«Мистецька бібліотека» у Львові: простір артбуків, взаємодії та творення нових ідей

1700327692810-01
У Львові відкрили "Мистецьку бібліотеку". Фото: ІА Дивись. іnfo

Днями у Львові відкрили «Мистецьку бібліотеку». Вона складається з декількох секцій, зокрема експозиційної зали, де презентували виставку унікальних артбуків.

ІА Дивись. іnfo поспілкувалася з учасниками команди «Мистецької бібліотеки». Вони розповіли детальніше про те, якою є ідея оновленої бібліотеки на культурній мапі Львова та України.

"Мистецька бібліотека" у Львові. Фото: ІА Дивись. іnfo

Розташована в архітектурній пам’ятці Львова

Мистецька бібліотека розміщена на вулиці Шота Руставелі, 8 на першому поверсі будівлі, яку збудували на початку ХХ сторіччя (у 1905-1906 роках.) Тоді її зводили як житловий комплекс. Однак впродовж ХХ сторіччя приміщення використовували для різних установ.

Будівля «Мистецької бібліотеки» має особливості архітектури сецесійного стилю. Всередині на стінах можна побачити унікальні візерунки. Сьогодні їх зберегли в автентичному вигляді.

«Пів року тому це приміщення було зовсім іншим. Це була стара класична бібліотека, яка «доживала» свій вік. Тепер тут сталася мистецька реформація. Відбувається повна реставрація, збереження тих візерунків, які тут є. Тому ми маємо змогу побачити їх в автентичному вигляді так само, як їх бачили люди на початку ХХ сторіччя», – розповідає директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь.

 Крім того, в бібліотеці є вторинне використання меблів. Тут залишили старі пічки. Вони є не тільки естетичним декором інтер’єру, оскільки їх можна використовувати для опалення. Також є відреставровані дерев’яні стелажі, полиці для книжок та інші деталі.

"Мистецька бібліотека". Фото: ІА Дивись. іnfo
"Мистецька бібліотека". Фото: ІА Дивись. іnfo

Тут є книги, які майже не знайти ніде: про колекцію «Мистецької бібліотеки»

Колекція бібліотеки складається з багатопрофільної літератури. Однак основний акцент на книгах, пов’язаних з мистецтвом. Зокрема, ексклюзивною частиною має стати колекція артбуків – мистецької книги, створеної художниками. Для того, щоб сформувати фонд Мистецької бібліотеки до відкриття, книги отримували зі всієї України та з-за кордону.

«Ми збирали книжки від українських та іноземних видавництв. Іноземних у нас поки більше, бо ринок мистецької книги краще розвинений саме за кордоном. Там є певний стандарт якості того, як має виглядати книга. Тому ми залучили наших партнерів, друзів, видавців для того, щоб вони надсилали нам книжки»,

– каже співзасновниця видавництва іst publishing Катерина Носко.
"Мистецька бібліотека" у Львові. Фото: ІА Дивись. іnfo

Вона зазначила, що в колекції дуже потужно розвинений напрямок книжок про архітектуру, містобудування, міський та публічний простори. Це і журнали, і альбоми, і різноманітні колекційні видання.

«Також тут є книжки художників, яких майже не знайти в Україні ніде, окрім як майстерні художників. Тобто такі книжки мають дуже обмежений доступ. І коли ми розміщуємо її в публічний простір – в бібліотеку, то даємо новий рівень взаємодії з цією книгою. Тому зараз активно спілкуємося з художниками,  які працюють над створенням книжок, щоб вони могли надати в колекцію бібліотеки свою книгу», – підкреслює Катерина Носко.

Вона також додає, що для неї «Мистецька бібліотека» є місцем, де вона почувається як вдома.

«Це місце, де мені все знайоме, де мені раді, де я можу знайти книжку, її просто читати, спокійно з нею сидіти. Водночас я можу й відволіктися на щось, коли сюди хтось прийде. Ми можемо почати спонтанно говорити про якісь теми мистецтва, а потім – знайти книжку, яка нас підштовхне до нового проєкту. Тому для мене – це місце взаємодії», – каже видавчиня.

Виставка артбуків у "Мистецькій бібліотеці". Фото: ІА Дивись. іnfo

«Мистецька бібліотека» як культурний осередок у місті

Директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь розповів, що «Мистецька бібліотека» має стати тим місцем, де буде відбуватися активне трактування, вивчення та популяризація книжки як артефакту.

««Мистецька бібліотека» у Львові – це якраз є той осередок, який мав би поєднати інтереси тих, хто творить, читає, оздоблює та розуміє книгу як певне мистецьке явище та подію. І дуже важливо, що навіть от зараз під час відкриття ми спілкуємося з різним людьми і бачимо, що бібліотека стає таким дуже важливим місцем комунікації, зокрема – між закладами освіти, між мистецькими організаціями, між митцями, особистостями, іншими бібліотечними установами та видавцями в плані промоції книжки. Пошуку тієї нової моделі книжки», – зазначив Василь Кметь.

"Мистецька бібліотека". Фото: ІА Дивись. іnfo

Крім того, він підкреслив, що такий бібліотечний осередок дозволяє формувати, вивчати та розвивати сучасну естетику книги. Це є важливим в контексті інформаційного суспільства, коли виняткова увага людей зосереджена на візуальному. Тому відбувається пошук нових форм популяризації книги, зокрема під час сучасних реалій.

«У той час, коли ворог знищує бібліотеки, ми їх створюємо. Це найважливіший вибір того, що торкається бібліотеки в умовах, коли сенс війни і боротьба за нашу культурну ідентичність мусить мати певні форми та засоби, свої механізми захисту. Оскільки сьогодні ми говоримо про війну за ідентичність. Тобто наш ворог не бачить нашого права на існування. Насправді оцей дуже потужний чинник і посил – той мобілізуючий засіб для нас, коли ми маємо знайти та пізнати свою ідентичність, пізнати те, ким ми є», – каже Василь Кметь.

За його словами, ще один важливий аспект в оновленні бібліотек – процес декомунізації. Оскільки цей процес потребує розширення гуманітарного дискурсу, світоглядних позицій, в яких ми існуємо. На його думку, мистецтво є гарним засобом для цього.

Книги в "Мистецькій бібліотеці" у Львові. Фото: ІА Дивись. іnfo

У чому особливість «Мистецької бібліотеки»

Директор «Мистецької бібліотеки» Ростислав Кузик каже, що особливістю бібліотеки є те, що тут зроблено акцент саме на мистецьких книгах, водночас вона є універсальною, адже має великий вибір художньої літератури: як української, так і перекладної. Крім того, бібліотека має свій експозиційний простір, а згодом тут планують відкрити кав’ярню.

«Тому в нас можна буде прочитати про мистецтво, подивитися на мистецтво, провести подію чи виставку і запити це все кавою. Мені здається, що це є великим плюсом, який працює на нас, як на місце, в яке хочеться приходити»,

– підкреслює Ростислав Кузик.

За його словами, тут буде наголос на тому мистецтві, яке стосується книжкової справи. Йдеться про еклібриси, шрифти, станкову та книжкову графіку тощо. Зокрема «Мистецька бібліотека» має власний екслібрис, автором якого є Сергій Майдуков. Він складається з чотирьох окремих частин та кольорів.

Екслібрис "Мистецької бібліотеки". Фото: ІА Дивись. іnfo

«Загалом бібліотека – не тільки простір, де ти може взяти та прочитати книжку, це простір ідей. Тут можна черпати ідеї та ділитися ними з іншими. Якщо говорити стосовно «Мистецької бібліотеки» – то це осередок мистецьких ідей. Не тільки, але насамперед. Тут можна надихнутися на створення чогось. «Мистецька бібліотека» буде простором, який дозволятиме читачам працювати з мистецтвом як теоретично, так і практично», – розповідає Ростислав Кузик.

Він зазначив, що вже отримав багато запитів для проведення подій. Крім того, бібліотека буде напрацьовувати організацію власного календаря заходів. Ростислав Кузик підкреслив, що сьогодні, під час війни, мистецтво має важливу роль:

«Перша з них, те, що мистецтво – це хороший інструмент для розповідання про нас, українців, та війни, яка триває. Тому що велика частина людей в «західному світі» краще сприймає мову мистецтва, ніж сухі факти. Я це кажу, опираючись на розповіді багатьох моїх знайомих митців та мисткинь, які робили проєкти за кордоном і розповідали, наскільки це добре працює. Друга причина – те, що мистецтво має терапевтичну функцію. Це ми власне говоримо, насамперед, про практику мистецтва – писання, малювання в найширших розуміннях».

"Мистецька бібліотека". Фото: ІА Дивись. іnfo

Нагадаємо, що ІА Дивись.info переглядає видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Що почитати з новинок у листопаді дивіться тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: