Що подивитися на вихідних: десять фільмів з осінньою атмосферою

image - 2023-09-03T015139.886
Список фільмів з осінньою атмосферою

Під час осінніх днів інколи хочеться переглянути цікавий фільм. Оскільки це гарний спосіб, щоб відпочити та відволіктися від роботи, а також поміркувати про власне життя за допомогою візуального мистецтва.

Тому ІА Дивись.info підготувала добірку з 10 фільмів, події яких відбуваються восени. Тут осіння атмосфера доповнює історії людей, про яких оповідається.

«Відчуття дива»

(2015 рік, режисер Ерік Беснар)

Французький сценарист та кінорежисер Ерік Беснар зняв кінострічку «Відчуття дива» за власним сценарієм. Фільм вийшов на екрани у 2015 році. Головні ролі зіграли актори Віржині Ефіра та Бенджамін Лавернхе.

Сюжет кіно розгортається навколо соковитий плодів ранньої осені, а саме – грушок. Жінка на ім’я Сельмі вирощує грушки, продовжуючи справу свого чоловіка, який помер. Вона мешкає серед природи французьких Альп зі своїм сином. Сімейний бізнес їй вдається не просто, через скрутне фінансове становище. Однак жінка вбачає якусь особливу магію вирощування грушок.

Одного разу героїня ледь не збила на авто перехожого. Так, жінка познайомилася з Сенсіном. Чоловік виявляється неабияким диваком та водночас генієм, який допомагає Сельмі.

Кадри з фільму «Відчуття дива»

«Холодна війна»

(2018 рік, режисер Павел Павліковський)

Фільм «Холодна війна» польського режисера Павела Павліковського у 2019 році було номіновано на премію «Оскар». Крім того, режисер стрічки здобув нагороду за найкращу режисуру на Каннському кінофестивалі.

У кіно зображена історія кохання двох людей: Зули та Віктора, яка розгортається на тлі так званої «холодної війни» у другій половині ХХ століття. Віктор закохався в Зулу з першого погляду – коли вона заспівала йому декілька рядків з пісні на кастингу. Однак пара має пройти багато випробувань, щоб бути разом.

Стрічка «Холодна війна» створена в чорно-білому кольорі, що навіює меланхолійну атмосферу осені. Власне таку пору можна побачити і в окремих кадрах цієї мелодрами.

Кадри з фільму "Холодна війна"

«Легенди осені»

(1994 рік, режисер Едвард Цвік)

Відомий американський режисер Едвард Цвік отримав премію «Оскар» за свій фільму «Закоханий Шекспір». Однак у доробку режисера є інші цікаві роботи. Одна з них також отримала нагороду «Оскар» за  «Найкращу операторську роботу». Йдеться про стрічку» Легенди осені», яка чудово передає осінню атмосферу та оповідає історію трьох синів в сім’ї Ладлоу.

Одного разу наймолодший син Семюель приводить до дому та знайомить родину зі своєю коханою Сюззанною. Дівчина одразу всім подобається, ба більше – в неї ледь не закохуються брати юнака.

Проте Семюелю не судилося бути з Сюззаною. Оскільки він гине в Першій світовій війні на очах свого старшого брата Трістана, котрому важко пробачити собі це.

У фільмі можна побачити чудові кадри осінньої природи Америки, а також – індіанський колорит у сценах.

Кадри з фільму "Легенди осені"

«Коли Гаррі зустрів Саллі»

(1989 рік, режисер Роб Райнер)

Кінострічка «Коли Гаррі зустрів Саллі» містить чимало естетичних кадрів осені, де головні герої неабияк стильно одягнені. Сюжет фільму розгортається навколо історії сосунків Гаррі та Саллі. Вони зустрілися досить випадково.

Одного разу Саллі на прохання своєї подруги по дорозі в інше місто взяла зі собою Гаррі. Під час поїздки молоді люди легко знаходять спільну мову. Крім того, тоді Гаррі дуже сподобалася дівчина, проте вона певна, що може бути з цим чоловіком лише друзями.

Після цього вони розлучаються на багато років. Однак доля ще не раз їх зведе. Тому все залежить від Гаррі та Салі – чи вони будуть разом.

Кадри з фільму «Коли Гаррі зустрів Саллі»

«Дощовий день у Нью-Йорку»

(2019 рік, режисер Вуді Аллен)

Фільм «Осінь у Нью-Йорку» став вже своєрідною класикою в кінематографі, коли згадувати кіно про осінню атмосферу в місті.  Тому сьогодні в нашому списку є інша стрічка, де також присутня осіння пора. Йдеться про фільм «Дощовий день у Нью-Йорку» режисера Вуді Аллена.

У фільмі зіграли зіркові актори, як-от: співачка Селена Гомес, Тімоті Шалеме (відомий за кіно «Дюна»), Ель Феннінг (відома за ролі в «Малефісента», «Неоновий демон).

У цьому кіно, як вже зрозуміло від його назви, є багато дощу. Саме він чудово доповнює осінню атмосферу. В основі сюжету бачимо розповідь про молоду пару. Ешлі – амбітна журналістка, яка хоче взяти інтерв’ю у відомого режисера, тому вирішує до американського міста. Разом з нею їде її хлопець Гетсбі. Однак тоді в нього з’являються сильніші почуття до іншої дівчини, хоча Ешлі теж проявляється з іншої сторони.

Кадри з фільму "Дощовий день у Нью-Йорку"

«Товариство мертвих поетів»

(1989 рік, режисер Пітер Вір)

Осінь насправді не тільки асоціюється з жовтим листям, дощем та теплим одягом, а також з новим навчальним роком. Саме це зображено у фільмі «Товариство мертвих поетів».

Тут розповідається історія учнів підготовчої школи у Велтон, що в штаті Вермонт. Під час навчання юнаки знайомиться з викладачем англійської літератури, який відкриває перед своїми учнями невідомий художній світ літератури, зокрема поезії. Під впливом неординарних уроків хлопці хочуть відродити власне «Товариство мертвих поетів». Так, вони влаштовують таємні зібрання, де читають тексти улюблених авторів.

Крім цього, занять з викладачем літератури допомагає учням краще зрозуміти себе та своє покликання. Однак водночас деякі юнаки зіштовхнуться з суворою реальністю та нерозуміння з боку своїх батьків.

Кадри з фільму «Товариство мертвих поетів»

«Солодкий листопад»

(2001 рік, Пет О’Коннор)

«Солодкий листопад»  – мелодрама, яка  може вдало доповнити осінні вечори. У кіно знялися в головних ролях відомі актори Кіану Рівза та Шарліз Терон.

У цьому кіно зображена історія життя двох людей. Одного разу Нельсон заважає здати на права дівчині Сарі, яка сиділа поряд. Після цього дівчина має до нього деяке прохання.

Згодом Нельсон і Сара починають зустрічатися. Чоловік розуміє, що це справжнє кохання і він хочу бути тільки з цією людиною. Однак ця осінь для Сари може бути останньою в її житті.

Кадри з фільму «Солодкий листопад»

«Небо над Берліном»

(1987 рік, режисер Вім Вендерс)

«Небо над Берліном» – це ще однак чорно-біла стрічка в цьому списку. Хочу тут в таких тонах лише перша частина фільму, інша ж – кольорова. Таким способом режисер відмежував два світи: вічність, в якій існують ангели та землю, де люди обмежені в своєму житті часом.

Кіно розпочинається з історії про ангелів, які спостерігають за мешканцями міста. Один з них Даміель так зачаровується звичайним життям, що й сам хоче стати людиною.

Тоді коли це все ж стається – він починає відчувати те, що не міг раніше: любов, пристрасть, радість, біль, розпач та відповідальність за свої дії. Саме тому таке життя містить різноманітні барви та є унікальним.

Кадри з фільму «Небо над Берліном»

«Доґвіль»

(2003 рік, режисер Ларс фон Трієр)

Неординарний данський режисер Ларс фон Трієр зняв фільм «Доґвіль» без декорацій, з якими ми звикли дивитися зазвичай. Тому кіно нагадує чимось виставу в театрі, хоча не зовсім.

Стрічка є досить непростою під час перегляду, адже має багато символів та метафор, які можна інтерпретувати по-різному. Крім того, «Доґвіль» складається з 9 глав та прологу, кожна з яких має власну назву.

У сюжеті фільму бачимо історію незнайомки Ґрейс, яка втікає від людей, які, за її словами, полюють на неї. Жінка потрапляє в містечко Доґвіль, де просить містян заховати її. Однак виявляється, що люди в цьому місті втрати свої моральні чесноти. Тому Ґрейс для них стане перевіркою на людяність.

Читайте також Що подивитися на вихідних: добірка фільмів з літньою атмосферою

Кадри з фільму «Доґвіль»

 «Памфір»

(2023 рік, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук)

Невипадково закінчуємо цю добірку саме українською стрічкою. Оскільки на наступний тиждень в День українського кіно підготуємо для вас список з українських фільмів.

Стрічка «Памфір» вийшла на екрани лише цього року, однак вже встигла стати популярною серед глядачів. До того ж, її презентували на Каннському кінофестивалі.

Сюжет фільму побудований навколо головного героя, який має загадкове прізвисько – Памфір. Чоловік є колишнім контрабандистом, який мешкає в селищі на Буковині. Останні роки він працював за кордоном, адже вирішив більше не займатися контрабандою, щоб показувати кращий приклад своєму синові.

Однак саме його син стане причиною того, що Памфір повернеться до старої справи. Одного разу хлопець підпалив «Дім молитви» для того, щоб батько залишився в селі на свято Маланки. Після цього чоловік має великий борг, через що знову планує переправити контрабандою товар.

У фільмі зображено низка проблем суспільства, зокрема корупцію та принципи влади, які існують в окремих регіонах країни. Водночас тут особливе місце посідають кадри обряду Маланки та атмосфера природи восени та взимку.

Кадри з фільму «Памфір»

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку фільми, які зняли за відомими книгами. Туди увійшли такі кінострічки як:

  • «Гордість і упередження» Джейн Остін.
  • «Фелікс Австрія» Софія Андрухович.
  • «Крадійка книжок» Маркус Зузак.
  • «Захар Беркут» Іван Франко.
  • «Не відпускай мене» Кадзуо Ішіґуро.
  • «Чорний ворон. Залишенець» Василь Шкляр.
  • «Великий Гетсбі» Френсіс Скотт Фіцджеральд.

Читайте також Книжки про стартапи добра, Довбуша та проза шалених авторок: що почитати з новинок на дозвіллі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: