Архівні матеріали, які експонуються вперше: у Львові можна переглянути дві виставки, присвячені Назару Гончару

image - 2024-04-26T143442.899
Бюст Назара Гончара, який зробив Олег Капустяк. Світлина з виставки у Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info

У Львові в межах циклу подій «Назар Гончар: Гра Знарочна» відбулося відкриття двох виставок, присвячених львівському поету, актору та перформеру Назару Гончару. Одну з них, під назвою «не ховати мене а експонувати», організували в Мистецькій Бібліотеці, а іншу, «ПРОменеВІСТЬ», – у Домі Звуку.

Журналістка ІА Дивись.info поспілкувалася з організаторами виставкових проєктів та розповідає детальніше про них.

Керівник Мистецької Бібліотеки та поет Ростислав Кузик каже, що ідея створити виставку виникла приблизно в березні в розмовах із художником Влодком Костирком та літературознавцем Данилом Ільницьким. Тоді вони сконтактували з дружиною Назара Гончара – Христиною Назаркевич та його сином – Юліаном, які також долучилися до організації. За словами Ростислава Кузика, під час підготовки вони зрозуміли, що матеріалів багато, а охочих долучитися також чимало, тому виставка перетворилася на експозиційно-подієвий проєкт «Назар Гончар: Гра Знарочна».

«Виставковий проєкт складається з двох частин. Перша частина –  те, що представлено в Мистецькій Бібліотеці та «стосується паперу». Тут є рукописи та машинописи Назара Гончара, оригінальні зіни, які виходили наприкінці 80-х та 90-х рр. Також є фотографії, записники, книжки з різних періодів, які зараз фактично ніде не можна знайти (українські та іноземні). Крім того, дуже важливий елемент цієї виставки – бюст Назара Гончара, який зробив Олег Капустяк. Друга ж частина проєкту розташована в Домі Звуку та є аудіовізуальною частиною», – зазначає керівник МБ.

Про виставку «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці

У день народження Назара Гончара, 20 квітня, в Мистецькій Бібліотеці відкрили виставку «не ховати мене а експонувати». Тут можна побачити світлини, начерки, шкіци, малюнки, файли та інші папери, які пов'язані з поетом. Зокрема, більшість матеріалів належать до архівів та приватних колекцій, тому їх показують вперше.

Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  
Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  

Ростислав Кузик розповідає, що виставка умовно поділена на зони, де представлені різні типи матеріалів, що відображають певний вид творчості, яким займався Назар Гончар. Йдеться про його поетичні тексти, перформанси та видання, що пов’язані з участю в літературній групі «ЛУГОСАД» тощо.

  • «ЛУГОСАД» – літературне угрупування, яке утворилося 19 січня 1984 року у Львові. Його учасниками були Іван Лучук, Назар Гончар та Роман Садловський. Саме їх перші склади прізвищ містить назва угрупування. Цього року з нагоди 40-річчя «ЛУГОСАДу» в Мистецькій Бібліотеці відбулася бесіда-спогад (приміт. ред.).
Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  
Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  

«Групу «ЛУГОСАД» варто розглядати як одне ціле, водночас кожен з них мав свої особливості. Назар Гончар був передусім артистом, який перформатував літературу та олітературював перформанс. Це йшло в якомусь такому взаємозв’язку. Саме гра – це певний об’єднуючий компонент для творчості Назара Гончара. У нього була гра в текстах, перформансах, у ґеппенінгах, в акціях – усіх тих речах, які він робив. Крім того, ще одна важлива риса в його творчості є самозаглиблення та саморефлексія», – каже Ростислав Кузик.

Керівник Мистецької Бібліотеки підкреслює, що матеріали, які тут є взяті з приватних архівів. Зокрема, з родинного архіву дружини та сина Гончара, ще частина – з архів Влодка Костирка, а також – з колекцій людей, які знали та товаришували з Гончаром.

«Важлива частина, навіть сказав би, що ключова – це шкіци Гончара, які він дуже часто малював. Таке плетення він називав «фіґлі-міґлі» або «еси-флореси». Ми взагалі вибудували візуальну комунікацію виставки довкола цих «фіґлів-міґлів». Це така дуже Гончарівська штука. На основній афіші, яку робив Влодко Костирко, їх також можна побачити», – каже Ростислав Кузик.

Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  
Виставка «не ховати мене а експонувати» в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  

Куратором виставки «не ховати мене а експонувати» є львівський художник та дизайнер Влодко Костирко, який товаришував із Назаром Гончаром. Саме він концептуально скомпонував матеріали, які тут можна побачити. Він розповідає, що виставка зображує багатогранність творчості Назара Гончара. 

«Тут на парті представлений переклад його одного вірша на дев’ять мов різними авторами. Це також показує як виглядав переклад у 80-ті роки. Очевидно, що це вже зовсім інша практика, ніж зараз. Вище ми бачимо Назарову фотофіксацію життя равлика, який не претендує на художність. Тобто це певний тип вразливості Назара, що можна ототожнювати з равликом. Поряд є пояснення до равлика (як до певного символу) зі словника символів Копалінського», – підкреслює куратор.

Фото равликів на виставці про Назара Гончара у Мистецькій Бібліотеці. Фото/ ІА Дивись.info  
На парті лежить переклад одного вірша Назара Гончара на дев’ять мов різними авторами. Фото/ ІА Дивись.info  

Влодко Костирко розповідає, що на виставці він також розмістив роботи Олени Турянської. Крім того, тут є вирізаний із паперу портрет Назара Гончара, який виконав у 2024 році художник Орест Галитович.

«Олена Турянська колись мала таку спільну тему, як вона казала, розмов з Назаром – лабіринт. У день, коли вона взнала що Назар потонув та загинув, то зробила деструкцію цього лабіринту. Тому оці п’ять листів вона присвятила «Назару від Олени». Мені здалося, що саме такий формат пасує до бібліотеки, тому що тут є виставковий зал, який має свою ауру. Тут бажано виставляти якісь такі речі обережні – те, що пов’язано з книжками, створено з паперу», – каже Влодко Костирко.

Роботи Олени Турянської на виставці «не ховати мене а експонувати», яка присвячена Назару Гончару в Мистецькій Бібліотеці/ ІА Дивись.info  
Портрет Назара Гончара, який виконав Орест Галитович. Виставка у Мистецькій Бібліотеці. Фото/ ІА Дивись.info  

Художник також розповідає, що на виставці застосував метод флуксуса. За його словами, цей аспект є в цитатах та дерев’яних фігурках, які тут розміщені. Зокрема, такі цитати розкидані по виставці та зроблені через ґуґл-перекладач. Вони подані як скріншоти з помилками.

Виставку можна подивитися безкоштовно у Мистецькій Бібліотеці до 21 травня. У цей день буде й заключна подія циклу «Назар Гончар: Гра Знарочна».

«21 травня буде закриття виставки у Мистецькій Бібліотеці. Я це називаю «поназар’я». Це будуть великі Гончарівські читання, до яких долучаться багато його друзів, родина, актори театру «Курбаса», в якому працював Назар Гончар і також буде вільний мікрофон, тому кожен охочий зможе долучитися і почитати», – додає Ростислав Кузик.

Про виставку «ПРОменеВІСТЬ» в Домі Звуку

21 квітня в Домі Звуку відкрили аудіовізуальну частину виставкового проєкту про Назара Гончара – «ПРОменеВІСТЬ». 

Керівник Львівського комунального підприємства «Львівське радіо» Андрій Лінік, який займався розробкою виставки в Домі Звуку, розповів про його концепцію. За його словами, експозиція розділена на два простори: перший поверх та підвальне приміщення. 

Відео з равликами на виставці в Домі Звуку/ ІА Дивись.info
Відео, де Назар Гончар працює з глиною в Домі Звуку/ ІА Дивись.info

«У підвальному приміщенні представлені два відеотвори. Один – це серія з п’яти відео, на яких зафіксовані равлики. Чотири відео – це живий равлик, а п’яте – це гра Назара з різними формами равлика: від іграшки до ілюстрації. Це відео без звуку. Інше відео відтворюється на великому екрані. Тут є твір на 13 хвилин, де Назара Гончар розповідає, як він працює з глиною. На відео зображений процес: від завішування глини до створення музичних інструментів Назаром, з яких він виконує звук, а потім руйнує, і вони далі звучать», – каже Андрій Лінік.

Він розповідає, що на першому поверсі є серія згрупованих записів, відтворених Назаром. Вони поділені на три групи, а саме: пісні на тексти Назара, які він виконує; поетичні твори; звуки, які він видобував голосом або різними матеріалами. Також тут є інтерактивна інсталяція.

Виставка «ПРОменеВІСТЬ» у Домі Звуку/ ІА Дивись.info
На виставці «ПРОменеВІСТЬ» у Домі Звуку можна послухати, як Назара Гончар читає свої вірші. Фото/ ІА Дивись.info

«Ми можемо побачити підвішений гнутий лист металу, до якого через спеціальні давачі передається звук однотипних поетичних і звукових перформативних творів Назара. Вони постійно гудуть. І до цієї речі приєднаний ще один однотипний датчик. Він – немов вібрує в повітрі та рухається. Це є другим колом зчитування звуків, які транслюються через оцю гнуту поверхню, яка є, по суті, динаміком. Ось так все тут поєднується та виходить така рекурсія одних і тих самих звуків, які в дуже різний спосіб проганяються через пристрої. Це подібно до певної іронічної гри, з якою працював Назар шляхом такого собі конструювання, переконструювання звуків, літер, слів і смислів», – каже керівник «Львівського радіо».

Виставка «ПРОменеВІСТЬ» у Домі Звуку/ ІА Дивись.info
Виставка «ПРОменеВІСТЬ» у Домі Звуку/ ІА Дивись.info

На виставці  також можна прочитати тексти про Назара Гончара, які написав Данило Ільницький. Загалом, за словами Андрія Лініка, все це разом творить середовище, яке постійно шумить, гудить і яке можна слухати як відкрито, так і в навушниках. Крім того, він зазначає, що на експозиції відвідувачі також можуть стати співтворцями звуку. Адже сюди додали також гемофони (сейсмічні сенсори), які зчитують вібрацію та шуми в приміщенні. Так, будь-яка взаємодія людей із простором стає частиною виконання творів Назара Гончара, які лунають у Домі Звуку.

Експозицію «ПРОменеВІСТЬ» можна переглянути в Домі Звуку до 21 травня. Вхід вільний.


Раніше ми повідомляли, що з 20 квітня по 21 травня у Мистецькій Бібліотеці, в Домі Звуку та в Дзизі відбувається цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра Знарочна». Усі ці заходи присвячені постаті львівського літератора та артиста Назара Гончара. Зокрема:

  • 14 травня о 17:00 год в артцентрі «Дзиґа» відбудеться перформанс львівських митців Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича.
  • 21 травня о 18:30 год у Мистецькій Бібліотеці відбудеться фінісаж виставки, читання та обговорення віршів під назвою «Поназар’я».

Детальніше про події – читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: