Книжки про дні тривог, людяність та мистецтво: що почитати з новинок у вересні

Книги
Добірка новинок вересня. Колаж: ІА Дивись.info

У вересні в українських видавництвах з’явилося чимало новинок. Цього разу можна побачити як нові книжки, так і перевидання, які не втрачають своєї актуальності. Це книги про переживання та сприйняття війни, філософські роздуми про життя, дослідження мистецтва, маркетингу і не тільки.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та готувати добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик.

«Лексикон таємних знань» Тарас Прохасько

Видавництво Старого Лева

Сучасний український письменник Тарас Прохасько є автором низки книг, які вирізняються неординарною манерою письма. Так, за збірку короткої прози «Так, але…» він отримав у 2020 році отримав Шевченківську премію.

Вперше книга «Лексикон таємних знань» вийшла у 2004  році. Однак цього року її перевидали у Видавництві Старого Лева. До книжки увійшли повісті та оповідання автора, як-от: «Спалене літо», «Essai de deconstruction (Спроба деконструкції)», «Довкола озера», «Некрополь», «Від чуття при сутності», «Увібрати місто», «Лексикон таємних знань».

Особливістю короткою прози Тараса Прохаська є філософські роздуми над простими речами у житті, естетичні та детальні описи та цікаві спостереження.

«Але я впіймаю цю осінь. Вона не вивернеться від мене. Я відчував її ще на початку літа. Тоді було літо сухості. Адже у літі багато літ. Тепер тяжко сказати –  що я відчув. Але я казав – осінь вже незабаром, вона вже десь тут, хоч її трошки», – уривок з книжки.

«Лексикон таємних знань» Тарас Прохасько. Видавництво Старого Лева

 «Дні тривог. Поезії» Анатолій Дністровий

Видавництво Віхола

Анатолій Дністровий – поет, художник, член Українського ПЕНу, а також  сьогодні служить в Силах оборони України, до яких долучився навесні 2022 року.

Нова збірка віршів «Дні тривог. Поезії» містить тексти, які він написав до війни та ті, які він створив  після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«чорнокоса з очима повними новин
 коли за вікном завили сирени
 на прощання сказала
 ще не страшно
 якщо є події
 якщо ми
 ще тут»

(вірш Анатолія Дністрового зі збірки «Дні тривог. Поезії»)

 «Дні тривог. Поезії» Анатолій Дністровий. Видавництво Віхола

«Заразливий. Психологія вірусного маркетингу» Джона Берґер

Видавництво Наш Формат

Американський бізнес-експерт та професор Вортонської школи бізнесу при Пенсільванському університеті Джона Берґер понад 15 років досліджував сферу маркетингу та особливості соціального впливу на людей. Крім того, він має чималий досвід консультування найвідоміших світових компаній, зокрема працював з рекламою для Google, Facebook, Unilever, General Motors, Este Lauder, Microsoft, Purina, LinkedIn тощо.

У своїй книзі «Заразливий. Психологія вірусного маркетингу» автор розповідає про основні сучасні технології маркетингу. Джона Берґер показує як будь-яка ідея чи товар може стати популярною в суспільстві. Для цього потрібно використовувати правильні механізми та використовувати принципи заразливості.

«Майже ніхто не має часу виловлювати найкращий контент у цьому інформаційному океані. Тому люди читають те, що їм порадили інші. Внаслідок цього рейтинги найпопулярнішої інформації цілком здатні формувати громадську думку», – уривок з книжки.

«Заразливий. Психологія вірусного маркетингу» Джона Берґер. Видавництво Наш Формат

«Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни» Таня Касьян

Видавництво Лабораторія

Громадська активістка та журналістка Таня Касьян є авторкою книги «Про що мовчать» та упорядницею «Довідника безбар’єрності». Також вона очолює правозахисну організацію «Точка опори ЮА».

У своїй новій книзі «Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни» авторка подає історії різних людей та їх переживання досвіду війни: як вони відчували або не відчували наближення вторгнення та що робили 24 лютого.

Крім того, тут є спроба обдумати різноманітні питання, що є сьогодні особливо актуальними, як-от: «Як ми можемо підготувати себе і країну до збільшення кількості людей з інвалідністю?»; «Як підготуватись до післявоєнного стану – можливого рівня насильства, радикалізму?»; «Куди може зникати емпатія під час війни, навіть у найбільш чуйних людей?, «Чому ми ніколи не зможемо бути такими, як до 24 лютого?» тощо.

 «На психологічному рівні війна, з погляду агресора, – це заборона на життя. Ракетними обстрілами Росія шле нам повідомлення: «Не живіть! Згиньте!». Тому так важливо на війні хапатися за те, що робить нас живими. Хочеш – нафарбуй губи червоною помадою та набризкайся улюбленими парфумами. Хочеш – спи стільки, скільки можеш. Хочеш – випий чашку кави зі смачним тістечком. Хочеш – прихисти нарешті цуценя з притулку. Роби все, що дає тобі радість від того, що твоє життя триває», – уривок з книги.

Читайте також Тест на (НЕ) доступність: чи легко знайти укриття у Львові людині на кріслі колісному

«Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни» Таня Касьян. Лабораторія

«Мистецтво: його психологія, його стилістика, його еволюція» Федір Шміт

Видавництво Дух і літера

Федір Шміт – український мистецтвознавець ХХ століття та представник Всеукраїнської академії наук кафедри світового мистецтва. Науковець був засуджений радянською владою до п’яти років таборів, а згодом його розстріляли.

Вперше його дослідження мистецтва видали в Харкові у 1919 році. Цього року книжка з’явилася у видавництві Дух і літера.

У своїй книжці Федір Штім аналізує історію світового та українського мистецтва. Він подає п’ять компонентів зображувального мистецтва (ритм, форма, рух, простір, світло) та аналізує шість стилів живопису, як-от: ідеалізм, натуралізм, реалізм, ірреалізм, ілюзіонізм, імпресіонізм.

Книга «Мистецтво: його психологія, його стилістика, його еволюція» допоможе краще розібратися у мистецтві та навчитися його розуміти.

«…люди мають непереборну потребу висловлюватися й розуміти, але, за глибокі відмінності внутрішнього світу однієї людини від внутрішнього світу будь-якої іншої, налагодити власне розуміння можна лише за умови найсильнішої, найвпертішої напруги уяви і мовця і слухача, а для такої напруги в більшості людей недостатньо розвинута уява»,  – цитата з книжки.

Вас також може зацікавити Що почитати на дозвіллі: 10 небанальних художніх книг про любов

«Мистецтво: його психологія, його стилістика, його еволюція» Федір Шміт. Видавництво Дух і літера

«Мами» Марія Матіос

Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Сучасна українська письменниця Марія Матіос  є авторкою багатьох відомих книг, як-от: «Солодка Даруся», «Нація», «Майже ніколи не навпаки», «Чотири пори життя», «Приватний щоденник. Майдан. Війна…», «Буковинська земля» тощо.

Цієї осені вийшов новий драматичний роман авторки «Мами». У ньому Марія Матіос зображує історії п’яти жінок, які втратили своїх синів. Водночас кожна матір намагається пережити втрату своєї дитини та продовжувати існувати з таким болем та скорботою в серці.

«Що лишається матері, коли життя забирає у неї найцінніше – власну дитину, і вона опиняється у прірві відчаю і безсилля? Де вона бере сили не збожеволіти від невимовного болю і вселенської скорботи, які вже навічно оселилися у її серці?» – йдеться в описі до книги «Мами».

«Мами» Марія Матіос. Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

«Клуб врятований. Непухнасті історії» Сашко Дерманський

Видавництво Vivat

Український письменник Сашко Дерманський є автором таких творів для дітей, як-от: «Казки Дракона Омелька», «Чудове Чудовисько», «Царство яблукарства», «Король Буків, або Таємниця Смарагдової Книги» та інші.

Цього разу нова книжка письменника «Клуб врятований. Непухнасті історії» містить розповіді, в яких йдеться про тварин, які зіштовхнулися з умовами війни. Тут зображено як вони переживають нелегкі часи та залишаються вірними друзями людей.

Крім того, книжка вийшла в партнерстві з організацією UAnimals. Тому від продажу кожного примірника по 5 гривень планують скерувати для порятунку тварин.

«Тепер день при дні киця виглядала хазяйку в шибку, якої не було. Одного разу серденько тьохнуло: хтось відчиняв хвіртку в їхній двір. Але це була не хазяйка. Це знову були ті, з автоматами»,  – уривок з книжки.

«Клуб врятований. Непухнасті історії» Сашко Дерманський. Видавництво Vivat

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку новинок від українських видавництв у серпні. Туди увійшли такі видання як:

  • «Стартапи добра. Люди та проєкти, яких не зламала війна».
  • «Шалені авторки. Мала проза українських письменниць».
  • «Довбуш. Гідність або забуття» Василь Карп’юк.
  • «Повітряна й тривожна книжка» Ірина Славінська.
  • «Чого я не навчився у школі. Філософія для шукачів пригод» Ерлінґ Каґґе.
  • «Насмілитися вірити» Брат Алоїз.
  • «Відчайдушні вершники» Зірка Мензатюк.

А якщо шукаєте, що подивитися на дозвіллі, то IA Дививсь. Info підготувала для вас список сучасних українських фільмів, які варто переглянути.

Читайте також Не інтернет «убив» читання, а відсутність актуальної літератури: директор Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: