75% укриттів у Львові є зачиненими, — моніторинг Центру громадських свобод

Напис "Укриття" та вказівна стрілка  на стіні житлового будинку в Харкові, 22 квітня 2021 р. Цього дня харківські журналісти мали змогу відвідати укриття в житловому будинку в одному з районів міста. Фото Марієнко Андрій / УНІАН
Напис "Укриття" та вказівна стрілка на стіні житлового будинку в Харкові, 22 квітня 2021 р. Цього дня харківські журналісти мали змогу відвідати укриття в житловому будинку в одному з районів міста. Марієнко Андрій / УНІАН

Лише у 25% укриттів Львова люди можуть потрапити, бо їх можна знайти і вони є відчиненими.

Про це йдеться у звіті з другої Національної кампанії моніторингу укриттів, який презентував 30 квітня Центр громадянських свобод, передає ІА Дивись.info.

З вересня по грудень 2023 року ініціатива Центру громадянських свобод група громадського моніторингу ОЗОН моніторила укриття у таких містах: Київ, Луцьк, Львів, Черкаси, Миколаїв, Одеса.

Волонтери перевіряли доступність та базову якість укриттів, а також виставляли загальну оцінку, яка базувалася на сукупності усіх критеріїв. Оцінка є суб'єктивним враженням про укриття і має шкалу: від дуже погано (1) до дуже добре (5).

У Львові такий показник складає — 2,1. Загалом волонтери перевірили 88 укриттів у різних районах міста. Критичною у Львові є ситуація з маркуванням укриттів та напрямку руху до них: лише у 9% укриттів були вказівні знаки.

Покращення потребують також всі критерії базової якості: запас води, електрика, справний туалет та вентиляція повітря.

Скриншот зі звіту ОЗОН

У Львові зафіксована проблема з доступністю укриттів для маломобільних груп
населення, оскільки лише 2 з 88 перевірених укриттів мали пандус та пологий зʼїзд, додають у звіті.

Ознайомитися детальніше зі звітом з другої Національної кампанії моніторингу укриттів можна за посиланням.


За плечима Дивись.info чимало рейдів місцевими укриттями: : біля Модульного містечкаТЦ на Чорновола та площі Петрушевича, на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери. Підсумовуючи ці перевірки, ми можемо констатувати, що більшість укриттів у Львові є непридатними. Також нещодавно під час розмови з головним спеціалістом відділу гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської обласної ради Ігорем Дяковичем ми дізналися, що у місті немає доступних сховищ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: