Книжки про російський колоніалізм, незламність та війну: що почитати з новинок у листопаді

У листопаді від українських видавництв можна прочитати чимало новинок. Це книжки про родину з Донеччини, осмислення та аналіз воєн, російський колоніалізм, незламність духу, робітничі професії, відновлення міст і не тільки.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Бабуся вмирати не любила» Пало Паштет Белянський

Видавництво Vivat

Пало Паштет Белянський – сучасний український письменник, сценарист та військовий, який зараз служить у лавах Збройних сил України. Автор відомий передусім своєю книгою «Я працюю на цвинтарі», за якою він написав сценарій та було відзняти однойменний фільм режисером Олексієм Тараненком.

У своїй новій книзі «Баба вмирати не любила» автор зображує історію сім’ї, яка мешкає в шахтарському селищі на Донеччині. Така розповідь відтворює особливості життя людей під час війни на Донбасі. Крім того, книга є певною мірою автобіографічною, оскільки письменник змальовує  власну родину в художньому тексті.

«Щоранку з гарячого дека на печі я крав кілька сухарів, твердих і шерехатих, наче пемза, й біг до кролятника. Я відмикав дверцята тісної комірки й поспіхом, у злодійкуватій метушні, згодовував сухарі Білці. Перегодовувати кролів сухарями дід забороняв — казав, що м’ясо від хлібу псується», – уривок з книги «Бабуся вмирати не любила» Пало Паштет Белянський.

«Бабуся вмирати не любила» Пало Паштет Белянський. Видавництво Vivat

«Без ґрунту. Оповідання» В. Домонтович

Видавництво Віхола

Віктор Домонтович – український письменник ХХ століття. Саме цей автор вирізняється своїми інтелектуальними романами, як-от: «Дівчинка з ведмедиком» та «Доктор Серафікус».

Цього разу вийшло перевидання роману «Без ґрунту» та трьох оповідань: «Ой поїхав Ревуха та й по морю гуляти», «Помста», «Приборкання гайдамака». Передмову до текстів написала відомо літературознавця Віра Агеєва, яка допоможе краще зрозуміти твори автора.

Роман «Без ґрунту» Віктор Домонтович написав ще 1942–1943 роках. У  творі розповідається історія про Ростислава Михайловича. Одного разу він приїздить до Дніпра, щоб вирішити як бути з одним зі соборів, розташованих у місті. Так, в книзі зображено події 1920-1930 років, коли активно діяла комуністична ідеологія зі своєю тоталітарною системою.

«Він був дріб’язковий, причіпливий і мстивий. Як і кожна педантична людина, він не забував ніколи і нічого, жадного випадкового на нього нарікання, жадної побіжної скарги або закиду чи жарту, киненого бува ненароком і сприйнятого ним за образу», – уривок з твору «Без ґрунту» В. Домонтовича.

«Без ґрунту. Оповідання» В. Домонтович. Видавництво Віхола

 «Російський колоніалізм» Максим Еріставі

Видавництво Ist publishing

Максим Еріставі – український журналіст та автор англомовного подкасту The Ukrainian Space. Зокрема він до повномасштабного вторгнення Росії в Україну створив у твітері (тепер – Х) тренд, який полягав у розповідях про російські вторгнення у різні країни.

Так, у своїй книзі «Російський колоніалізм» автор описує, яким чином РФ колонізовувана інші країни. Видання є своєрідним путівником, де на 48 сторінках вміщено основні принципи російської колоніальної політики. Крім того, книжка містить ілюстрації до тексту, які виконали художниці та художники: Сергій Майдуков, Аліса Гоц, Нікіта Кравцов. Видання також є доступним англійською мовою.

«Унаслідок організованого 1932-1933 роках Голодомору, що є актом геноциду українського народу, росіяни вбивають від 5 до 7 мільйонів, тобто кожного п’ятого українця. Наприкінці 1930-х вони знищують ціле покоління української інтелектуальної еліти, більш відоме як «Розстріляне Відродження», – цитата з книги «Російський колоніалізм» Максим Еріставі.

 «Російський колоніалізм» Максим Еріставі. Видавництво Ist publishing

«Людина біжить над прірвою. Морітурі. Розгром. Генерал» Іван Багряний

Видавництво апріорі

Іван Багряний – український поет, письменник, драматург ХХ століття, який пережив ув’язнення радянською владою та життя в концтаборах. Він розвинув в українській літературі жанр пригодницького роману. У творчому доробку автора є такі відомі твори, як-от: романи «Тигролови» та «Сад Гетсиманський», поема «Ave Mariа».

Цього разу у видавництві «апріорі» перевидали його роман «Людина біжить над прірвою», повість «Розгром»,  п’єси «Морітурі» та «Генерал». У творі «Людина біжить над прірвою» оповідається історія українці Максима Колота. Саме він та людина, яка «біжить над прірвою» в період Другої світової війни. Герой стикається з важкими життєвими випробуваннями, однак показує незламність свого духу, попри все.

«Вони співали над чорним хаосом, над проваллям жаху, здичавіння, жорстокости й смерти, щоб не вибухнути раптом пекучими слізьми безнадії, тягучим криком загубленого, безпритульного до краю осамітненого людського серця…», – цитата з твору «Людина біжить над прірвою».

«Людина біжить над прірвою. Морітурі. Розгром. Генерал» Іван Багряний. Видавництво апріорі

«Нові правила війни. Перемога в епоху тривалого хаосу»  Шон Макфейт

Видавництво Наш формат

Шон Макфейт – американський експерт із зовнішньої політики, старший науковий співробітник Атлантичної ради та професор Університету національної оборони та Джорджтаунського університету.

У своїй книзі «Нові правила війни. Перемога в епоху тривалого хаосу» він з різних сторін досліджує війну: якою вона була колись, є та може бути в майбутньому. Макфейт аналізує розуміння війни давніми стратегами (Карлом фон Клаузевіцом та Сунь-Цзи) та пропонує власні міркування щодо цього на основі свого досвіду.

Крім того, автор написав спеціально передмову для українського видання в 2022 році. У ній він зазначив, що російсько-українська війна продемонструвала світові нові правила військоих дій, зокрема те, як воювати про сильних армій у 21 столітті.

«Україна показала міжнародній спільності, як потрібно боротися з агресором – не оонівськими меморандумами, а жорстокою відсіччю – і цим здобула уми й душі всього світу. Бо як можна не підтримати Давида у двобої проти Голіафа?», – цитата з книги.

«Нові правила війни. Перемога в епоху тривалого хаосу»  Шон Макфейт. Видавництво Наш формат

«45 ідей для українських міст»

Видавництво CANactions

У книзі вміщено ідеї від різних урбаністів, як-от: Анні Сіннемакі, Аркадій Шупляков, Артем Занегін, Брент Тодеріан, докторка Бьянка Германсен, Вадим Денисенко, Девід Сім, Джакомо Бірагі, Джейсон Хендерсон, Дональд Шуп, Енді Сінгер, Жан-Луі Рошерон, Карл Оноре, Карлос Кадена-Гайтан, Кирило Майхопар, Кріс Тернер тощо. Куратором та упорядником видання є Мікаель Колвілл-Андерсен, який працював у сотні міст по всьому світі, а сьогодні – в Україні.

«45 ідей для українських міст» – це зібрання пропозицій, як можна відновити українські міста після війни. Їх розробила спеціальні група міжнародних експертів. Так, тут є універсальні ідеї для покращення міст та їхньої модернізації.

«45 ідей для українських міст». Видавництво CANactions

«Вісім крафтових історій» Андрій Бачинський

Видавництво Старого Лева

Андрій Бачинський  – сучасний український письменник. У 2022 році його повість для дітей «Примари Чорної діброви» стала Дитячою книгою року за версією ВВС.

У своїй новій книзі «Вісім крафтовий історій» автор розповідає історію, як одного разу в школі вчителька дала неординарне завдання своїм учням. Воно полягало в тому, щоб вони написали твір про робітничі професії з використанням цікавих деталей – міфів, легенд чи містичних історій. Так, звичайне шкільне завдання стає для школярів захоплюючою мандрівкою у світ фантазій – де електрик стає справжнім Прометеєм. Крім того, школярі по-іншому починають сприймати спеціалістів робітничих професій.

«Спочатку геолог має розвідати земні надра в пошуках заліза, алюмінію, міді та рідкоземельних металів, з яких виготовляють напівпровідники й деталі обчислювальних машин», – цитата з книжки.

«Вісім крафтових історій» Андрій Бачинський. Видавництво Старого Лева

Попередні добірки книг

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку новинок від українських видавництв у жовтні. Туди увійшли такі видання як:

  • «Лебедина зграя. Зелені млини» Василь Земляк.
  • «Наприкінці світла» Ростислав Кузик.
  • «Невеличка драма» Валер’ян Підмогильний.
  • «Російсько-українська війна: повернення історії» Сергій Плохій.
  • «Сміливі нести світло».
  • «Підростеш побачиш» Лілія Чех.
  • «І наостанок» Генрі Марш.

Вас також може зацікавити Книжки про дні тривог, людяність та мистецтво: що почитати з новинок у вересні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: