Поблизу Стрийського ринку у Львові немає придатного укриття

2
фото: скріншот карти укриттів біля Стрийського ринку

Цього разу ми вирушили на пошуки укриття біля Стрийського ринку. І перевірили 12 локацій поблизу.

У якому вони стані — розповідає Дивись.info.

Стрийський ринок — один з продуктово-побутових ринків Львова. Розташований поблизу центральної частини міста, неподалік площі Франка, Стрийського парку, місцевості Софіївка.

Стрийський ринок, фото ІА Дивись. Info

Зазвичай тут багато людей, і у разі повітряної тривоги усі вони мають кудись сховатися. Але, здається, ніхто з них не знає, де укриття. Принаймні, ні продавці, ні відвідувачі не змогли нас конкретно спрямувати.

«Ну десь там є, не знаю, підвал такий...», - невпевнено розвела руками продавчиня овочів.

«Ховаємося в холодильник», - пожартував чоловік із м'ясного відділу.

«Не знаю, де укриття, не ходжу туди», - сказала продавчиня квітів.

Відтак, ми відшукали директора Стрийського ринку Назара Сеніва, аби хоч він показав нам - де ж мають сховатися клієнти та перехожі.

Поки шукали ключі від головних дверей укриття, чоловік провів нам екскурсію околицями. І показав сховища, розташовані поряд із ринком. Вони виявилися закритими. Йдеться про вулиці Волоську та Івана Франка. У кого є доступ до цих сховищ і чи відкривають їх під час повітряних тривог — невідомо. Напевно можемо лиш сказати, що вхід до одного з них закиданий сміттям. І не виглядає таким, який часто використовують.

закрите укриття біля Стрийського ринку
закрите укриття біля Стрийського ринку

Насамкінець Назар Сенів показав нам укриття ринку. Спуститися в нього можна або через продуктовий магазин, або з вулиці. Саме приміщення глибоко в землі й доволі містке. За необхідності там можуть поміститися кілька десятків людей.

Також у сховищі є робочий туалет та розетки. Однак немає ні місць для сидіння, ні запасу води, ні достатнього освітлення. Працює лише одна лампочка на три кімнати.

«Під час тривоги ми закриваємо ринок і просимо продавців та відвідувачів відправитися в укриття. Є ті, які залишаються тут. Вони можуть спуститися в наше укриття», - сказав він.

Читайте також: Укриття на площі Ринок у Львові: бар та недоступність.

Втім, директор зазначив, що перейнявся ситуацією і пообіцяв доокомплектувати сховище, аби воно було зручнішим для людей. Дивись.info простежить за процесом й неодмінно поділиться із вами.

Читайте також: Укриття біля Личаківського кладовища у Львові: обвалений аварійний вихід і «крадійка вказівників».

А тим часом ми вирушили на пошуки прихистку поблизу. Одними з перших на карті помітили два укриття на вулиці Шота Руставелі. Одне з них виявилося закритим.

Інше ж — відкрите. Знайти його нелегко, бо вказівників немає. З'ясувалося, що це сховище — коридор із комірками: там практично немає місця. Що важливо, приміщення розташоване на першому поверсі. Власники квартир будинку сенсу відправлятися у таку схованку під час сирени не бачать.

«Ну яке то укриття? Укриття це коли є вода, туалети і все таке. Де ви у Львові взагалі укриття бачили?», - здивувалася мешканка Таня.

Йдемо далі. Наступна адреса — Архипенка, 6. І туди ми не змогли увійти, адже брама - зачинена. Яку комбінацію набирати, звісно, також невідомо.

Пощастило потрапити в сусіднє укриття, розташоване в будинку під номером 14. Ми рандомно зателефонували у домофон, нам відкрила мешканка Уляна. Жінка дуже здивувалася, коли почула, що ми шукаємо тут сховище.

«У нас звичайний підвал. Хто сказав, що у нас є укриття? В нас немає укриття», - сказала вона.

Жінка зазначила, що сховище є у ліцеї неподалік. У разі надзвичайної ситуації можна побігти сховатися туди. Тому ми відправилися на пошуки укриття в Ліцеї №28. На вході у навчальний заклад зазначено, що сховищем дійсно можна скористатися під час повітряної тривоги.

Читайте також: Укриття в районі парку Франка у Львові: використані шприци, залишене взуття і пластиковий манекен.

Черговим у той день був Микола Степанович. Він розповів, що в укритті є все необхідне для тривалого перебування: світло, туалети, вода, місця для сидіння та розетки. Крім того, з підземного приміщення є два виходи.

«Є місця для класів, тобто дітей. Кожен клас має свою кімнатку. Є місця для громадян, якщо такі приходять, і для вчителів окремо теж», - розповів чоловік.

Читайте також: Свято Музики: виступи, концерти та укриття — якими вони були у Львові.

Наступні укриття, позначенні на карті ЛМР, мали би бути розташовані за адресами Тютюнників, 6 та Людкевича, 7. Але за ними є лише приватні сховища — одне в приватному будинку, а інше в музеї, де можуть сховатися лише працівники та відвідувачі закладу.

Всі інші укриття, розташовані за адресами вулиця Стрийська, 6 та 4, а також вулиця Івана Франка, 80 та 82 — зачинені. До них або неможливо потрапити через код на брамі, або ж виглядають вони ось так:

фото: закрите укриття

Висновок?

На Стрийському ринку у Львові є укриття, однак його стан потребує доопрацювання. Сподіваємося, директор подбає про безпеку цього місця, й люди матимуть прихисток під час повітряних тривог. Бо ж поруч — доступних сховищ немає.

Читайте також: Поруч із Львівським залізничним вокзалом немає доступного укриття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: