Укриття на Пасічній: чи є куди сховатися під час повітряної тривоги

2
фото: Дивись.info

Потрапити в укриття на вулиці Пасічній у Львові вкрай складно: доступу до них часто немає, як і вказівників із зазначеними відповідальними, мешканці відмовляються впускати у свої підвальні приміщення людей з вулиці. Хоча є винятки.

Цього разу Дивись.info відправилася на пошуки безпечного місця на вулиці Пасічній. Зазначимо, що перевірка відбувалася 19 вересня 2023 року у той час, коли ракетної загрози в області не було. Тим не менше, сховища у місті мають бути відкритими цілодобово.

Для матеріалу ми традиційно використали інтерактивну карту від міської ради.

фото: скріншот карти укриттів, Дивись.info

Першою адресою на карті позначений будинок під номером 11. Він оточений огорожею, а на вході — ось така табличка:

фото: Дивись.info

Можливо, у самій будівлі є укриття, однак сумніви щодо його доступності цілком виправдані: навряд чи людина з вулиці наважиться завітати у такий небезпечний двір. До слова, таблички з написом «укриття» немає. Тому ми рушили далі — на вулицю Миколи Голубця. Два будинки, позначені на карті, закриті. Та ж сама історія з відповідальними за укриття — про їхнє існування ми можемо лиш пофантазувати.

фото: вулиця Миколи Голубця, 9, Дивись.info
фото: вулиця Миколи Голубця, 9А, Дивись.info

Наступною нашою ціллю став будинок за адресою вулиця Пасічна, 21. Ми довго шукали навколо будинку хоча б вказівник, аби зателефонувати до відповідального за укриття. Але від таблички тут немає і сліду — ні у дворі, ні в під'їзді.

фото: Дивись.info

Щодо наступної локації — вулиця Пасічна, 33 — не можемо сказати однозначно. У будові є підземний паркінг. Працівники магазинів, розташованих на першому поверсі, стверджують, що його відкривають під час повітряної тривоги для мешканців квартир. Але чи можуть потрапити туди люди з вулиці — питання спірне, бо, знову ж таки, ніяких позначок ми не помітили.

фото: Дивись.info

А укриття в сусідньому будинку, що під номером 33А, нас здивувало. І хоч відкритий двір та під'їзд змусили нас повірити, що безпечне місце все-таки на цій вулиці є, наші очікування були зруйновані, щойно ми відкрили підвал. Зайти туди неможливо через купу мотлоху.

фото: Дивись.info

На Пасічній, 37 табличка із бланком для зазначення відповідального за укриття порожня та понівечена.

фото: Дивись.info

Однак за адресою через дорогу, на Пасічній, 28, ситуація інша. Там відкритий двір, під'їзд та сам підвал. Але у сховищі недостатньо простору, немає місць для сидіння, запасів води та світла.

На контрасті таке укриття все ж видається приємною знахідкою: хоч і цокольне, та все ж вікна захищені мішками з піском.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

А далі — гуртожитки. Укриття там доволі безпечні. У гуртожинку під номером 8 є все необхідне для тривалого перебування студентів: місця для сидіння або сну, санвузли, теплі ковдри, вода, аптечка, вогнегасники та, що важливо, запасний вихід. Точніше, майже все, бо світла — немає.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

У сховище гуртожитку ЛНУ під номером 6 студенти теж спускаються регулярно, каже завідувачка Лілія Валеріївна. Раніше тут був спортзал, але зараз приміщення облаштували під укриття. Тут є ліжка, санвузли, теплі ковдри, вода, аптечка, вогнегасники та аж три аварійні виходи.

фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info
фото: Дивись.info

Що кажуть комунальники

Ми зателефонували до ЛКП «Господар» з ціллю довідатися, чому мешканці частини будинків на вулиці Пасічній не відкривають свої підвали для людей. Там нам відповіли, що кілька разів проводили бесіди з власниками квартир із відповідним проханням, але ті виконувати вказівку від міської ради відмовляються.

«Ми говорили з усіма людьми, не тільки на Пасічній, що укриття мають бути відчиненими взагалі всюди. Але ми не можемо стояти біля кожного підвалу і слідкувати за цим. Ми навіть на дошках оголошення залишали вказівку. Але люди трішки інакше до того ставляться — не хочуть, щоб чужі люди заходити і там щось покрали», - зазначили у комунальному підприємстві.

фото: скріншот запису виклику, Дивись.info

Висновок?

На вулиці Пасічній у Львові є безпечні укриття, але знайти їх нелегко: мешканці відмовляються виконувати вказівку від міської ради. Тож у разі небезпеки ми радимо вам прямувати до гуртожитків.

Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: