Що варто знати про жіноче здоров'я та як про нього піклуватись

Лікар консультує пацієнтку
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

Жінки, як і чоловіки, мають стежити за власним здоров'ям ще з юного віку — не нехтувати профілактичними оглядами у медиків та зважати на «сигнали» тіла, які можуть свідчити про певні проблеми в організмі.

ІА Дивись.info дізнавалась, що таке жіноче здоров'я та як про нього дбати. Нижче — розмови із лікарями акушер-гінекологами.

Що таке жіноче здоров'я

Жіноче здоров'я – це стан фізичного, психічного, а також соціального благополуччя. Тобто це не просто відсутність симптомів чи хвороб, каже нам Вікторія Бокарева, акушер-гінекологиня та хірург-гінекологиня.

«Жіноче здоров'я -це вагома частина загального здоров'я жінки,яке пов'язане з етапами розвитку жіночого організму та можливими відхиленнями від норми і захворюваннями,що виникають у певні вікові періоди», — пояснює лікарка акушер-гінекологиня Світлана Коваль.

Що варто знати жінці про її здоров'я

Кожній жінці варто знати стан свого менструального циклу (треба обовʼязково стежити та вести календар менструацій), бути впевненою, що ніяких патологічних станів на шийці матки немає, а також, що всі органи малого таза (шийка матки, матка, фаллопієві труби та яєчники) без патологічних змін, додає Вікторія Бокарева.

Також жінці варто знати про статус ВПЛ (чи є віруси папіломи людини в організмі, а якщо так, то які штами), про наявність чи відсутність ІПСШ (інфекцій, що передаються статевим шляхом). 

Також кожній жінці треба знати та памʼятати про методи контрацепції – це найважливіший момент для запобігання небажаної вагітності, а також інфекцій, що передаються статевим шляхом.

До речі, про те, якими є методи контрацепції та чи впливають вони на якість сексу, ІА Дивись.info вже спілкувалась із акушер-гінекологами.

Світлана Коваль зазначає: члідкувати за станом свого здоров'я жінці необхідно з підліткового віку, коли відбувається процес статевого дозрівання. Тому що в цей період мають місце порушення менструальної функції у вигляді нерегулярних місячних,ювенільних маткових кровотеч, утворення кист яєчників.

«В цей час важливими є консультації не лише гінеколога,а й ендокринолога,дерматолога,а іноді гематолога та психолога.В репродуктивному віці жінка перебуває під спостереженням гінеколога для профілактики та лікування запальних захворювань органів тазу, гормон залежних захворювань, таких як фіброміома та ендометріоз,а також захворювань шийки матки», — додає лікарка акушер-гінекологиня.

Візитами до яких лікарів не має нехтувати дівчина та жінка

Це насамперед гінеколог, мамолог та ендокринолог.

«Якщо приділяти належну увагу жіночому здоров'ю, можна уникнути величезної кількості негативних наслідків. А при якісній медичній консультації у таких фахівців як гінеколог, мамолог та ендокринолог жінка набагато більше дізнається про особливості свого організму, а значить, глибше пізнає себе», — пояснює гінекологиня Вікторія Бокарева.

Виявити явні чи приховані захворювання можна за допомогою консультації фахівця, гінекологічного огляду та низки досліджень, таких як мазок із шийки матки на онкоцитологію (РАР-тест), аналізи на вірус папіломи людини та на інфекції, що передаються статевим шляхом, УЗД матки та придатків, а за необхідністю – кольпоскопія (огляд шийки матки під спеціальним мікроскопом), пояснює Світлана Коваль, яка працює у медичному центрі «Родовід».

Правила збереження жіночого здоров'я

Ними ділиться Вікторія Бокарева:

  • Регулярно відвідувати гінеколога.  
  • Уважно спостерігати за власним тілом та самопочуттям: станом грудей, неприємними відчуттями, кровотечами, виділеннями, психоемоційним станом. 
  • Відмовитись від шкідливих звичок: алкоголю та куріння.  
  • Правильно та збалансовано харчуватися.
  • Вести активний спосіб життя. 

Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: