У Львові відбудеться цикл подій на згадку про поета та перформера Назара Гончара

НГ і ТГШ_1920х1080
Назар Гончар біля пам'ятника Тарасу Шевченкові. Джерело фото: приватний архів Христини Назаркевич та Юліана Гончара

З 20 квітня по 21 травня у Мистецькій Бібліотеці, в Домі Звуку та у Дзизі буде відбуватись цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра Знарочна». Усі ці заходи присвячені постаті львівського літератора та артиста Назара Гончара, від народження якого цьогоріч виповнюється 60 років.

Про це ІА Дивись.info  повідомили організатори подій.

20 квітня Назару Гончару виповнилося би 60 років, а через місяць — 21 травня — минає 15 років від дня його трагічної загибелі.

«Творчий спадок Назара Гончара — різногранний. Він складається із текстових, візуальних і експериментальних поезій, відео- та аудіоматеріалів з перформансів, акцій та окремо створених проєктів, чималої кількості начерків, шкіців і замальовок. Однак цей спадок — недобачений та недовивчений», зазначають організатори.

З цієї причини у Львові стартує цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра знарочна», присвячений пам’яті поета та покликаний (пере)відкрити його спадок.

Упродовж періоду поміж днем народження і днем смерті митця група близьких по крові і по духу людей — а це поет і керівник Мистецької Бібліотеки Ростислав Кузик, літературознавець та есеїст Данило Ільницький, перекладачка та дружина Назара Гончара Христина Назаркевич, його син, фізик Юліан Гончар, а також митець Влодко Костирко, — заручившись підтримкою середовища та партнерів — Дому Звуку і Дзиґи, задумали і вирішили організувати цикл подій, які були би вчасним, доречним, стилістично і жанрово відповідним пошанівком Назара Гончара.

Так, протягом 20 квітня-21 травня у Львові відбудеться виставка, перегляд фільму, розмова про його літературну особистість, спогади, читання віршів та принагідні рефлексії у Мистецькій Бібліотеці, відео- та аудіоекспозиція творчих проєктів Назара Гончара в Домі Звуку, а також перформанс у Дзизі.

«Заохочуємо максимально долучатися до запропонованих подій, щоби пригадати, актуалізувати, зануритись, або ж вперше запізнатись із атмосферою особистості одного з найбільш самобутніх львівських літературних митців», підкреслюють організатори.

Перелік та графік проведення подій

Відкриття виставки «не ховати мене а експонувати»

Цикл подій розпочнеться із відкриття виставки у Мистецькій Бібліотеці світлин, начерків, шкіців, малюнків, файлів та інших паперів, які пов'язані з поетом. Також буде перегляд фільму за участі Назара Гончара. Крім того, Влодко Костирко проведе кураторську екскурсію виставкою.

Організатори зазначають, що більшість матеріалів на цій виставці належать до приватних колекцій та архівів, усі вони будуть презентуватися екслюзивно та вперше.

Виставка триватиме у Мистецькій Бібліотеці з 20 квітня по 21 травня.

Коли та де: 20 квітня 2024 о 17:00 год Мистецька Бібліотека (вул. Шота Руставелі, 8). Подія у ФБ.

Відкриття аудіо-візуальної експозиції «ПРОменеВІСТЬ»

У Домі Звуку відбудеться відкриття аудіо-візуальної експозиції та бесіда про перформативне та звукове мистецтво Назара Гончара.

Співрозмовники: Влодко Кауфман, Христина Назаркевич, Назар Федорак, Андрій Лінік, Богдан Шумилович. Модератор: Ростислав Кузик.

Виставка у Домі Звуку триватиме з 21 квітня до 21 травня. На ній відвідувачі зможуть ознайомитися з аудіо та візуальними творами Назара Гончара. 

Вхід на подію та експозицію — вільний.

Коли та де: 21 квітня 2024 о 16:00 год в Домі Звуку (вул. Князя Романа, 6). Подія у ФБ.

Бесіда-спогад «ПеребендЯ»

У Мистецькій Бібліотеці також проведуть бесіду-спогад про Назара Гончара — як людину, як поета, як доброго духа. За словами організаторів, ця бесіда — не лише спогад, а й нагода (пере)відкрити собі Назара Гончара у багатьох вимірах.

Співрозмовники: Іван Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Воронов, Ростислав Кузик. Модератор: Данило Ільницький

Коли та де: 24 квітня 2024 о 18:00 год у Мистецькій Бібліотеці (вул. Шота Руставелі, 8). Подія у ФБ.

Перформанс «а я таки мережать буду»

В артцентрі «Дзиґа» відбудеться перформанс, дійство, акція, атракція львівських митців Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича.

Коли та де: 14 травня 2024, 17:00 год в артцентрі «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35). Подія у ФБ.

Фінісаж виставки, читання та обговорення віршів «Поназар’я»

Насамкінець циклу подій у Мистецькій Бібліотеці проведуть фінісаж виставки, читання й (про/об)говорення віршів Назара Гончара запрошеними учасниками й учасницями та всіма охочими.

Співрозмовники: Андрій Воронов, Юліан Гончар, Орест Ґелитович, Данило Ільницький, Іван Лучук, Тарас Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Водичев, актори і акторки Театру Курбаса + вільний мікрофон. Модератор: Назар Федорак.

Коли та де: 21 травня о 18:30 год у Мистецькій Бібліотеці (вул. Шота Руставелі, 8). Подія у ФБ.


Назар Гончар (1964–2009) — поет, актор і перформер, співзасновник та учасник літературного об’єднання ЛУГОСАД та об’єднання паліндромістів «ГЕРАКЛІТ». Назар Гончар — одна із центральних постатей львівського літературно-мистецького простору вісімдесятих років ХХ століття – нульових років ХХІ століття. 

У творчому доробку поета є такі збірки, як-от: «Усміхнений Елегіон» (1986 р.), «Закон всесвітнього мерехтіння» (1996 р.), «Книжечка Назара Гончара Михайловича» (2000 р.), «граНЬ заонач» (2001 р.), «ПРОменеВІСТЬ» (2004 р.), «Не здуру ґуру дзен» (2008 р.). У 2013 році вибрані вірші Назара Гончара видали у серії «Українська поетична антологія» у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Також він написав книжки для дітей, зокрема вийшли: «Казка-показка про Байду-Немову» (1993 р.), «Суперравлик» (2008 р.), «Рубанепиляне знов розквітле» (2009 р.).

Назар Гончар загинув 21 травня 2009 року під час купання в озері біля Ужгорода. Медики визначили, що основною причиною смерті стала ішемічна кардіоміопатія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: