Укриття біля площі Петрушевича: чи є куди сховатися

2
фото: Площа Петрушевича, Дивись.info

Укриття тут знайти доволі складно: під'їзди закриті й позначок немає. Але є адреса, де можна перечекати повітряну тривогу — пішки туди щонайдовше 3 хвилини.

Площа Петрушевича — площа у Личаківському районі Львова, розташована між вулицями Шота Руставелі та Зеленою. Щодня тут відпочивають багато людей: вони гуляють з домашніми улюбленцями або просто перепочивають на лавках. В час війни цим людям в будь-який момент може знадобитися безпечне підвальне приміщення. Тож Дивись.info влаштувала пошуки укриття задля створення невеликого гайду: куди ж сховатися у цій частині міста.

Відразу зазначимо, що всі укриття у місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня. Існує інтерактивна карта від міської ради, якою під час пошуків наша редакція керувалася.

фото: скріншот карти з найближчими від площі Петрушевича укриттями, Дивись.info

Отож, перша адреса — вулиця Шота Руставелі, 1. Це багатоквартирний будинок. Працівниця одного з магазинів неподалік зазначила, що якось намагалася потрапити туди, але не знайшла таблички, а мешканці із пошуками не допомогли.

«Оце коли була тривога в липні, після обстрілів, я шукала укриття у тому будинку. Але нікого з мешканців поблизу не зустріла і повернулася назад на роботу. Наступного дня мені одна жіночка, яка тут живе, сказала, що це підвал тільки для своїх. По суті, мені нікуди сховатися», - сказала вона.

Ми довго шукали у дворі позначку з напрямком руху до укриття та зазначеним відповідальним, але ні одного, ні іншого тут немає.

фото: двір за адресою Шота Руставелі, 1, де Дивись.info шукала укриття
фото: ймовірний зачинений вхід в укриття за адресою Шота Руставелі, 1, Дивись.info

Далі  — Шота Руставелі, 8а. Під'їзд там відкритий, є позначка з відповідальним за укриття (який не відповідає на дзвінки) та прохання від ЛКП «Господар» для власників квартир не закривати підвал.

фото: оголошення від ЛКП "Господар" про необхідність тримати підвал будинку відкритим за адресою Шота Руставелі, 8а, Дивись.info

Оскільки з відповідальним за укриття нам зв'язатися не вдалося, ми відшукали працівників офісного приміщення, які працюють у тому ж під'їзді. Вони зазначили, що укриття під час повітряної тривоги майже завжди відкрите.

«Ми спускалися в це укриття разом з мешканцями. Загалом я часто бачу, як під час тривоги підвал відкривають. Дуже рідко буває таке, що там закрито під час тривоги», - зазначила дівчина.

фото: закритий вхід в укриття на Шота Руставелі, 8а, Дивись.info

Під'їзди за адресами Шота Руставелі, 8, Шота Руставелі, 18, Скельна, 3, Костомарова, 20, Зелена, 11 — зачинені. Немає там і відповідних позначок від ЛКП.

фото: закритий під'їзд за адресою вулиця Костомарова, 20, Дивись.info

Цікавою є ситуація за адресою вулиця Скельна, 1. Там під'їзд відкритий, але знайти укриття  — завдання із зірочкою.

фото: внутрішній двір за адресою вулиця Скельна, 1, Дивись.info

Але все ж неподалік ми віднайшли під'їзд, мешканці якого підвал не зачиняють. Знаходиться воно на Зеленій, 11.

фото: скріншот гугл-карти із зазначеним маршрутом від Площі Петрушевича до будинку під номером 11 на вулиці Зеленій, Дивись.info

Тут є табличка із відповідальним за укриття, а також оголошення від ЛКП з проханням не зачиняти підвал. Мешканці будинку вказівки дотримуються:

«Ми не закриваємо підвал, бо розуміємо, що може бути лихо, якщо його закрити. Кожного разу під час тривоги його ніхто не буде відкривати, ми то розуміємо: або на роботі той відповідальний, або ніч і він спить, або захворіє, не дай Бог. Краще нехай буде вже відкрите. Люди можуть тут перебути, якщо треба», - сказала мешканка Марія.

фото: оголошення від ЛКП у під'їзді будинку під номером 11 на вулиці Зеленій, Дивись.info

Підвал у цьому будинку має площу 107 квадратних метрів. Тут є світло, вода, місця для сидіння і навіть теплі коцики на випадок холоду. Але, зазначила місцева, усе це  — в закритих комірках. Бо одного разу у відчинений підвал потрапили невідомі люди й винесли звідти 7 стільчиків.

фото: укриття на вулиці Зеленій, 11, Дивись.info
фото: укриття на вулиці Зеленій, 11, Дивись.info
фото: укриття на вулиці Зеленій, 11, Дивись.info

Що кажуть в ЛКП

В ЛКП вкотре зазначили, що змусити усіх мешканців тримати свої підвали відкритими цілодобово  — неможливо, бо люди бояться зловмисників, які можуть не тільки пограбувати їхній підвал, як це трапилося на вулиці Зеленій, а й квартири. А щодо відповідальних за укриття, то вони усі пообіцяли їх відкривати хоча б під час повітряної тривоги.

«Ми не можемо змусити всіх мешканців йти на такий ризик. Оголошення є  — на тому ми й зупинилися. Відповідальні за укриття відкривають їх, коли тривоги є. Принаймні, так нам пообіцяли», — дали пояснення комунальники.

фото: запис розмови з ЛКП "Господар"

Висновок?

Біля площі Петрушевича є відчинене укриття  — за адресою вулиця Зелена, 11. Мешканці там підтримують позицію міста щодо необхідності тримати свій підвал відкритим. Радимо у разі небезпеки прямувати туди.


Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: