Мозаїку з колишнього будинку побуду у Львові демонтують та передадуть до музею

Мозаїка на Чорновола
Мозаїка "Дружба народів" на будівлі колишнього будинку побуту на проспекті Чорновола у Львові/Суспільне

У Львові вирішили демонтувати мозаїчне панно радянського періоду, що на фасаді будинку на проспекті Чорновола, 59.

Це рішення робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території міста.

Так, мозаїку демонтують та перенесуть до музею для експонування. Поки цього не сталось, його прикрили банером. Окрім цього, висновки щодо історичної цінності цього твору робитимуть в Інституті національної пам'яті.

Більше про мозаїку на Чорновола

Панно «Дружба українського і російського народів» створили у 80-х роках XX століття. Зі слів кандидатки архітектури, старшої викладачки кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Наталії Піддубної, автором проєкту був львівський художник Євген Безніско, а завершував роботу над ескізом митець Богдан Сойка. (До речі, мозаїку його авторства знищили під час реконструкції приміщень на вулиці Володимира Великого, 2 у жовтні торік).

Мозаїку виконано зі смальти. Над твором разом з Богданом Сойкою працювали львівські художники-монументалісти Микола Кристопчук, Богдан Сорока, Микола Андрущенко.

Твір внесли до переліку цінних. Комуністичні символи на панно зняли під час процесу декомунізації.

Реконструкція будівлі на Чорновола, 59 у Львові

Там мають відновити фасад та надбудувати офісні приміщення. Містобудівні умови та обмеження ПП «Вест-грант» отримала у липні 2021 році, де було обумовлено збереження мозаїки на фасаді. Тепер проєкт мають відкорегувати в частині закриття мозаїки банером чи іншими конструкціями до моменту демонтажу та перенесення. За даними міського управління охорони історичного середовища, ці роботи мають бути виконані за кошт власників будівлі. Місце перенесення мозаїки буде визначене відповідним проєктом. За рекомендацією робочої групи, розглядатиметься можливість розміщення панно у музеї «Територія терору».

Цінні мозаїки у Львові

Їх затвердила міська рада Львова 2019 року. Нині у перелікові є твори за 81 адресою. Поміж цим, власників будівель, де є такі панно, закликали посприяти збереженню цих творів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: