Вперше в Україні: у Львові хірурги пересадили двом пацієнтам частини печінки

Трансплантація органів
Трансплантація органів: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові лікарі Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова вперше в України виконали спліт-трансплантацію печінки. Під час хірургічного втручання донорський орган розділили на дві частини. Також дитина стала посмертним донором серця, нирок для інших пацієнтів.

Про це повідомили в Першому медичному об’єднані Львова.

Там розповіли, що печінку вдалося пересадити малюку і дорослому. Крім того, львівські трансплантологи пересадили дві нирки та серце. Так, спільно лікарям вдалося врятувати п’ять життів, троє з яких — діти. 

Цього разу донором стала дитина. Батьки 15-річного хлопчика, який помер через ушкодження мозку, дали дозвіл на донорство. Після цього, його органи трансплантували людям, які їх потребували.

Зокрема одну частину печінки хірурги пересадили Луці із Житомирщини, який мав біліарну атрезію - його печінка поступово відмовляла. Хлопчику лише 1,3 рочки. Лука отримав меншу частину печінки. Більшу хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників.

Також хірурги пересадили нирки від донора. Їх отримали 12-річний Гена з Харкова та 18-річний Іван з Черкащини.

Крім того, серце пересадили 11-річномуВладику із Тернопільщини. У нього був діагноз - делятаційна кардіоміопатія. Недугу спровокувало важке запалення легень, а серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці

У медичному закладі зазначили, що вже минув тиждень після трансплантацій, а усі пацієнти почувають себе добре.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові медики врятували 7-річну дівчинку з велетенською кістою легень, яка заважала дитині нормально дихати. Як з'ясували лікарі, кіста могла розірватися будь-якої миті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: