Туалет або смерть: якими є укриття коло залізничного вокзалу «Підзамче» у Львові

х
фото: Дивись.info

На станції «Підзамче» у Львові укриттям слугує громадський туалет. Поблизу розташовані й інші сховища — закриті. Проте є виняток.

Для початку зазначимо вкрай важливий нюанс. Вчора заступник очільника Львівської ОВА Андрій Годик заявив, що Львівщина має найбільшу в Україні мережу захисних споруд. Вона налічує майже 8 тисяч об’єктів, а з них непридатними до використання є лише 5%.

«Більшість з цих об'єктів є найпростішими укриттями у вигляді підвалів чи парковок. За результатами рейдових перевірок ДСНС, національної поліції, органів місцевого самоврядування та районних військових адміністрацій, станом на час початку таких заходів, відсоток непридатних об'єктів укриття наближався до 20%. Зараз ця цифра сягає близько 5% від загальної кількості», - сказав він.

Однак ми вже робили рейди укриттями поблизу Стрийського ринку (після цього, до речі, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю.

Не винятком стала і локація в районі львівського вокзалу «Підзамче». Це місце приймає пасажирські поїзди регіонального, міжнародного та приміського сполучення, тож кожного дня сюди прибувають та звідси відправляються багато людей.

фото: Дивись.info

Отож, спочатку про сховище на станції.

Вказівники до укриття є. Ідучи за ними, ми прийшли до туалету. Працівники вокзалу якраз займалися там прибиранням.

фото: Дивись.info

Спустившись донизу, ми відчули неприємний запах громадської вбиральні. Звичайно, там є вода, світло й туалети. Але для повноцінного сховища не вистачає мість для сидіння і, що дуже важливо, глибини самого приміщення, бо воно — цокольне. Тобто рівень підлоги нижче позначки землі не більше ніж на половину висоти інших приміщень, розташованих у самій будівлі. 

«Під час повітряної тривоги ми завжди приносимо сюди більше крісел», - зазначила працівниця станції.

За її словами, в укриття спускаються дуже мало людей. Рідко під час тривоги тут можна побачити навіть самих працівників вокзалу.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

Розчаровані, ми відкрили карту укриттів від ЛМР. На ній позначені безпечні підвали у будинках неподалік. Нагадаємо, усі вони мають бути відкритими.

фото: скріншот карти укриттів

Наближче до станції сховище розташоване за адресою Огіркова, 2. Двері у під'їзд без замка, тож, ймовірно, воно відкрите. Затамувавши подих, йдемо перевіряти. Одразу помічаємо, що позначки про укриття - немає ніде.

фото: Дивись.info

Але це, може, й на краще. Бо сходи в аварійному стані. А сховище - жахливе.

фото: Дивись.info

Всередині немає світла, але є купа сміття та цегли. Тому, якщо би ми могли жартувати, то сказали б - надовго тут застрягнувши, можна побудувати собі маленький, безпечніший, будиночок й у ньому перечікувати сирени.

фото: Дивись.info

Та насправді ситуація - не смішна. Адже укриття, зазначене на карті ЛМР, не є придатним до використання. Хоча є плюс: туди хоча б можна потрапити.

фото: Дивись.info

А от під'їзд поруч, де також нібито є сховище, зачинений.

фото: Дивись.info

Йдемо далі. Укриття за адресами: Хмельницького, 56, 62, 64, 66, 85, 87 — також закриті.

В одне з них вдалося потрапити випадково — набравши рандомний номер на домофоні. Однак доступу до підвалу немає: на заваді колодка й купа мотлоху.

фото: Дивись.info

І це попри те, що у під'їзді комунальне підприємство залишило нагадування для власників квартир про необхідність відкритих укриттів у місті. Але, вочевидь, безрезультатно.

фото: Дивись.info

Ми зв'язалися із майстринею дільниці Ольгою по телефону. Вона зазначала, що намагається переконати мешканців відкрити сховища вже кілька тижнів. Оголошення на кшталт вищезгаданого є тут майже в усіх будинках.

«Оголошення не спрацювали. Тому ми не тільки ознайомлюємо людей із вказівкою від міської ради, а й будемо скоро брати у них розписку про це ознайомлення. Хоча люди і на це не погодяться все одно. На деякі адреси я навіть надсилаю листи, бо мені не відкривають, а говорити відмовляються», - сказала вона.

А щодо стану сховищ, то це, зазначає Ольга, клопіт власників квартир. Підвали є їхньою спільною власністю, тому з питаннями про «придатність» слід звертатися до них самих.

скріншот запису виклику

Це ми і зробили, зустрівши місцеве подружжя Андрія та Анжелу. Вони мешкають неподалік станції й мають трьох дітей. Саме тому, зазначив чоловік, про укриття вдома подбав. Чоловік власноруч підвів світло, розчистив сміття, а у приватній комірці має крісла й теплі покривала.

фото: Дивись.info

Втім, це сховище теж не є доступним для всіх, каже мешканець. Адже перехожим потрапити сюди - нереально, двері зачиняють на колодку.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

«Закриваємо, бо у нас в підвалі є свої речі. Якщо кожен зможе сюди зайти, то з ними можна попрощатися. До прикладу, візочок та велосипеди», — додала Анжела.

фото: Дивись.info

Опісля ми зустріли місцеву панянку. Вона зазначила, що разом із сусідами ховається у школах неподалік. У цих навчальних закладах є чергові, які під час повітряної тривоги впускають у безпечний куточок усіх, хто звертається. У своїх же підвалах мешканці не ховаються, бо вони у занедбаному стані.

«Наші підвали непридатні як бомбосховища. Коли оголошують тривогу, то ми йдемо або в 57, або в 20 школу», - каже Любов Євгенівна.

фото: Дивись.info

До ліцею ліцей № 57 імені Короля Данила — кілька хвилин пішки. На вході у навчальний заклад є контакти відповідального за укриття. Ми зателефонували, і майже одразу до нас вийшов черговий Василь Іванович.

«Наше укриття фактично розраховане тільки для наших учнів та вчителів, але якщо до нас приходять люди з вулиці, то, звичайно, ми їх впускаємо», - розповів він.

фото: Дивись.info

Зараз сховище якраз готують до початку навчального року, додав виконуючий обов'язки директора Ігор. Минулого року, зазначив він, його відремонтували. Ремонт вартував 250 тисяч гривень з міського бюджету.

«Приміщення має 500 метрів квадратних. Кожен клас у разі повітряної триваги займає своє відділення. Є місця для сну, туалети, вогнегасники, медикаменти, антисептики і все, що дітям може знадобитися у разі небезпеки», - сказав він.

Крім того, є генератори, а до зими встановлять буржуйки.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

Висновок?

Укриття на станції «Підзамче» є цокольним приміщенням й має недостатньо площі для великої кількості людей. Підвали у будинках поруч є зачиненими та, радше за все, непридатними. Але недалеко є сховище у ліцеї. Там можна знайти усе необхідне для тривалого перебування та цілодобові чергові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: