Морські пейзажі Криму та пожежа Москви: про українського художника Івана Айвазовського

Дизайн без назви - 2023-07-29T005753.952
Іван Айвазовський. Колаж: ІА Дивись.Info

Іван Айвазовський – відомий український художник, картини якого зберігаються в музеях та приватних колекціях по всьому світі. Саме він став першим з українських художників, чиї картини виставлялися в французькому музеї «Лувр». Його талантом і майстерністю захоплювалися ще за життя, яке було надзвичайно яскравим і продуктивним.

Сьогодні, 2 травня, минають 124 роки відколи не стало Івана Айвазовського. З цієї нагоди ІА Дивись.Info розповідає цікаві факти про життя та творчість митця. 

Український художник з вірменськими коренями

Іван Айвазовський народився 29 липня 1817 року в місті Феодосія, яке розташоване в Криму, у родині вірменського походження. Його батько Геворт, який був крамарем, та мати Ріпсіне переїхали до Криму з Галичини, куди ще у XVIII столітті із Західної Вірменії переселилася їхня родина. Тож при народженні Іван Айвазовський отримав вірменське ім’я  –  Ованес Айвазян.

У дитинстві Іван захоплювався музикою, грав на скрипці та співав. Його батьки часто приймали в себе вдома мандрівних бандуристів. Їхня музика так сподобалася Івану, що пізніше, навчаючись у Петербурзькій академії мистецтв, він відтворював з пам’яті їхні мелодії на скрипці.

Іван Айвазовський. Автопортрет,1874 р.

Вже з дитинства Іван любив малювати, але оскільки його сім’я була бідною, і не мала можливості придбати фарби для сина, то він розмальовував стіни хат вугіллям. Цей його талант «настінного живопису» помітив архітектор Яків Кох, який подарував Івану перші олівці та папір, а згодом показав його малюнки губернатору Феодосії, котрий допоміг хлопцеві вступити до гімназії.

Після гімназії Іван Айвазовський упродовж 1833‒1837 років навчався в Петербурзькій Академії мистецтв, у якій того часу навчалися і знамениті українські художники Архип Куїнджі та Ілля Репін.

Після закінчення навчання із золотою медаллю Іван Айвазовський отримав можливість подорожувати та удосконалювати свої мистецькі знання. Так, за шість років мандрівки, він відвідав Італію, Францію, Іспанію, Португалію, Голландію та Швейцарію. Вже ті картини, над якими працював Айвазовський за кордоном, принесли йому визнання та славу. 

Утім, після подорожей він повернувся до Криму, у свою рідну Феодосію, де й прожив усе життя та всіляко розвивав культуру міста. 

Помер Іван Айвазовський 2 травня 1900 року у Феодосії, де його поховали.

Художник-мариніст: морські пейзажі Айвазовського, які не мають аналогів

За своє життя Іван Айвазовський створив понад 6 тисяч картин. Він завжди любив працювати у власній майстерні, і навіть малював саме там, а не з натури, свої знамениті морські пейзажі. Адже вважав, що художник має запам’ятати мить побаченого, а тоді відтворити її на полотні. Фотографічна пам’ять Айвазовського вражає особливою чіткістю й деталізацією його пейзажів.

Не важко здогадатися про те, що він любив море, оскільки відомий у світі як художник-мариніст. На березі моря у Феодосії для українського художника було збудовано будинок за його власним проєктом. 

Івана Айвазовського, поряд з британським художником Вільямом Тернером, вважають найкращим мариністом в історії світового живопису. Для його творчості, зокрема і для морських пейзажах, серед яких найбільше кримських, притаманний стиль романтизму, як-от у:

  •  «Місячна ніч у Криму. Гурзуф», 1839 р.,
  •  «Одеса», 1840 р., 
  • «Причал у Феодосії», 1840 р., 
  • «Лазурний грот. Неаполь», 1841 р., 
  • «Вечір у Криму», 1848 р., 
  • «Кримські татари на березі моря», 1850 р. 
  • «Місячна ніч у Криму», 1862 р. та багато інших.

Роботами Івана Айвазовського захоплюється увесь світ, яскравість і жвава експресія їх дивують. Ще за життя художника навіть припускали, що він використовує якісь особливі фарби та звинувачували в нечесних прийомах живопису. Тоді він не раз влаштовував публічні майстер-класи, на яких доводив силу свого таланту і майстерну швидкість створення картин.

Різножанровість картин Івана Айвазовського

Однак не тільки морські пейзажі Іван Айвазовський зображував на своїх полотнах, хоч відомий передусім як художник-мариніст. Його живопис містить багато творів з українськими мотивами степу й поля («Вітряки в українському степу на захід сонця», 1862, «Поле. Захід сонця», 1861 р. «Під час жнив в Україні», 1883 р.), Дніпра («Ожеледь у Дніпрі», 1872 р.), чумаків («Український пейзаж з чумаками при місячному світлі», 1869 р. «Дозвілля чумаків», 1885 р.) або сценки весілля («Весілля в Україні», 1892 р.).

Іван Айвазовський. «Під час жнив в Україні», 1883 р.

Крім цього, на картинах Айвазовського можна побачити і біблійні сюжети («Зрада Юди», 1834 р., «Ісус ходить по воді», 1888 р., «І Дух Божий ходив над водою»; і батальні сцени («Наваринська битва», 1846 р., «Морський бій під Ревелем», 1846 р.) чи побутові епізоди із життя різних людей («Кав’ярня біля мечеті Ортакей в Константинополі»,  1846 р., «Весілля поета в Стародавній Греції», 1886 р.).

Читайте також Бурхливе життя та загадкова смерть: про художника Олександра Мурашка, який був учнем Рєпіна

Іван Айвазовський. «І Дух Божий ходив над водою»

Відомо, що Айвазовський малював портрети близьких людей та своїх знайомих. Серед них і портрет бабусі-вірменки «Портрет бабусі художника Ашхен», 1858 р., брата художника, видатного вірменського історика та архієпископа «Портрет Габріеля Айвазяна», 1883 р., другої дружини Айвазовського, яка була на 40 років молодшою за нього «Портрет дружини художника Анни Бурназян», 1882 р. та кілька автопортретів: 1874 р., 1881 р., 1892 р.

Іван Айвазовський. «Портрет дружини художника Анни Бурназян», 1882 р.

Картина «Пожежа Москви»: місто, якого не існує?

Іван Айвазовський ніколи не ідентифікував себе росіянином, а лише українцем та розмовляв виключно українською мовою. Однак він навчався та бував у колишній Російській імперії, дружив з Пушкіном, хоч і не читав його творів.

Читайте також Квіти, як і люди – живі: про художницю Катерину Білокур, якою захоплювався Пікассо

Так, цікавлячись історією, Айвазовський створив власну версію пожежі в Москві 1812 році, після входу до міста військ Наполеона, передаючи своєрідний ефект московського апокаліпсису. Основою для цього стала картина Олексія Смірнова «Пожежа у Москві», проте Айвазовський не прагнув відтворити психологічний стан героїв, натомість зобразив нагнітаючу атмосферу нічного міста, яке палає у вогні. Наполеон зі своїм легіоном спостерігають за стихією не на самій площі, а на відстані, за кремлівськими мурами.

Іван Айвазовський. «Пожежа у Москві в 1812 р.»

Картина Айвазовського «Пожежа у Москві в 1812 р.», яку він написав у 1850 р. володіє незвичайною енергією і експресією всеохопного полум’я. Пожежа спалює навіть не місто, а міфологічний простір, якого вже там наче й не існує. Адже досі не можливо  виявити, з якої точки чи місця він писав свою картину.

Нагадуємо, раніше ми писали, кого з українських митців росія зарахувала у ряди «своїх».


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: