Іван Миколайчук: перелік найвідоміших фільмів з «душею українського кіно»

QOm1592139741jCw
Іван Миколайчук. Фото: uinp.gov.ua/

В українському кіно вирізняється актор, який досі захоплює своєю грою серця глядачів зі всього світу. Йдеться про Івана Миколайчука. Сьогодні, 3 серпня, минає 36 років відколи не стало геніального артиста.

Іван Миколайчука називали «душею українського кіно». Сергій Параджанов говорив, що він є національним генієм, а Юрій Іллєнко з перших хвилин його декламації помітив у Миколайчуку неймовірну енергію та талант.

Актор зіграв у понад 30 кінострічках, а для двох – був режисером.  ІА Дивись. іnfo пропонує згадати найвідоміші фільми, до створення яких долучився Іван Миколайчук.

«Тіні забутих предків»

Саме завдяки фільму «Тіні забутих предків» Іван Миколайчук став символом українського кінематографу. У 1964 році режисер Сергій Параджанов зняв цю стрічку.

Спочатку на роль головного героя обрали іншого актора. Миколайчук був останнім претендентом під час прослуховувань, якого привів на кастинг вчитель Віктор Івченко. Саме він запропонував режисеру прослухати свого студента.

Тоді Параджанов не очікував побачити та почути щось особливе, тому вже вийшов зі студії, а оператору Юрію Іллєнко сказав навіть не заряджати камеру. Однак під час прослуховування Миколайчук настільки чуттєво та майстерно грав, що Іллєнко був здивований. Він швидко наздогнав Параджанова.

«Сергію Йосиповичу! Поверніться! Це щось неймовірне! Щось нелюдське! Щось за межами розуміння й сприйняття!»,

–  промовив тоді Юрій Іллєнко.
Кадр з фільму «Тіні забутих предків»

Так, на голову роль в фільмі «Тіні забутих предків» взяли саме Миколайчука, що стало гарним дебютом молодого актора. Фільм отримав 39 міжнародних нагород, зокрема 28 – на кінофестивалях за кордоном. Через ця стрічка увійшла до Книги рекордів Гіннеса за кількістю призів. 

Крім того, Гарвардський університет додав фільм до списку обов'язкових для перегляду студентам, котрі прагнуть бути обізнаними в світовій кінематографії. Також «Тіні забутих предків» зайняв першу позицію у переліку «100 найкращих фільмів в історії українського кіно». Однак в Радянському Союзі його довгий час не показували через заборону влади.

Читайте також Іван з «Тіней...»: сьогодні 79-та річниця з дня народження видатного Івана Миколайчука

Кадр з фільму «Тіні забутих предків»

«Тіні забутих предків» зняли за однойменним літературним твором Михайла Коцюбинського. Сюжет кіно відбувається на Гуцульщині в Карпатах. Розповідь розгортається навколо кохання Івана та Марічки, які не можуть бути разом через ворогування їхніх родин. 

Фільм вирізняється естетичними кадрами та колоритною атмосферою українських традицій та звичаїв. «Тіні забутих предків» знімали в Криворівні, що в Івано-Франківській області.  А сьогодні в селищі Верховина, де мешкав під час зйомок Параджанов,  можна відвідати музей фільму.

Дивитися фільм «Тіні забутих предків»:

«Сон»

У 1964 році на екранах з’являється фільм «Сон», який знав режисер Володимир Денисенко в кіностудії Олександра Довженка.

Цього разу Іван Миколайчук зіграв роль видатного українського поета Тараса Шевченка. У фільмі розповідається про життя Великого Кобзаря: від дитинства і до заслання та заборони писати. 

Ця кінострічка у рейтингу «100 найкращих фільмів в історії українського кіно» займає 95 сходинку. 

Кадр з фільму "Сон". Фото: megogo.net

«Білий птах з чорною ознакою»

У 1970 році Іван Миколайчук знявся у кінострічці «Білий птах з чорною ознакою». Фільм створено також на кіностудії імені Олександра Довженка.

Цього разу Іван Миколайчук долучився до написання сценарію, який він скомпонував разом з режисером Юрієм Іллєнком. 

Кадр з фільму «Білий птах з чорною ознакою»

Відомо, що спочатку актор хотів зіграти роль одного з братів-дзвонарів (упівця Ореста). Однак знімальні група вирішила, що Миколайчук має надто привабливий типаж, щоб грати роль злочинця. Тому актор зіграв іншого персонажа - Петра. А роль Ореста тоді отримав ще один відомий актор – Богдан Ступка.

У кінострічці «Білий птах з чорною ознакою» розповідається історія родини Дзвонарів, яка живе на Буковині в прикордонні з Румунією. В сім’ї є четверо синів: Петро, Орест, Георгій та Богдан. Кожен з них має свій життєвий шлях, водночас їхні долі тісно, ба навіть інколи трагічно, переплітаються.

Робота «Білий птах з чорною ознакою» займає восьму позицію в списку «100 найкращих фільмів в історії українського кіно».

Дивитися «Білий птах з чорною ознакою»:

«Пропала грамота»

У 1972 році Іван Миколайчук бере участь в зйомках радянського фільму «Пропала грамота». Режисером стрічки став Борис Івченко. Кіно зняли за однойменним оповіданням Миколи Гоголя. У фільмі розповідається про історію подорожі козака Василя, якого зіграв Миколайчук, та його товариша козака Андрія.

Крім того, Іван Миколайчук працював над музикою до фільму. Він підібрав народні пісні та запропонував додати справжній козацький марш. Також актор запросив виконати деякі композиції до кіно популярне на той час вокальне тріо «Золоті ключі».

Фільм «Пропала грамота» вийшов на екрани лише через вісім років після зйомок у 1980 р. Оскільки неодноразово кіно піддавалося цензурі радянською владою. Режисерів змушували змінювати деякі епізоди. Однак згодом і цей фільм заборонили показувати в кінотеатрах.

«Пропала грамота» займає дванадцяте місце серед «100 найкращих фільмів в історії українського кіно».

Кадр з фільму «Пропала грамота»

 «Вавилон XX»

У фільмі «Вавилон XX» Іван Миколайчук був не тільки актором, але й режисером. Кінострічку відзняли у 1979 році в кіностудії імені Олександра Довженка. За основу сюжету режисер взяв літературний твір Василя Земляка «Лебедина зграя».

«Вавилон XX», як і роман Земляка, вирізняється своєю химерністю та метафоричністю образів та дій персонажів. Сюжет кінострічки розгортається навколо села Вавилона, куди повертається філософ Фабіан. Саме цього героя зіграв Іван Миколайчук. 

Читайте також Як вождь заховав Голодомор від режисера: маловідомі факти про Олександра Довженка

Кадр з фільму «Вавилон XX». Фото: moviegram.ua

Через неоднозначність в інтерпретації змісту роману «Лебедина зграя»  радянська влада забороняла навіть створювати цей фільм. Однак Миколайчука це не зупинило, тому він продовжував працювати над виходом стрічки. 

Після того, як «Вавилон XX» вже зняли, режисер тримав плівку в сейфі, адже не хотів, щоб з його фільмом щось трапилося.

Кіно помістили на десяте місце в рейтингу «100 найкращих фільмів в історії українського кіно». До того ж, у 2011 році «Довженко-Центр» реставрував кіно та зробив доступним для перегляду в цифровому форматі на DVD.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: