Хто може всиновити дитину у Львові та які документи для цього потрібні

діти в дитячих будинках
ілюстративне фото/Getty Images

83 дитини у Львівській громаді перебувають у дитячих будинках. Разом із тим, 103 сім'ї бажають встиновити дитину. Ситуація здається простою: охочі можуть всиновити цих дітей, і тоді проблема буде вирішена.

Однак, як розповів ІА Дивись.іnfo в.о управління «Служби у справах дітей» Львівської міської ради Володимир Фридрак, знайти дитині сім'ю не так легко.

Критерії батьків щодо вибору дитини не відповідають реальності

Здебільшого, подружжя планує всиновити дитину до шестирічного віку. Оскільки дошкільнят у дитячих будинках практично немає, батьки перебувають в режимі очікування на всиновлення роками. Тим часом підлітки залишаються у дитячих закладах, аж поки не подорослішають, тобто до 23-ьох чи 25-ти років.

«Ця тенденція, коли дітей у дитячих будинках менше, аніж кандидатів на всиновлення, зберігається з року в рік. Це те, з чим ми працюємо. Людям треба пояснювати, що дитина старшого віку не означає "погана" або "зіпсована". Усі діти потребують уваги та любові. А особливо ті, які вже перебувають у нас в закладах», - пояснює Володимир.

ілюстративне фото/Getty Images

Хто може всиновити дитину

Згідно з статті 211 Сімейного кодексу України особи, які можуть бути усиновлювачами:

1. Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

2. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років.

3. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п'ятій та шостій цієї статті. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі.

4. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Якщо такі особи проживають однією сім'єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

5. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі особи проживають однією сім'єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

6. Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.

7. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

Як відбувається процес всиновлення

Покрокова процедура національного усиновлення:

1. Звернення до служби у справах дітей за місцем свого проживання:

  • у службі надається консультація фахівців про порядок і умови усиновлення, про права та обов'язки кандидатів в усиновлювачі та подаються документи на усиновлення.

2. Взяття на облік кандидатів в усиновлювачі:

  • протягом 10 робочих днів служба у справах дітей після отримання всіх документів складає акт обстеження житлово-побутових умов і перевіряє їх;
  • на підставі документів та співбесіди робиться висновок про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі.

3. Навчання з питань виховання:

  • за бажанням або за рекомендацією служби у справах дітей проходиться навчання з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

4. Отримання висновку про можливість/не можливість бути усиновлювачем:

  • видається висновок про можливість бути усиновлювачем і, разом з ним, повертаються документи із зазначенням облікового номера.

5. Отримання інформації про дітей, які можуть бути усиновлені:

  • списки дітей, які можуть бути усиновлені, знаходяться у службі у справах дітей (місцевій або обласній) та департаменті захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики. 
  • інформація, яка надається про дитину: фотографія, стан здоров'я дитини, її розумовий та фізичний розвиток, а також: чи є у неї брати /сестри.

6. Направлення для організації знайомства з дитиною:

  • після отримання інформації про дитину видається направлення до служби у справах дітей за місцем перебування дитини для організації знайомства з нею.

7. Знайомство з дитиною:

  • зустріч з дитиною і отримання більш повної інформації про неї.

8. Прийняття рішення про усиновлення – при прийнятті рішення про усиновлення цієї дитини, потрібно написати заяву в службу у справах дітей за місцем перебування дитини.

9. Висновок служби у справах дітей про доцільність усиновлення:

  • служба у справах дітей за місцем перебування дитини протягом 10 робочих днів (з моменту надходження заяви) готує проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини;
  • цей висновок видається на руки для надання його до суду разом з іншими документами.

10. Розгляд справи в суді.

11. Передача дитини в сім'ю.

Які документи потрібні для всиновлення дитини

При усиновленні особи, які бажають усиновити дитину, можуть звернутися з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.

Подається письмова заява про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі коли один з подружжя не може особисто з’явитись до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

До заяви додаються такі документи:

  • копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами податкової служби;
    У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами податкової служби, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;
  • копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
  • висновок про стан здоров’я кожного заявника;
  • засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  • копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
ілюстративне фото/IMI

Дитячі будинки у Львові

Чотири дитячі заклади розташовані на території Львівської громади. Вони відрізняються, каже Володимир, за змістом своєї роботи.

Малий груповий будинок «Спільнота-Рідні»

Цей заклад призначений для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у віці від 16 до 25-ти років. Якщо ж діти не залишаються навчатися, то до 23-х. Цей заклад створений для того, щоб діти, які закінчили першу інституцію у 16-річному віці, не потрапили відразу в доросле життя без жодних «табу», зауважує Володимир. За тими дітьми і надалі наглядають та допомагають їм розвиватися.

«У цьому закладі є інформаційна програма з особистісного росту і розвитку. Тобто діти вивчають фінансову грамотність, працюють з психологами, займаються акторською чи ораторською майстерністю тощо. І ми хочемо, що діти жили у цьому будинку й розвивалися в межах цієї програми».

Така програма, додає він, дозволяє вихідцям з інституції не «піддаватися різного роду спокусам». Йдеться про заборонені речовини та порушення законів загалом.

Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні»

Заклад був створений у 2019 році. Це одне з перших місць в Україні, де створені всі умови для соціального захисту дітей, яких вилучили з сімей.

«Коли дитина туди потрапляє, то максимум може перебувати там дев'ять місяців. За цей час має бути вирішене питання: або ця дитина повертається назад в сім'ю, або її батьки будуть позбавлені батьківських прав. У другому випадку дитина потрапить до закладу із сімейною формою виховання. В середньому перебування дитини в закладі становить 125 днів».

Центр підтримки дітей «Просвіта»

Центр функціонує вже п’ятий рік. Тут проживають 25 дітей різного віку, які навчаються у 1-10 класах. Вони опинилися у складних життєвих обставинах або ж позбавлені батьківського піклування. Зокрема в центрі з дітьми працюють спеціалісти, які надають необхідну фахову підтримку та допомогу: команда вихователів, психологічна служба, медичний персонал, соціальний працівник, логопед та юрист.

Центр підтримки дітей при закладі дошкільної освіти № 5

Тут сьогодні проживають 13 дітей. І це, власне, дитячий будинок, який був реорганізований в дошкільний дитячий заклад. В цьому дошкільному закладі також відкритий Центр для цілодобового перебування дітей, які цього потребують і опинились в складних життєвих обставинах.

«Ці два заклади (ред — Центр підтримки дітей «Просвіта» та Центр підтримки дітей при закладі дошкільної освіти № 5 ) станом на сьогодні є звичайними закладами освіти — школою і садочком. Дітей тут поменшало майже у десять разів за останні кілька років. Основну частину складають підлітки, які якраз потребують сім'ї. Але, на жаль, їх неохоче всиновлюють через вік. Саме для таких дітей існує Малий груповий будинок».

ілюстративне фото/Getty images

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: