У Львові знищили 40-річну мозаїку, яка була під охороною: що відомо

image-1
Мозаїка у будинку видавництва «Вільна Україна», що на вул. Володимир Великого, 2 у Львові. Фото: Jurko Voloshchak/Facebook

Цими вихідними у Мережі з'явилась інформація про знищення унікальної мозаїки в приміщенні видавництва «Вільна Україна», що на вулиці Володимир Великого, 2 у Львові. Місцева влада переконує, що це самовільні дії власника ТДВ «Торгпреса», а також мерія звернулась до правоохоронців.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про цю ситуацію.

Першого жовтня про це написав архітектор Юрій Волощак: «Знищили найгарнішу, найдосконалішу львівську мозаїку у Львові роботи Богдана Сойки в колишній “Філателії” у вестибюлі видавництва “Вільна Україна”. Для мене це рівноцінне знищенню “Створення світу” Мікеланджело (італійський скульптор, художник, архітектор - Ред.)», — прокоментував він.

Того ж дня перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко відреагував на новину та зазначив, що панно є у списку охоронних пам'яток.

«Цей об’єкт ми внесли в перелік мозаїк, які підлягають захисту, відповідно, він мав охоронний статус. Ця мозаїка знаходиться всередині будівлі, яка є у приватній власності. Жодних слів пояснити, чому комусь в голову приходить зруйнувати те, що він не створював, я не маю. Але в будь-якому випадку мозаїка має бути відновлена, а за руйнування має бути покарання», – сказав він. 

Вже у понеділок, другого жовтня, міськрада звернулась до правоохоронців, аби ті розглянули факт знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові.

У відомстві нагадали, що панно є у спискові цінних мозаїчних творів та мало охоронний статус з 2019 року.

Також мер Андрій Садовий скерував листи до президента та прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері, переконує керуюча справами виконкому міськради та в.о. начальника міського управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва.

З її слів, за це передбачається кримінальна відповідальність.

Що це за мозаїка

На панно зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі. Мазаїку створив український живописець і монументаліст із Львівщини Богдан Сойка. Творив у період 1950-1980-их років.

До та після знищення мозаїки. Фото Романа Балука

Після того, як власник знищив унікальну мозаїку, зберігся рисунок. Посадовиця вважає, що у співпраці із художниками буде можливість її відновити.

Читайте також: На Винниківському ринку вилучили з-під охорони мозаїку

Що каже власник приміщення

Власником приміщення, де була мозаїка, є товариство з додатковою відповідальністю «Торгпреса». Директор Сергій Васечко заперечує причетність до руйнування мозаїки та ставить під сумнів її цінність. Каже, що раніше вона містила комуністичний символ, тож те, що сталося, називає актом декомунізації.

«Ми її не руйнували, не знімали. З плином часу і через протікання даху стіна з мозаїкою намокала і з весни почала руйнуватися. Я не робив нічого, щоб її зберегти, бо для мене вона не цінна. Раніше там був комуністичний символ – напис «ленін». Я вважаю, що все, що має відношення до комунізму, підпадає під закон про декомунізацію. Камінці, які осипалися, ми не зберігали, не маємо жодного збереженого елемента композиції», — цитують його у пресслужбі міськради.

Мозаїка "Інформаційний простір" у приміщенні видавництва "Вільна Україна", яку створив художник Богдан Сойка в 1981 році. Фото: після знищення. Джерело: Jurko Voloshchak/ Facebook

А, втім Васечко додає: якщо громада вирішить, що панно варто відновити, він готовий допомогти у цьому та іронізує: «але тоді, напевно, треба відновити і напис "ленін"».

У відповідь на останню тезу Алєксєєва пояснила: «Декомунізація – це певні дії і рішення влади. У міській раді  над цим працює відповідна робоча група. Ми дискутуємо з істориками, архітекторами, митцями стосовно тих чи інших творів мистецтва. Ми спираємось на їх думку, бо якщо є окремий елемент, то законодавство дозволяє декомунізувати власне цей окремий елемент. Самостійно декомунізувати той чи інший об’єкт будь-хто самостійно не може».

Читайте також: У Львові унікальна мозаїка 12 років була схована під вагонкою

Нагадуємо, у лютому 2019 року ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» отримала містобудівні умови та обмеження на реконструкцію магазину «Океан». При цьому, забудовник неофіційно пообіцяв зберегти у новому проекті цінну мозаїку радянських часів. Однак стіну з мозаїкою знесли. Наступного дня після зруйнування мозаїки виконком міськради ухвалив рішення про проведення перевірки на встановлення факту порушення договору, а 31 липня Державна архітектурно-будівельна інспекція констатувала порушення і наклала штраф у розмірі 90 тисяч гривень. За результатами перевірки також було видано приписи про зупинення будівельних робіт. Зрештою власник будівельної компанії пообіцяв не лише відновити мозаїку, а й надати місту 1 000 кв. м приміщень під художню школу чи мистецький коворкінг.

Цінні мозаїки у Львові

Їх затвердила міська рада Львова 2019 року. Нині у перелікові є твори за 81 адресою. Поміж цим, власників будівель, де є такі панно, закликали посприяти збереженню цих творів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: