У Львові презентували виставку мистецьких робіт про життя-у-втрачанні

виставка
Виставка робіт "Щодо втрачання". Фото: ІА Дивись. Іnfo

Днями у Львівському муніципальному мистецькому центрі відкрили новий виставковий проєкт «Щодо втрачання». На виставці представлені твори як сучасних, так і авторів ХХ століття.

ІА Дивись.info побувала на виставці та подивилася на експонати.

Куратором проєкту є художник Нікіта Кадан. Він від червня працював у резиденції Львівського муніципального мистецького центру.

«Це виставка про життя-у-втрачанні. Не перелік втрат, не оплакуваня, а спроба вловити стан постійного втрачання як такий, дати йому форму та голос. Втрати стають віхами на історичному шляху, натомість накопичення зазвичай неісторичне. Воно сумнівне та забруднене, лиш втрата чиста», – зазначає Куратор Нікіта Кардан.

За його словами, ця виставка є оптимістичною, бо має в собі есхатологічний оптимізм. Проєкт розповідає надію, попри все – про ту найвищу інтенсивність проживання життя, що розміщена в самому центрі катастрофи.

Загалом на виставці представлено твори авторів та авторок, як-от: Євгенія Бєлорусець, Відкрита група, Олег Голосій, Алла Горська, Нікіта Кадан, Ярема Малащук та Роман Хімей, Маргарита Половинко, Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський, Федір Тетянич.

Тут розмістили роботи митців у трьох залах. Цікаво, що в кожній кімнаті міститься один вірш.

Вірш Сильвії Плат на виставці "Щодо втрачання" у Львові. Фото: ІА Дивись. Іnfo
Проєкт "Щодо втрачання" у Львові. Фото: ІА Дивись. Іnfo

 Розпочинається виставка з рядків поезії Сильвії Плат. У цій залі можна побачити дві серії картин Маргарити Половинко. Перша немає назви. Вона складається з малюнків, які художниця створила кров’ю на папері протягом 2022-2023 років. Інша серія під назвою «Янголи. 1/502, 2/502, 3/502…» містить малюнки янголів графітом на білому папері. Цифри «502» позначають дітей, котрі загинули внаслідок війни. Така кількість була на момент, коли мисткиня розпочала малювати їх.

Крім того, у першій залі є картина українського живописця ХХ Олега Голосія. Тут представлена його роботи «Автопортрет» (1987 р.), «Маскарон» (1990 р.) та «Вершнк та Вовк» (1993 р.). Вони виконані на полотні олійними фарбами.

Картина Олега Голосія «Вершнк та Вовк» на виставці "Щодо втрачання". Фото: ІА Дивись. Іnfo

У наступній кімнаті на стіні помістили поетичні рядки Василя Стуса. Тут розмістили відеоматеріали Даниїла Ревковського «Небо вторгнення» та Андрія Рачинського «Цивільні вторгнення». На відео можна побачити моменти, які відбулися під час перших днів повномасштабної війни.

Вірш Василя Стуса на виставці у Львові. Фото: ІА Дивись. Іnfo
Відеоробота у другій залі на виставці "Щодо втрачання". Фото: ІА Дивись. Іnfo

 У цій залі також є робота Нікіти Кадана «Храм Сивіли у Тіволі». Її автор зроби з шматка металу, який знайшов у зруйнованому селищі Долина на Донеччині, та репродукції картини «Храм Сивіли у Тіволі» Клода Лорена. Таким чином, митець актуалізує поняття «руїна» та «уламки» та показує їх відмінність на прикладі руїн, що залишилися від давнього храму внаслідок плинну часу та частинки металу, який відображає події війни.

Репродукція картини «Храм Сивіли у Тіволі». Фото: ІА Дивись. Іnfo

У третій залі представлено декілька робіт. Зокрема світлини конструкцій, які виконав Федір Тетянич: «Біотехносфера у Попасній» та «Біотехносфера на в’їзді у село Перемога».

Також тут можна побачити картини Алли Горської – української художниці та дисидентки, яку вбила радянська влада. Зокрема на виставці представили шкіци до мозаїчного панно «Прапор перемоги» для музею «Молода гвардія» у Краснодоні (тепер – Сорокине). Їх вона намалювала в на папері графітом у 1968 році.

Читайте також Львівський тиждень скульптури: в Палаці мистецтв відкрили головний проєкт «Старе і нове / Нове і старе»

шкіци до мозаїчного панно «Прапор перемоги» для музею «Молода гвардія» Алли Горської на виставці !Шодо втрачання". Фото: ІА Дивись. Іnfo

У залі також є світлини Євгенії Белорусець з серії «Київський воєнний щоденник». Фотографиня зробили їх у перші тижні після повномасштабного вторгнення у 2022 році.

Крім того, тут розмістили ще одну роботу Нікіти Кадана. Це стара вітрина, яку знайшли ще у 2015 році на смітнику. Вона має свою особливу історію перевезення до галереї та Муніципального центру.

Світлини з серії «Київський воєнний щоденник» на виставці. Фото: ІА Дивись. Іnfo
Радянська вітрина на виставковому проєкті "Щодо втрачання" у Львові. Фото: ІА Дивись. Іnfo
Вхід у виставковий зал. Фото: ІА Дивись. Іnfo

Виставку можна переглянути безкоштовно у Львівському муніципальному мистецькому центрі до 15 листопада 2023 року за адресою вулиця Стефаника, 11.

Зверніть увагу! На виставці присутня документація воєнних злочинів росіян та візуальні образи, які можуть спричинити сильні психоемоційні переживання. Тому на це варто звернути увагу перед відвідуванням людям, які переживають емоційні потрясіння та сильний стрес.


Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що у Львові презентували виставку ліногравюр «ПРОСТІР: НЕБЕЗПЕКА» Софії Короткевич. Її можна побачити в галереї «Дзиґа», що розташована на вулиці Вірменська, 35 до 8 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: