Укриття біля Личаківського кладовища у Львові: обвалений аварійний вихід і «крадійка вказівників»

2

Цього разу ми вирушили на пошуки укриття біля Личаківського кладовища. Не всі вони у належному стані, не всі доступні, і, що важливо, не всі існують.

Личаківське кладовище є найстарішим із діючих у Львові. Його історія розпочалась у 1786 році. Сьогодні територія кладовища охоплює понад 40 гектарів, на ньому поховані близько 300 тисяч людей. Ба більше. Цей цвинтар є унікальним музейним простором з гробницями та пам’ятниками видатних мешканців Львова. 

Відтак, Личаківське кладовище — місце, яке приваблює не лише містян, але й чимало туристів. Та чи легко знайти укриття поблизу? Дізнавалася Дивись.info.

Отож, вирушаємо на пошуки. Традиційно зазначаємо час: на годиннику — 18:00. Важливим нюансом експеременту від нашої редакції на цей раз є вимога від міськради про цілодобово відкриті укриття. Таке рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій 6 липня.

Ми скористалися картою укриттів від ЛМР. Поруч є кілька сховищ.

фото: скріншот карти

Перше укриття розташоване за адресою вулиця Іллі Мечникова, 17. Вхід у під'їзд, як і в саме сховище, відкритий.

Читайте також: Поруч із Львівським залізничним вокзалом немає доступного укриття.

У приміщенні є лавки, пластиковий посуд, запас води та соус на столі.

А кому не вистачить місця для сидіння — може відпочити на альтернативному кріслі. Адже унітаз не під'єднаний до жодних комунікацій.

Світла немає, але, що незвично для нашого експерименту, з крану тече вода.

У вбиральні є ще один унітаз. Але він також не працює.

Як-не-як, але хоч щось. Йдемо далі. І натикаємось на щось більш звичне для наших експериментів. Це - купа сміття. Завалений ним й аварійний вихід.

Мешканці розповіли, що це одна з причин, чому вони не спускаються у підвал під час повітряної тривоги. Зрештою, не найважливіша.

«Ми все одно не ходимо туди, бо там просіла стеля і може обвалитися», - сказав власник однієї з квартир.

фото: завалений аварійний вихід (шлях зсередини)
фото: завалений аварійни вихід (шлях ззовні)

Читайте також: Свято Музики: виступи, концерти та укриття — якими вони були у Львові.

Тобто теоретично укриття є, але чи витримає воно удар і чи не перетворить місцевих на мешканців Личаківського кладовища - невідомо.

Йдемо до наступної локації. Це сховище за адресою вулиця Юрія Руфа,10. Вхід у під'їзд був закритим, як і в саме укриття. Однак ми зустріли мешканку, яка погодилася показати нам сховище. За її словами, укриття зазвичай відкрите, а позначки «укриття» немає, бо її кожного разу знімає вороже налаштована до інших мешканців будинку сусідка.

«На четвертому поверсі живе москалька, вона постійно краде табличку укриття», - сказала вона.

Всередині є світло, та навіть - імпровізовані стіл і лавка.

Також є аварійний вихід. І трохи непотребу - але не критично.

Все інше в приміщенні — закриті приватні комірки.

Читайте також: Укриття в районі парку Франка у Львові: використані шприци, залишене взуття і пластиковий манекен

Виглядає сховище доволі непогано. І місцеві ним користуються, розповідають люди.

А от на Мечникова, 19а є позначка укриття, але доступу туди не має ніхто. На це поскаржилася мешканка будинку. За її словами, відповідального за укриття немає і де знаходяться ключі — невідомо. Ми тричі зателефонували за вказаним номером, і ніхто не підняв слухавку. Тож, помилувавшись патріотичною наліпкою на дверях, пішли далі.

Читайте також: Чи легко у центрі Львова знайти укриття: продовження експерименту.

За адресою Мечникова, 25 сховище є, але закрите. Ми звернулися до відповідального за укриття, і той показав його нам, паралельно розповідаючи свою історію.

«Укриття під час тривоги я не відкриваю, хіба коли спускаюся за бульбою чи закрутками», - сказав він.

Всередині є світло, критично малий запас води (десь 500 мл) та приватні комірки.

Ну і, ясна річ, для закруток лавки непотрібні. Відтак ніяких зон для відпочинку тут немає. Лише купа сміття. В тому числі й битого скла.

Це цокольне приміщення, тому вікно слід би було захистити мішками з піском. Хоча, дивлячись на нього, виникають риторичні запитання. Звісно, у такому стані, як є зараз сховище, укриттям воно слугувати не може.

Читайте також: Чи легко у Львові знайти укриття: наш експеримент та дзвінок від комунальників через послугу «Заплати за мене».

Що ж, продовжуємо пошуки. На Пекарській, 23 розташований навчальний заклад. Йдеться про теоретичний корпус Львівського медичного університету імені Данила Галицького.

Сховище всередині є. Аж два. Ними слугують коридори між кафедрами. За словами охоронця, у разі повітряної тривоги під час навчання, у коридор студенти зможуть винести стільці. З початком навчального року, сказав він, у сховище підвезуть запас води. Є там і вбиральня.

Читайте також: Укриття на площі Ринок у Львові: бар та недоступність.

Щодо інших укриттів. Три крайні сховища у нашому експерименті виявилися недоступними, хоч і позначені на карті від міськради.

Одне з них — неподалік закладу громадського харчування, за адресою Мечникова, 39. Ми завітали всередину й запитали у працівників ресторану, де знаходиться укриття. Нас відправили у будинок поруч. Ми довго шукали безпечне підвальне приміщення там, але безрезультатно.

«У нас тут немає укриття», - сказали мешканці однаєї з квартир.

За адресою Мечникова, 43 вхід у під'їзд закритий, і немає ніяких позначок.

Така ж ситуація на Костя Левицького, 97.

Висновок?

Біля Личаківського кладовища у Львові є укриття. Частина з них — комфортні, ще частина... там можна бодай перечекати небезпеку. Хоч і є питання. Проте що робити людям, яким пощастило менше, і вони не мають доступу до укриття взагалі?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: