку?».

«Тепер дослідження мозку - це не лише пошуки причин мозкових захворювань, а пошуки відповіді на запитання, чому ми існуємо, якими ми є, - словом пошуки самих себе», - цитата з тексту.

Читайте також Книжки про ідентичність, війну та Анну Ярославну: багатоманітна добірка літніх новинок

Дік Свааб «Ми – це наш мозок»

Курт Воннеґут «Сирени Титана»

Видавництво Вавилонська Бібліотека

Курт Воннеґут - американський письменник, який відомий своїми фантастичними  творами, як-от: «Бійня номер п'ять або Хрестовий похід дітей», «Колиска для кішки», «Сніданок чемпіонів» тощо. 

Вперше книга «Сирени Титана» вийшла ще в 1959 році. А цьогоріч текст Воннеґута видали українською мовою в перекладі Юрія Великорода. 

Книжка складається з трьох частин, в кожній з яких є свій персонаж та історія. У першій оповідається про подорож на космічному кораблі Вінстона Найлза Рамфурда, який отримує здатність бачити майбутнє. Друга - подорож Малахії Константа на Марс, Меркурій та Титан. Третя - про робота з планети Тральфамадор.

«Людство, яке не відало істин, що містяться у кожній людині, вдивлялося назовні, вдалину, й прагнуло дістатися щораз далі й далі. Цими прагненнями дістатися далі людство намагалося дізнатися, хто ж насправді стоїть за всім створеним і навіщо ж здалося усе це створювати», - цитата з книги.

Курт Воннеґут «Сирени Титана»

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку з 10 небанальних художніх книг про любов. Туди увійшли такі книжки як:

  • Мілан Кундера «Нестерпна легкість буття».
  • Валерій Шевчук «Дім на горі».
  • Ернест Гемінґвей «Прощавай, зброє».
  • Оксана Луцишина «Іван і Феба».
  • Девід Лоуренс «Коханець Леді Чаттерлей».
  • Віктор Домонтович «Дівчинка з ведмедиком».
  • Листування Інґеборґ Бахман та Пауля Целана «Пора серця».
  • Іван Багряний «Тигролови».
  • Марґеріт Дюрас «Коханець».
  • Іван Франко «Перехресні Стежки».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: