Куди піти у Львові з 11 по 16 травня: добірка культурних подій

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 11 по 16 травня на різних локація міста.

Документалістика весни: збір гербарію та читання улюбленого весняного

«З року в рік, ми ніби вперше, знимкуємо пуп’янки, цвіт дерев і небо, яке з кожним днем стає все лагіднішим. Не вкладеш у гербарій небо, але можна лист і квітку. Тим і будемо займатися - документувати весну між сторінок книг. Тож запрошуємо на збір гербарію весняних спогадів. Опісля, в теплоті квітневого дня, поділимося улюбленими віршами та короткою прозою про весну та пробудження життя (будемо раді почути авторські твори)», - розповідають організатори події.

 Кількість місць на подію обмежена, тому охочі мають заповнити форму за посиланням тут.

Коли та де: 11 травня о 14:00 год у Бібліотеці-Сад (вул. Т. Шевченка, 270а).

Презентація збірки воєнної поезій «Я птах між тенет» Іллі Чернілевського

11 травня в бібліотеці ProFASHION в межах межах VI Всеукраїнського форуму письменників. відбудеться презентація збірки поезії «Я птах між тенет» Іллі Чернілевського, за участі матері героя Ольги Чернілевської.

«Ілля Чернілевський на початку повномасштабного вторгнення добровольцем доєднався до лав ЗСУ. За фахом - режисер кіно і телебачення, за покликанням - поет, співак, бард. Понад 10 років він перекладав пісні для багатьох серіалів і фільмів студій Disney, Universal, Sony, Netflix, писав власні вірші, грав на гітарі та фортепіано. Загинув 7 травня 2022 року на Донеччині, біля селища Кам’янка Покровського району внаслідок ворожого мінометного обстрілу», - розповідають організатори події.

Захід відбудеться в рамках програми «Презентація літературної спадщини родин новітніх героїв України» Всеукраїнського форуму військових письменників.

Коли та де: 11 травня о 13:00 год в просторі ProFASHION (вул. Хуторівка, 24).

Coffee, Books & Vintage

Протягом 11-12 травня відбудеться фестиваль Coffee, Books & Vintage #4. За словами організаторів, на відвідувачів чекають два дні кавової атмосфери, розмов про важливе та сотні книг від улюблених видавництв. Крім того, видавництво Старого Лева підготувало багато книжкових новинок, зустрічі з письменниками, поетами, громадськими діячами, людьми, які творять культуру, дискусії на важливі теми, а також посиденьки за кавою та поетичні читання.

Переглянути програму подій можна тут. Квитки на Coffee, Books & Vintage #4 за посиланням.
Усі події відбуватимуться в укритті.

Коли та де: 11-12 травня на території !FESTrepublic (вул. Старознесенська, 24-26).

Лекція «Олександр Архипенко: українець у світі»

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького продовжують лекторій «СЛУХАТИ / ДИВИТИСЬ». Музей присвятив ці події вибраним творам українського мистецтва з його зібрань, а також непересічним особистостям, які пов’язані з НМЛ.

За словами організаторів, на лекції можна буде послухати про визначного українського митця ХХ ст. Олександра Архипенка, який здобув світову славу, про його внесок у розвиток скульптури, про життя та працю за кордоном, а також про зв’язок художника з Україною, зокрема з нашим музеєм. Крім того, на заході покажуть два графічні твори Олександра Архипенка 1920-х рр.

Лекторка – мистецтвознавиця, мол. наук. співроб. НМЛ ім. Андрея Шептицького Тетяна Вуєва.

Вартість на подію: для дорослих – 80 грн; для студентів і пенсіонерів – 40 грн; для пільгових категорій – вхід вільний.

Коли та де: 12 травня о 15:00 год у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького.

Прем'єра вистави «Колишні» від Народного театру сатири «Під мостом»

У Палаці Хоткевича відбудеться прем'єра вистави «Колишні» від Народного театру сатири «Під мостом».

«Цивільний шлюб – це шлюб майбутнього? Чи здатен відділ РАЦС-у привити почуття відповідальності, і що робити, якщо він опинився на окупованій території? На ці питання шукатимемо відповіді у виставі «Колишні» у постановці Народного театру сатири "Під мостом"», - кажуть організатори.

Режисерка - Марта Горохов‘янко. Акторка, авторка сценарію - Віра Градюк. Помічниця режисерки - Емілія Станчак.

Вхід на подію коштує 150 грн. Квиток можна придбати за посиланням тут.

Коли та де: 12 травня о 16:00 год у Палаці Хоткевича (Кушевича 1).

Музичний фестиваль «Флюгери Львова»

Протягом 11-12 травня відбуватиметься етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова». Цьогоріч вхідним «квитком» буде добровільний внесок на підтримку українських воїнів на фронті.

Події які відбудуться протягом фестивалю

11-12 травня, Закапелок Маркіяна Іващишина

Розпочнеться фестиваль в суботу, 11 травня, о 10:00 із традиційного для «Флюгерів» формату — Прокидання з гуртом «Мертвий півень». А у вечірній програмі того ж дня — українська поезія від колективів «Пиріг і Батіг» і «Три кроки в ніч». І панк-рок від гурту «Бетон».

11 травня, субота:

  • 10:00 год - Прокидання із «Мертвим півнем». Ведучий Андрій Жолоб (Закапелок Маркіяна Іващишина)
  • 12:00 год - Військовий оркестр Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (площа Ринок)
  • 18:00 год - Лекція дослідниці Богдани Ткачук про феномен фестивалів у час війни (Закапелок Маркіяна Іващишина)
  • 18:30 год - Гурт «Три кроки в ніч» та читання поезії Софії Ленартович (Закапелок Маркіяна Іващишина)
  • 19:30 год - Гурт «Бетон» (Закапелок Маркіяна Іващишина)
  • 20:30 год - Гурт «Пиріг і Батіг» (Закапелок Маркіяна Іващишина)

12 травня, неділя:

  • Вистава «Малюємо перемогу разом» від Першого театру (Закапелок Маркіяна Іващишина). Це міфічна феєрія, присвячена Герою України Дмитру Коцюбайлу, позивний Да Вінчі. Вхід вільний для дітей та їхніх батьків. Вистава рекомендована для дітей від 7 років.

За інформаціює ЛМР, «Флюгери 2024» організовують Інститут стратегії культури та ГО «Вірменська 35» за підтримки Львівської міської ради, «Кредобанку» та компанії «Львівські круасани».

Коли та де: 11-12 травня, закапелок Маркіяна Іващишина.

Перформанс «а я таки мережать буду»

В артцентрі «Дзиґа» відбудеться перформанс, дійство, акція, атракція львівських митців Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича. Перформанс відбудеться в межах циклу подій під назвою «Назар Гончар: Гра Знарочна». Усі заходи присвячені постаті львівського літератора та артиста Назара Гончара, від народження якого цьогоріч виповнюється 60 років.

Коли та де: 14 травня 2024, 17:00 год в артцентрі «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35). 

Презентація книжки Катерини Девдери «Віндобонський апокриф»

16 травня відбудеться розмова про дебютний роман поетки Катерини Девдери «Віндобонський апокриф». Разом з авторкою та модераторкою Марією Титаренко на події поговорять про форму апокрифа, про правдиве і вигадане у тексті, феміністичну лінію, а також про теми вибору, кохання та творчості у романі.Зустрічаємося о 18:30 в Книгарні-кав’ярні Старого Лева на вул. Галицькій, 17Книга «Віндобонський апокриф».

«Марта Кравченко — українська художниця-аристократка — відчайдушно виборює власне право творити, любити, бути тією, ким покликана бути. Кохання до Майстра та захоплення мистецтвом, що зродилися ще в серці юної дівчини, визначили й означили той шлях, яким вона обрала йти. Утім, зустріч зі скульпторкою Анною та її кузеном — чуйним лікарем Антонієм — додає нових барв до Мартиного життя, сповненого гірких спогадів, які гріють та обпікають водночас… Події цієї поетичної й майже казкової оповіді розгортаються поміж Києвом і Віднем, Поділлям і Карпатами наприкінці ХІХ сторіччя, міцно сплітаючи водно правду й вигадку — як у кожному апокрифі», - зазначають в описі до події.

Катерина Девдера – українська поетка, дослідниця літератури, перекладачка. У 2018 році захистила дисертацію про літературну творчість Олега Лишеги. Лауреатка конкурсу «Молода республіка поетів» (Львів, 2015). Авторка поетичних збірок «Співприсутність», «Літери і стихії», «Листи до Майстра».

Марія Титаренко — есеїстка, поетка, журналістка, медіадослідниця.

Коли та де: 16 травня о 18: 30 год у Книгарні-кав'ярні Старого Лева (вул. Галицька, 17).

Презентація музею вишиванок SVARGA: нитки минулого - стежки майбутнього

SVARGA запрошує разом відсвяткувати День вишиванки. Так, 11 та 16 травня відбудеться низка тематичних подій:

  • 11 травня (відкриття):
  • 15:00 - кураторська екскурсія від засновниці бренду Наталії Яриш та презентація нових проєктів бренду SVARGA (3-й поверх)
  • 17:00 - майстерклас танців від спільноти традиційної музики «Дриґ» (тераса Порохової Вежі)
  • 16 травня (День вишиванки):
  • 15:00 - лекція про особливості вишиванок східних та центральних областей України від студентів-етнологів ЛНУ імені Івана Франка
  • 16:00 - лекція про трансформацію вишиванок від Уляни Явни
  • 17:30 - майстерклас зі співу від Соломії Чубай

Організатори зазначають, що до розкладу додаватимуться нові події, тож варто слідкувати за офіційними сторінками SVARGA.

Вхід на події - вільний.

Коли та де: 11 та 16 травня, за адресою Порохова Вежа (вул. Підвальна 4).


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмів, книжок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: