ТЦ на Чорновола у Львові: чи є укриття поблизу

васмпир
фото: ТЦ на Чорновола, де Дивись.info перевіряла укриття

Безпосередньо у ТЦ укриття немає. Мешканці будинків поблизу не відкривають підвали, попри вказівку від міської ради, а в ЛКП не можуть нічим зарадити.

Торговий центр New Point розташований неподалік центральної частини міста. Тут є ресторани, кафе, магазини, спортивні заклади, розважальні центри та інші приміщення, відтак і людей зазвичай чимало. Тож Дивись.info перевірила, чи легко у цій частині міста знайти укриття.

Відразу зазначимо, що всі укриття у місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня. Існує інтерактивна карта від міської ради, якою під час пошуків наша редакція користувалася.

фото: скріншот карти укриттів від міської ради, Дивись.info

У самому торговому центрі сховища немає. Під час повітряної тривоги відвідувачів та працівників закладу просять вийти з приміщення.

«У нас немає безпечного підвального приміщення, тому ми не можемо дозволити собі залишати людей тут під час сирени. Куди відправлятися далі — це вже вибір кожного, бо кожен сам несе відповідальність за своє життя», - поділився охоронець центру.

фото: ТЦ на Чорновола, де Дивись.info перевіряла укриття

Найближче укриття поруч — на вулиці Хімічній, 22. Іти туди — 2-3 хвилини (але якщо йти за гугл-картою, то 10 хвилин, і це є проблемою для людей, які не знають місцевості). Це підвал багатоквартирного будинку. Вказівників чи табличок із зазначеним відповідальними за укриття тут немає. Немає і до кого звернутися із питанням, чи відкривають мешканці підвал під час повітряної тривоги, бо відповідальне тут не ЛКП, а ОСББ.

фото: Хімічна, 22, де Дивись.info перевіряла укриття

Наступна зупинка — Хімічна, 9а. Там розташований офісний центр. Знову ж таки, вказівників чи табличок із зазначеним відповідальними за укриття тут немає. Офісні працівники кажуть, що бігти сюди під час повітрягої тривоги — погана ідея, попри те, що ця адреса внесена міською радою до інтерактивної карти.

«Це підвал нашого офісу, ми туди деколи спускаємося. Не розумію, чому ця адреса є на карті. Звичайно, якщо під час тривоги хтось до нас попроситься, то ми впустимо, але то є не дуже бажано», - каже працівниця Наталія.

фото: Хімічна, 9а, де Дивись.info перевіряла укриття

Що ж, йдемо далі. 4 хвилини від ТЦ добиратися до наступної локації — Липинського, 6. Цим будинком опікується ЛКП «Варшавське-407», тому є вказівка не закривати під'їзд та підвал будинку.

фото: оголошення мешканцям будинку під номером 6, що на вулиці Липинського у Львові від ЛКП «Варшавське-407»

Під'їзд, до речі, відкритий. Але сам підвал — за замком.

фото: підвал будинку під номером 6, що на вулиці Липинського у Львові

Ми зателефонували за номером, власник якого, судячи із позначень ЛКП, мав би мати ключі від підвалу. І потрапили до того ж «Варшавського-407». Від себе додамо, що це небезпечно: якщо людина телефонує до власника ключів від укриття, то в час війни у неї може виникнути реальна потреба туди спуститися.

В ЛКП зазначили, що слідкують за тим, аби мешканці тримали свої підвали відчиненими:

«Ми не можемо стояти під під'їздами і казати кожному, щоб не закривали під'їзди. Мало того, ми не можемо їм охороняти ті під'їзди, якщо в будинок пробереться крадій або хтось типу того. Куди людям ховатися у цьому місці — теж питання не до нас», - сказала працівниця підприємства.

фото: запис розмови з ЛКП «Варшавське-407»

Інші дві локації неподалік — Могильницького, 28 та Чорновола, 43 — ті ж закриті під'їзди з відсутніми вказівниками та контактами відповідальних за укриття.

фото: Могильницького, 28, де Дивись.info перевіряла укриття
фото: Чорновола, 43, де Дивись.info перевіряла укриття

Висновок?

Біля ТЦ на Чорновола у Львові немає відчиненого укриття. Тому порадити, куди рухатися у цій частині міста під час повітряної тривоги, Дивись.info не може. Як варіант можете прямувати до офісного приміщення за адресою Хімічна, 9а: там вам будуть не надто раді, але не відмовлять у тимчасовому прихистку.


Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: біля площі Петрушевича, на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: