Свято Музики: виступи, концерти та укриття — якими вони були у Львові

ылдватрпкол
ілюстративне фото: RADIO24.UA

У середу, 21 червня, у Львові водинадцяте відбулося Свято музики. Гасло події: «Музика — всюди, концерт — ніде». Усі заходи в межах фестивалю були безкоштовними для відвідувачів.

Аби переконатися у тому, що ці заходи були ще й безпечними, ІА Дивись.info продовжила свій експеримент з пошуками укриття. Тим паче, на сайті міської ради чітко зазначена вимога до організаторів провести гостей у сховище у разі повітряної тривоги. Але у Львові були й ті, хто чхав на правила.

Музична школа

Пошуки ми розпочали зі школи. У Львівській музичній школі #4 зібралося чимало дітлахів та дорослих. Виступ учнів розпочався о 12:00 й тривав дві години. Ми прийшли трішки раніше й напрапили на підготовку до події. Діти бринькали на інструментах, а їхні батьки — налаштовували камери, аби мати згадку про подію.

Тим часом ми знайшли позначку з написом «укриття» й попрямували за вказівником.

Від місця виступу йти менше хвилини.

А ось і вхід: чисто й світло. Укриття відремонтували якраз рік тому, зазначив працівник закладу освіти.

Спустившись, ми помітили, що у приміщенні є все необхідне. Насамперед лавка для вчителів та крісла для учнів.

Крім того, у сховищі є вентилятор та необхідні медикаменти.

Також є невеликий запас води, одноразовий посуд та серветки.

У такому укритті можна сховатися під час нетривалих обстрілів, оскільки це є цокольне приміщення. Воно може слугувати найпростішим укриттям для тимчасового перебування. Тобто його рівень підлоги нижче позначки землі не більше ніж на половину висоти приміщень, що розташовані в самій будівлі. Тому й вікна захищені від ударної хвилі мішками з піском.

Дитяча бібліотека

На свято у Львівську обласну бібліотеку для дітей ми завітали якраз вчасно. Діти дивилися мультик про кримськотатарські народні інструменти. До речі, музичний фольклор кримських татар є самобутньою гілкою культури тюркомовних народів і включає жанри народної та класичної інструментальної музики, а також музику релігійного напрямку.

На заході під назвою «Крим» виступила Каміла Бекір. Це був її перший сольний концерт. Сама дівчинка родом з українського півострова. Вона виконувала твори на фортепіано та скрипці.

Але, ясна річ, музика не змогла відволікти нас від основної місії — перевірити укриття. Воно є у внутрішньому дворі приміщення й приховане за ось такими яскравими дверима.

На вході у сховище є світло, але водночас і трохи зайвого мотлоху.

В самому укритті чисто і є парти й книги.

До того ж, там є свічки, засоби гігієни, ліки та багато води — літрів 10.

Не залишаться діти в такому укритті й без іграшок. Є й подушки та коврик, якщо раптом стане холодно в ноги.

А якщо буде дійсно холодно, то, за словами працівниці бібліотеки, малечі увімкнуть спеціальний пристрій для обігріву кімнати.

Є й коцики.

Що важливо, зі сховища є другий, аварійний, вихід.

Арт-Паб

Хороші враження легко було розвіяти походом у паб під назвою «П'яна Качка», що на вулиці Братів Рогатинців. У програмі свята Музики зазначено, що виступи там тривали з 12 дня аж до самого вечора. Ми підійшли до працівників закладу й запитали у них, куди сховатися гостям у разі повітряної тривоги. Відповідь бармена шокувала:

«В центрі у барах ніхто в укриття не спускається», — сказав він.

Однак все ж показав підвальне приміщення пабу, де є склад зі сміттям, напоями, засобами гігієни та хімікатами. Небезпечний мікс, так би мовити.

Читайте також: Укриття на площі Ринок у Львові: бар та недоступність.

Артпростір

Ми прагнули спростувати коментар стосовно укриття від працівника попереднього закладу, тож відправилися в артпростір неподалік, на вулиці Староєврейській. Концертна програма там мала розпочатися за кілька годин, тож ми знову натрапили на підготовку. Відразу попрямували у підвал крутими сходами:

У цьому будинку підвал просторий, може помістити людей 100.

Крім того, там є душ.

І, що нас здивувало, туалет. Хоча його ставимо під сумнів.

Зі сховища є один головний та два аварійні виходи: в саму будівлю, у внутрішній та у зовнішній двір.

Шоп

Звідти ми відправилися на вулицю Коперника, де з нами трапилася ціла пригода. Зазначимо, що це приміщення шоуруму, де виступи тривали з 13:00 до самого вечора. Навколо було багато дрібничок та одягу від українських брендів, але нас цікавило саме укриття. Ми блукали приміщенням зі сподіванням знайти його самостійно, однак не вдалося.

Не вдалося вивідати інформацію і в працівника закладу. Він сказав, що вперше взагалі про укриття чує і що, напевне, воно є десь неподалік. Відтак, ми традиційно скористалися картою укриттів від ЛМР. Цього разу, до речі, ми зорієнтувалися доволі швидко. До найближчого сховища — хвилина пішки.

Прибувши на місце, ми натрапили на закритий під'їзд. Чи можна туди потрапити під час повітряної тривоги — невідомо.

Тому ми відправилися на пошуки наступного найближчого сховища. Це будинок з двома підвальними приміщеннями. До нього довелося йти хвилин п'ять.

Щоб увійти в перший під'їзд — потрібен код.

Для доступу в сусідній під'їзд теж потрібен код. Але нам вдалося прошмигнути у двері, коли звідти виходила мешканка.

Укриття відкрите, тобто доступне для власників квартир. Там чисто і є світло. Однак чи зможуть туди потрапити люди з вулиці, а, тим паче, з музичного заходу, який відбувається за майже 200 метрів звідси — питання.

У приміщенні є тільки приватні комірки для мешканців і немає натяку на гостинність для сторонніх.

Магазин морозива

І на десерт — магазин морозива. Ми потрапили якраз на виступ Ольги Жаровської. Вона виконувала оперну арію. Навколо зібралися поціновувачі академічного вокалу. Але питання — куди їм усім прямувати у разі повітряної тривоги?!

Відповідь на це питання ми отримали від працівниці закладу. Вона відправила нас в укриття, яке було у внутрішньому дворі будинку. Спершу ми навіть зраділи, бо відкриті сховища, доступні кожній людині з вулиці, — рідкість для Львова. Але з самого початку пішло щось не так: двері (точніше сказати, одна четверта дверей) просіли: відкрити їх було важко.

Можливо, це був знак, що відкривати їх було не варто. Бо ж у приміщенні жахливо тхнуло й буквально усе було завалено сміттям.

Що важливо, є багато дір у підлозі. Тож цілком можна покалічитися.

Можна пожартувати, що є хоча б лавка та стільці. Але варто лише на них поглянути, як будь-які жарти стають недоречними. Ми обов'язково зателефонуємо в ЛКП «Айсберг» з проханням навести тут лад і прослідкуємо, чи прибирання буде виконане.

Ще однією особливістю цього укриття є зграя мух. Комахи отаборилися на стелі й очікують працівників комунального підприємтсва. Бо ж мухи здатні переносити понад 600 різних видів бактерій, про що свідчить аналіз ДНК. Багато з цих бактерій є збудниками хвороб людини, зокрема пневмонії, кишкових інфекцій та зараження крові.

Читайте також: Чи легко у центрі Львова знайти укриття: продовження експерименту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: