Укриття у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens: куди ховатися під час сирени

IMG_2401 (2)
фото: Дивись.info

Ми побували у ТРЦ, дошкількому навчальному закладі, багатоквартирному будинку, ліцеї, поліклініці та церкві, але укриття так і не знайшли.

Цього разу Дивись.info вирушили на пошуки безпечного приміщення на вулицях Наукова та Симоненка, неподалік ТРЦ Victoria Gardens, а також безпосередньо у ТРЦ. Дамо спойлер: дорога до укриття поза магазином може перетворитися на спортивний квест, і не тільки на швидкість, а й на витривалість.

фото: скріншот карти

Отож.

ТЦ «Вікторія Гарденс» розташований за адресою: вул. Кульпарківська, 226 А. Він є найбільшим торгово-розважальним центром заходу України. Відтак, під час сирени у цьому приміщенні сховища може потребувати одночасно велика кількість людей.

фото: Дивись.іnfo

У торговому центрі є два укриття. Вони розташовані посередині будівлі, на першому поверсі. Це приміщення, які позиціонуються як тимчасові сховища.

фото: Дивись.іnfo

Перекриття - залізобетонне, має товщину 40 сантиметрів.

За словами працівника ТРЦ, Юрія, приміщення розраховане на 1200 людей. У випадку повітряної тривоги охоронець евакуюює людей та відкриває усі аварійні виходи.

Всередині перетининаються багато коридорів, з яких є кілька шляхів на вулицю.

фото: Дивись.іnfo

Є тут також і місця для сидіння.

фото: Дивись.іnfo

Запас води.

фото: Дивись.іnfo

Санвузли.

фото: Дивись.іnfo
фото: Дивись.іnfo

І навіть мобільна вбиральня.

фото: Дивись.іnfo

Що важливо, є позначки з напрямками руху, вогнегасники та система водогасіння.

фото: Дивись.іnfo

Відтак, люди цілком можуть скористатися цим укриттям. Але що робити тим, хто на момент тривоги не є поблизу Вікторії Гарденс?

Ми вирушили на вулицю Наукову. На карті зазначено, що підвали тут є у всіх панельних будинках за адресами номер 18, 20 та 116.

Нагадаємо, що укриття у місті мають бути відкритими цілодобово, проте ми вкотре спостерігаємо зовсім іншу ситуацію: мешканці будинків не спукаються у підвали, й не дають можливості це зробити людям, які опинилися на вулиці.

фото: Дивись.іnfo

Проте на кожному під'їзді зазначені контакти відповідальних за сховища. Зв'язатися нам вдалося тільки з однією з них.

фото: Дивись.іnfo

Так от. Відповідальною за ключі в одному з під'їздів виявилася 87-річна Віра. Каже - через поважний вік їй важко пересуватися.

«Сусіди залишили ключі від підвалу мені, бо я постійно вдома», - додала жінка.

Вона показала нам підвал. Там є світло і приватні комірки. На цьому власне й усе. Люди, за словами жінки, сюди не спускаються. Мовляв, укриття у панельному будинку - це радше братська могила, аніж безпечне місце.

фото: Дивись.іnfo
фото: Дивись.іnfo

Йдемо далі. Навпроти того ж будинку розташований Дошкільний навчальний заклад № 163. На головній сторінці сайту закладу можна прочитати ось такий зворушливий текст:

«...У Львові, в тихому районі, між зеленими деревами 

та великим озером  є маленька країна дитинства,

що рясніє щирими усмішками. 

Щодня поспішають сюди щасливі малята,

тому що знають – кращого садочка немає ніде!…»

Але на брамі садочка текст на противагу сумний: найближче укриття можна знайти у приміщенні ліцею неподалік.

фото: Дивись.іnfo

Ну, як неподалік. Ми попрямували туди. Нам, дорослим, це хвилин 5-7 пішки.

фото: скріншот карти
фото: Дивись.іnfo

За допомогою вказівників ми відразу натрапили на необхідні двері. На них зазначений номер телефону відповідального за укриття.

фото: Дивись.іnfo

Втім, адміністрація ліцею відмовилася показувати сховище. Важливий момент: до навчального року залишилося два тижні. Працівники закладу освіти стверджують, що у приміщенні безпечно, нібито є усе необхідне для перебування дітей всередині. Проте, оскільки потрапити в укриття нам не вдалося - ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

фото: Дивись.іnfo
фото: Дивись.іnfо

Далі ми вирушили до поліклініки поруч, аби поцікавитись, куди ж мають ховатися пацієнти. Виявляється, всі вони прямують на Симоненка, 5. Це приміщення церкви, яке розташоване одразу через дорогу.

Скажімо так: символічно, але не дуже годиться. Адже укриття - це напівцокольне приміщення із великими вікнами, не захищеними мішками з піском.

фото: Дивись.іnfo

Всередині є санвузли та місця для сидіння, де проходять лекції. Проте питання безпеки відкрите. І адресоване воно не церкві, а тим, хто позначив це місце як укриття.

фото: Дивись.іnfo

Нагадаємо, за плечима Дивись.info ще 10 рейдів укриттями: на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: