Підтоплені підвали та відсутність табличок з відповідальними за укриття: чи є куди сховатися на вулицях Личаківського району Львова

ю
Пам'ятник Пабло Пікассо у Львові, звідки Дивись.info розпочала пошуки укриття, фото з архіву редакції

Знайти укриття у цій частині міста Лева складно: вони або підтоплені, або існують тільки на інтерактивній карті від міської ради. Крім того, ніде немає відповідних вказівників із зазначеними відповідальними за сховище.

Відразу зазначимо, що всі укриття в місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня.

фото: скріншот гугл-карти із позначеннями вулиць у Личаківському районі Львова, де ІА.Дивись.info перевіряла укриття. Сірий колір - вулиця Зелена, червоний колір - вулиця Генерала Грицая, жовтий Колір - вулиця Корольова, синій колір - вулиця Переяславська

Розпочали ми з вулиці Зеленої. В таких будинках немає позначки «укриття», а тому незрозуміло, як їх відшукати — номер 83, 86, 87, 89. Самі ж мешканці гадки не мають, де сховище.

фото: брама одного з дворів на вулиці Зеленій, де Дивись.info намагалася відшукати укриття

Трохи далі, за адресами вулиця Зелена, 70 та 72 ситуація схожа: під'їзди закриті й немає позначок.

під'їзд будинку на вулиці Зеленій, 72, Дивись.info

Нам пощастило натрапити на мешканку будинку під номером 70. Вона повідомила, що підвал підтоплений, а тому їй із сусідами під час повітряної тровоги бігти просто нікуди. Сама ж ховається у коридорі під час обстрілів.

«В підвал навіть не зайдеш, там навіть дихнути немає чим. Наш підвал заливає вже років 30, з тих пір як тут ремонтували каналізаційну трубу. Ніхто ніяких ремонтів не робить. Заливає і наш будинок, і сусідній, 72-ий », - сказала вона.

Жінка відкрила під'їзд, відразу попередивши, що в підвал ми все одно не зможемо спуститися.

фото: вхід до підвалу будинку під номером 72, що на вулиці Зеленій. Дивись.info

Виявилося, це правда, бо сходи у прямому сенсі розвалюються під ногами. До того ж, немає світла.

фото: сходи до підвалу будинку під номером 72, що на вулиці Зеленій. Дивись.info

А ще нас зупинила стеля, яка буквально падає на голову.

фото: стеля на шляху до підвалу будинку під номером 72, що на вулиці Зеленій. Дивись.info

Стурбовані побаченим, ми рушили на вулицю Переяславську. Там намагалися подивитися сховища будинків за адресами 8,9,10,11,12,13,14. Навіть якщо там були відкриті під'їзди, то підвали все одно сховані, бо немає табличок із зазначеними відповідальними за укриття.

фото: Дивись.info

Наступна вулиця — Корольова. Там нам вдалося потрапити до будинку під номером 3. Від ЛМР воно отримало статус «рекомендоване як укриття». Мешканка однієї з квартир здивувалася, почувши про це. Жінка зазначила:

«У нас не те що укриття немає, у нас немає підвалу звичайного. Тож звідки ці позначки на карті намальовані — ніц не знаю».

Але в будівлі є все ж цокольне приміщення з приватними комірками. Мешканці його не відкривають, бо не вважають безпечним. Світла тут немає.

фото: цокольне підвальне приміщення в будинку під номером 3, що на вулиці Корольова, Дивись.info

А от найцікавіше з нами вже трапилося на вулиці Генерала Грицая. Перевірили ми будинки під номером 1 та 5 — там не помітили жодної позначки з написом «укриття», тож не знайшли його. А біля четвертого будинку нам вдалося зустріти працівника ЛКП «Господар». Свою посаду та ім'я він не назвав, однак, на його думку, спонукати мешканців відкривати підвали будинків — зайве:

«Мешканці свої підвали не зобов'язані тримати відкритими цілодобово. Це стосується тільки укриттів загального користування».

фото: зачинена брама до будинку навулиці Генерала Грицая

Але давайте ще раз: у Львові у відкритому доступі є інтерактивна онлайн-карта укриттів, де мешканці можуть знайти безпечне місце під час ракетних атак. На онлайн-мапі вказано місця розташування близько шести тисяч укриттів. Інтерактивну онлайн-карту укриттів можна переглянути за посиланням. 

Що кажуть комунальники

Відтак, нам слід було отримати пояснення від ЛКП «Господар» щодо ситуації. Ми зателефонували за намером, зазначеним на сайті відомства. З приводу затоплених підвалів — нам не сказали нічого. Мовляв, відповідальні за ці будинки не готові спілкуватися і таке враження, що незрозуміло взагалі, хто це.

«Навіть не знаю, що вам сказати. Відповідальних зараз тут немає. Тут в нас є оператор тільки і волонтер є. Короче, зараз вам ніхто нічого не скаже. Інженерів тут майже ніколи не буває, бо вони по адресах. Кінець місяця, зараз всі по адресах і всі збирають кошти на...».

фото: запис розмови з ЛКП "Господар", 29.09.2023

Натомість нам дали номер, за яким ми можемо дізнатися якусь інформацію щодо підтоплених укриттів. Але ніхто не відповідає.

фото: спроби Дивись.info зв'язатися з відповідальними за львівські будинки комунальниками, де підтоплені укриття. Спойлер: їх буде більше, ніж дві, але ніхто все одно не підініме слухавки

А щодо відсутніх табличок з відповідальними за сховища, то в ЛКП «Господар» погоджуються зі своїм працівником, якого ми зустріли за адресою вулиця Грицая, 4:

«Таблички укриття можуть бути тільки хіба на стаціонарних (ред. — укриттях загального користування). Є укриття в 49 та 6 школах. А так то є підвальні приміщення людські».

Попереднього разу комунальники заперечували це

Під час попередньої перевірки укриттів на вулиці Пасічній ми вже зверталися до ЛКП «Господар» з аналогічними питаннями: Чому на під'їздах немає табличок з відповідальними за укриття, зазначених на інтерактивній карті ЛМР. Тоді з нами погодилися, що всі сховища мають бути відчиненими цілодобово й зазначили, що працюють у тому напрямку:

«Ми говорили з усіма людьми, не тільки на Пасічній, що укриття мають бути відчиненими взагалі всюди. Але ми не можемо стояти біля кожного підвалу і слідкувати за цим. Ми навіть на дошках оголошення залишали вказівку. Але люди трішки інакше до того ставляться — не хочуть, щоб чужі люди заходити і там щось покрали», - зазначили у комунальному підприємстві.

фото: розмова з ЛКП "Господар", 21. 09. 2023

Висновок?

На вулицях Зеленій, Грицая, Корольова та Переяславській складно знайти укриття, оскільки мешканці, попри зобов'язання від міської ради, не відкривають їх для людей. А деякі з власників квартир бояться спускатися у сховища через непридатність.

Однак комунальники поділилися з нами адресами найближчих загальнодоступних укриттів. Перша адреса — школа номер 49, що на вулиці Ольги Бесараб, 4. Пішки туди — 6 хвилин.

фото: шлях від пам'ятника Пабло Пікассо до школи номер 49

Друга адреса — вулиця Зелена, 22, де розташований Ліцей номер 6 — надто далеко. Добиратися туди треба спочатку трамваєм (7 хвилин), а потім ще 11 хвилин пішки.

фото: шлях від пам'ятника Пабло Пікассо до Ліцею номер 6

Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: