Книжки про світло, війну та взаємини: що почитати з новинок у жовтні

Книжки
Книжкові новинки жовтня. Колаж: ІА Дивись.info

У жовтні в українських видавництвах з’явилося чимало новинок. Цього разу можна побачити як нові книжки, так і перевидання класики, що не втрачають своєї актуальності. Це книги про українське село, відчуття та відшукування світла, стосунки між рідними, російсько-українську війну і не тільки.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Лебедина зграя. Зелені млини» Василь Земляк

Видавництво Віхола

Василь Земляк – український письменник та кіносценарист ХХ століття залишається досі маловідомим для читачів. Хоча тексти автора вирізняються винятковим стилем написання, що притаманно для химерної прози.

Крім того, твори Земляка містяться кінематографічність. Оскільки він також створював сценарії до фільмів. Зокрема за твором «Лебедина зграя» український режисер Іван Миколайчук зняв стрічку «Вавилон ХХ». Кіно займає десяту позицію в списку «100 найкращих фільмів в історії українського кіно».

У новому виданні творів Василя Земляка містяться один з найвідоміших його текстів – «Лебедина зграя», а також ще один твір, який є його своєрідним продовженням – «Зелені Млини». У цих творах автор зображує в неординарній манері українське село 1920-1940-х років, процеси колективізації, що відбуваються там та водночас роздумує над філософськими питаннями життя людини.

«За те ми й цінуємо одне одного, що про одну і ту ж річ мислимо неоднаково. На іншого і наш Вавилон може не справити враження з першого погляд, то чи слід за те відразу ж ганити байдужого чи не уважного, тим паче що сам Вавилон від того не померкне ніскілечки», – уривок з роману «Лебедина зграя».

«Лебедина зграя. Зелені млини» Василь Земляк. Видавництво Віхола

«Наприкінці світла» Ростислав Кузик

Видавництво Сумна вівця

Ростислав Кузик – львівський поет та прозаїк. Нещодавно він спільно з літературним роз’єднанням «Грань» запустив подкаст «Поети. Поетки. Війна».

«Наприкінці світла» є першою виданою збіркою Ростислава Кузика. Водночас, Остап Сливинський в передмові до книги зазначає, що його «дебют – вчасний, а тому зважений, добре продуманий, концептуальний, як і перформанси та мистецькі проєкти автора».

Поезії Ростислава Кузика притаманна верліброва форма, алегоричність та метафоричність мови. Автор звертається до таких постійно актуальних тем, як-от: пошук та розуміння себе, роздуми над плинністю часу, власним життям та смертю. А також ці поетичні тексти про проявлення відблисків у період темряви тоді, коли світло здаються ледь помітним. Крім того, тут є поезія про сприйняття війни. Так, в книзі є вірші написані в період 2017-2023 років.

Збірка складається з 10 частин, кожна з яких має окрему назву, що пов'язані між собою: «Голоси у темряві: пісні марного часу», «Голоси у темряві: пісні снів та інсомній», «Контури мороку», «Спалахи на горизонті», «Згасання» тощо.

наша осінь без маленьких дерев

цієї осені
час не минає
і не падає листя

бо дерева
виростають
одразу
хрестами

домівки
сплющуються
розламуються
досередини
стискаються
до розмірів
домовини

нічні жахіття
вилазять

із мозку

і стають
задимленими
сценаріями
чиїхось життів

наших життів

а ми


ми
лежимо
горілиць
чекаючи на
смерть
із бездонного

неба

аби вкотре
зламати
їй косу

(поезія «наша осінь без маленьких дерев» Ростислава Кузика зі збірки «Наприкінці світла»)

«Наприкінці світла» Ростислав Кузик. Видавництво Сумна вівця

«Невеличка драма» Валер’ян Підмогильний

Видавництво Vivat

Валер’ян Підмогильний – український письменник та перекладач, представник «Розстріляного відродження». Відомим його романом є твір «Місто», який входить до шкільної програми. Однак в творчому доробку є текст «Невеличка драма», що заслуговує не меншої уваги.

Літературознавці визначають твір як інтелектуальний роман. У книзі «Невеличка драма» автор зображує історії життя: Марти Висоцької та Юрія Славенка. Автор показує їх як особистостей з різним світоглядом. Однак одного разу вони несподівано закохуються одне в одного.

«В густому лісі, де вона вступила з гострим щемінням у серці, з напруженням свіжого тіла й бажань, стояла тиша і вогкість. Жодного шелесту, свисту чи шарудіння — важкий ліс цей був мертвий, бездушний за серпанком ранкового повітря. Вона не чула своїх кроків по землі, так ніби пливла все вперед, далі, в глиб гущавини, і суворі стовбури, здавалось, розступались перед нею нескінченною алеєю, стелили їй шлях туди, де прагнула вона в своєму легкому поході», – уривок з книги.

«Невеличка драма» Валер’ян Підмогильний. Видавництво Vivat

«Російсько-українська війна: повернення історії» Сергій Плохій

Видавництво КСД

Сергій Плохій – українсько-американський історик та професор у Гарвардському університеті, де займає посаду директора Українського наукового інституту. Основною темою дослідження науковця є історія Східної Європи, зокрема України. Серед відомих його книг також є «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності», «Ядерне безумство. Історія Карибської кризи», «Українська Кліо. Нариси про історію, істориків та пам’ять».

У своїй новій книзі «Російсько-українська війна: повернення історії» історик аналізує причини, передумови та перебіг повномасштабного вторгнення Росії до України. Так, автор намагається дати відповіді на наступні питання: «Чому Путін наважився розпочати війну?»; «Як українцям вдається чинити такий шалений опір «другій армії світу»?»; «Якими будуть наслідки війни для України, Росії, Європи та світу в цілому?» і не тільки.

«Мій основний аргумент полягає в тому, що ми бачимо сьогодні абсолютно не нове явище. Багато в чому поточний конфлікт – це старомодна імперська війна. Яку ведуть російські еліти, що вважають себе за спадкоємцями великодержавних екпансіоністських традицій Російської імперії та Радянського Союзу. З боку України це насамперед добре відома історикам війна за незалежність, відчайдушні спроба країни, повсталої на руїнах Радянського союзу, захистити право на існування», – уривок з книги.

«Російсько-українська війна: повернення історії» Сергій Плохій. Видавництво КСД

«Сміливі нести світло»

Видавництво Ist publishing

«Сміливі нести світло» – фотокнига, в якій міститься світлини тридцяти авторів, на яких зображені події в Україні, коли Росія атакувала енергетичну систему. До видання увійшли фотографії періоду – з осені 2022 до весни 2023 року. Авторками їх стали Андрій Якименко, Григорій Веприк, Дмитро Грешко, Євгеній Завгородній, Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Назарій Пархомик, Олена Титаренко, Павло Петров, Сергій Ковальов, Сергій Коровайний, Юрко Дячишин та інші.

На сторінках книги можна прочитати передмову актора, режисер та драматурга Владислава Троїцького. Крім того, до світлин тут додані підписи, а трьох розділів – тематичні тексти українською та англійською мовами.

«Сміливі нести світло». Видавництво Istpublishing
«Сміливі нести світло». Видавництво Istpublishing

«Підростеш побачиш» Лілія Чех

Видавництво Юлії Сливки

Лілія Чех – фотографиня, ілюстраторка. Як письменниця дебютувала з книгою короткою прози «Підростеш побачиш».

У книзі містяться оповідання, які зображують історію однієї сім'ї. Тут можна прочитати про взаємини між рідними. Так, на сторінках тексту є такі «знайомі» для кожного персонажі: дідо, баба, мама, тато. Водночас це історію про дитину, яка народилася в 90-х роках.

 «Якщо не вдаватися до сентиментів, то чесно буде визнати, що більшість дітей, які втрапили народитися в Україні в 90-х роках ХХ століття, з огляду на економічні (і не лише) перипетії, виховувалися бабами й дідами. Батьки фізично не мали де притулити у свої роботи-зранку-до-ночі щоденних кількох годин із дітьми», – цитата з книги Лілії Чех «Підростеш побачиш».

«Підростеш побачиш» Лілія Чех. Видавництво Юлії Сливки

«І наостанок» Генрі Марш

Видавництво Старого Лева

Генрі Марш – відомий британський хірург, автор низки книг, який неодноразово приїжджав до України. Зокрема українського мовою перекладено «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», яка стала бестселером серед читачів в багатьох країнах світу. Також видано його мемуари «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденника нейрохірурга».

У своїй новій книзі «І наостанок» лікар оповідає свої роздуми про життя та смерть. Тут він пише не тільки про свій шлях як лікаря, але й – пацієнта. Оскільки текст книжки розпочинається з того, що в Генрі Марша діагностували рак.

«Розсипи зірок нічному небі завжди викликали в мене дивний стан жаского захоплення, хоча через вікове зниження гостроти зору їх уже важко розгледіти. Їхнє холодне довершене осяяння, незліченність та віддаленість, майже вічність…», – уривок з книги «І наостанок» Генрі Марша.

«І наостанок» Генрі Марш. Видавництво Старого Лева

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку книжок, які презентували у Львові на фестивалі BookForum. Туди увійшли такі видання як:

  • «Найстрашніші дні мого життя». Репортажі The Reckoning Project.
  • «Дзвінка» Ніна Кур’ята.
  • «Спорудження мосту» Костянтин Москалець.
  • «Дім Солі» Світлана Тарантінова.
  • «Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенія Кузнєцова.
  • «Шалені авторки. Мала проза українських письменниць».

Вас також може зацікавити Книжки про дні тривог, людяність та мистецтво: що почитати з новинок у вересні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: