Укриття біля модульного містечка у Львові: куди ховаються ВПО під час тривоги

2
фото: модульне містечко у Львові, Дивись.info

Біля львівіського модульного містечка є цілодобово відчинені приміщення, зазначені на карті як укриття з «цілодобовим доступом». Назвати їх безпечними складно. Однак є бомбосховище, куди внутрішньо переміщені особи можуть прямувати під час повітряної тривоги.

У модульному містечку на проспекті Червоної Калини, що на Сихові, тимчасово живуть переселенці. Сьогодні їх тут — близько тисячі. Дивись.info провела пошуки укриття поруч.

Відразу зазначимо, що всі укриття у місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня. Існує інтерактивна карта від міської ради, якою під час пошуків наша редакція користувалася.

фото: скріншот карти укриттів від міської ради поруч із модульним містечком, Дивись.info

Отже перша адреса — вулиця Михайла Гориня, 2а. Тут розташований дім молитви ХВЄ «Голгофа». Позначок чи написів «укриття» немає.

«До нас деколи приходять. Ми всіх впускаємо. У нас навіть кухня є», - сказав охоронець закладу.

Тут є місця для сидіння, запаси води та вбиральня, але саме приміщення розташоване на першому поверсі будівлі. Крім того, вікна не захищені мішками з піском.

фото: укриття за адресою вулиця Михайла Гориня, 2а, Дивись.infо
фото: укриття за адресою вулиця Михайла Гориня, 2а, Дивись.infо

Наступне укриття — греко-католицький храм, що на Проспекті Святого Івана Павла ІІ. Редакція Дивись.info була тут 8 листопада, о 14:30.

фото: Церква Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, Дивись.info

Тут зібралося багато людей. Вказівників із напрямком руху до укриття немає, однак місцеві можуть підказати, куди бігти. Це кольне приміщення. У сховищі є світло, місця для сидіння, запас води та вбиральня.

фото: укриття в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, Дивись.info
фото: укриття в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, Дивись.info
фото: укриття в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, Дивись.info

Йдемо далі — Червоної Калини, 64. Це багатоквартирний будинок. Як і зазначено на карті, підвали будівлі відчинені цілодобово. Тут є світло, але місця зовсім небагато й навколо лиш приватні комірки.

фото: укриття за адресою вулиця Червоної Калини, 64, Дивись.infо
фото: укриття за адресою вулиця Червоної Калини, 64, Дивись.infо
фото: укриття за адресою вулиця Червоної Калини, 64, Дивись.infо

Ще одна адреса поруч — вулиця Михайла Гориня, 15. Тут є підвал (цокольний) біля кожного під'їзду, але ситуація наступна: двері відчинені там, де немає позначки «укриття».

фото: укриття за адресою вулиця Михайла Гориня, 15, Дивись.infо

Всередині ж — немає світла й нічого, окрім дверей до приватних комірок.

фото: укриття за адресою вулиця Михайла Гориня, 15, Дивись.infо

Однак біля сусіднього під'їзду є двері з написом «укриття» й зазначеними відповідальними, щоправда — напис понівечений. Біда ще й у тому, що потрапити всередину неможливо — немає навіть дверної ручки.

фото: укриття за адресою вулиця Михайла Гориня, 15, Дивись.infо

Що кажуть у модульному містечку

В адміністрації модульного містечка зазначили, що внутрішньо переміщені особи самі вирішують, де їм ховатися під час повітряної тривоги. Найчастіше обирають греко-католицький храм, що на Проспекті Святого Івана Павла ІІ, бо «ближче до Бога». Але цей вибір не звужується до укриттів, зазначених на інтерактивній карті від міської ради. Бо поруч — бомбосховище медичного закладу.

«Поруч є укриття. Перше, офіційне, наше укриття, про яке всі знають, зокрема, як туди йти, це четверта поліклініка. Там є охоронець. Навіть вночі під час тривоги він відкриває двері, і люди мають безперешкодний доступ. Друге найближче укриття — це храм. Там теж постійно відкрито, люди ходять туди, там їм подобається більше навіть, ніж у поліклініції», - пояснив Віктор, адміністратор містечка.

В укритті поліклініки номер чотири дійсно є просторе укриття. Всередині — місця для сидіння в трьох окремих залах, світло, є запас води та вбиральня. Проте працівники закладу перешкоджали роботі редакції Дивись.info, тому нам вдалося зробити фото.

Висновок?

Біля модульного містечка у Львові є кілька укриттів. Майже всі вони цілодобово відчинені, однак є питання щодо безпеки: бо якщо цокольне приміщення ще можна облаштувати як тимчасове укриття, то зал на першому поверсі з просторими вікнами — авжеж ні.

Тому усім хто під час повітряної тривоги опинився біля модульного містечка — радимо вулицю Червоної Калини, 68. Там розташована 4 міська поліклініка Львова, де цілодобово чергують охоронці.

Пішки туди — 3 хвилини.


Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: біля ТЦ на Чорновола та площі Петрушевича, на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: