Поруч із Львівським залізничним вокзалом немає доступного укриття: у відповідь пропонують подивитися тік-ток

л

Цього разу ми вирушили на пошуки укриття в районі Головного залізничного вокзалу Львова. Комунальні підприємства «Ліхтар» та «Левандівка» довго водили нас за носа і, зрештою, перестали відповідати на дзвінки. Тому, радше за все, укриття в занедбаному стані або їх взагалі немає.

Головний залізничний вокзал є одним з найстаріших на території усього заходу України. Поруч розташована Двірцева площа, де діють сучасні зупинки громадського транспорту, оновлена трамвайна лінія та облаштований громадський простір. Це місце щоденно приймає і проводжає тисячі людей. Тому важливо, аби тут було безпечно під час повітряної тривоги.

Як воно насправді — дізнавалася Дивись.info.

Отож, вирушаємо на пошуки. Традиційно зазначаємо час: на годиннику — 14:26. Відразу перевіряємо, чи є укриття безпосередньо на вокзалі. Бо ж тут велике скупчення людей, і в разі тривоги їм усім може знадобитися безпечний куточок.

фото: вказівник на шляху від платформи до тунелю

Читайте також: Свято Музики: виступи, концерти та укриття — якими вони були у Львові.

Поспілкувавшись із працівниками станції, ми дізналися, що сховищем тут слугують тунелі. Їх є три, і вони захищені п'ятьма метрами бетону зверху. Таке місце можна вважати безпечним, оскільки в кожному тунелі є по п'ять платформ, тобто, крім головного виходу, є ще достатньо запасних. Потрапити в таке укриття можна з вулиці, з середини будівлі та з платформ.

фото: вхід в тунель з середини будівлі

В тунелях є необхідне для тривалого перебування. В першу чергу, це світло, лавки та вбиральня, де є вода. Питну ж воду та продукти можна придбати зовсім поруч, в будівлі. Те ж саме стосується аптеки. Тож у разі небезпеки, каже працівник вокзалу, люди матимуть змогу отримати речі першої необхідності.

фото: тунель на львівському вокзалі

Ми залишилися задоволеними після перевірки цього сховища. Але все ж виникло питання: а якщо людина трохи далі від вокзалу, скажімо, на вулиці Чернівецькій, яка неподалік, або, припустимо, на кільці Городоцької?

фото: кільце на Городоцькій

Читайте також: Укриття в районі парку Франка у Львові: використані шприци, залишене взуття і пластиковий манекен.

Традиційно ми скористалися картою укриттів від ЛМР. Одразу бачимо - біля кільця є багато сховищ. Ми вирішили перевірити найближчі. Одразу спойлер щодо невдач: майже всі виявилися закритими.

фото: скріншот карти

Експеримент ми проводили в неділю, 2 липня. У цей день не лунала сирена, тому, будемо сподіватись, й потрапити в укриття не вдалося. Але давайте послідовно.

Спершу ми завітали на вулицю Залізничну. Один під'їзд там таки був відчиненим. Довго не думали, вирішили зайти і перевірити, попри відсутність напису "укриття".

І як відчували. Бо позначка виявилась всередині під'їзду.

Однак вказівник тільки заплутав нас. Ідучи за стрілкою, ми опинилися у дворі з багатьма зачиненими дверима. Що з них є входом в укриття — загадка. Із місцевих, у котрих можна було би дізнатись більше, не було нікого.

Тому ми вирушили далі. На вулиці Тобілевича, недалеко, теж має бути сховище, якщо вірити карті.

фото: скріншот карти

Читайте також: Чи легко у центрі Львова знайти укриття: продовження експерименту.

Однак там теж виявилось зачинено. Окрім того, що ми не змогли оглянути укриття, то ще й мало не отримали каменюкою по голові. Частинки будинку обсипаються на тротуар. При цьому - немає жодного попереджувального знака.

Інші сховища, зазначені на мапі, також виявились закритими. Тож ми зателефонували до комунальників, щоби розпитати в них про ці сховища детальніше. Нас цікавило, чи є вони доступними для людей і в якому стані укриття.

У підприємстві ЛКП «Ліхтар» першого разу слухавку підняли швидко. Там нам сказали, що комунальники провели бесіди з власниками квартир, і ті відкривають укриття під час повітряної тривоги. Без проблем дали номер Любові Євгенівної — комунальниці, яка мала би показати нам укриття. Вона сказала, що такі питання слід узгоджувати з директором.

Ми зателефонували до директора Шпака Ігора Михайловича. За словами працівниці ЛКП, він мав би повернутися з наради після 13:00. Ми перетефонували у зазначений час, але він все ще не повернувся. Відтак у підприємстві нам пообіцяли перетелефонувати, коли це нарешті трапиться. З тих пір минула доба...

За інші укриття, розташовані біля вокзалу, відповільне ЛКП «Левандівка». Там нам дали неправильний номер Галини Іванівної — працівниці, яка мала би показати сховища. Навмисно чи випадково — загадка, але після цього підприємство перестало відповідати на дзвінки. Відтак, ми вирішили зв'язатися з директором. На офіційному сайті є номер.

Однак, замість необхідної розмови, ми отримали пропозицію подивитися відео у тік-ток:

«... Щоб дивитися відео без сплати за інтернет на тік-ток за 50 гривень на чотири тижні — натисніть три. Щоб отримати безлімітний інтернет 2.5G за 80 грн на чотири тижні — натисніть чотири...», -

Читайте також: Чи легко у Львові знайти укриття: наш експеримент та дзвінок від комунальників через послугу «Заплати за мене».

Висновок?

Безпосередньо на львівському вокзалі сховище є безпечним. Але відійшовши трохи далі — ховатися нікуди. Напевне, бо там зайнято: переховуються відповідальні за укриття працівники комунальних підприємств ЛКП «Ліхтар» та ЛКП «Левандівка». Усі, окрім Ігоря Михайловича, бо він - досі на нараді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: