«У 14 одягнув берці та не знімав до 34», або Як двоє ветеранів допомагають побратимам адаптуватись до цивільного життя

photo_5228789166240814438_y
Засновники "NOVA" - Олександр (праворуч) та Владислав (ліворуч). Світлина, надана редакції ІА Дивись.info співрозмовниками

Олександр та Владислав — ветерани російсько-української війни. Обидва розуміють, які існують проблеми у військових після повернення у цивільне життя. Вони заснували Національне об’єднання вільних та амбітних «NOVA», де діляться власним досвідом із побратимами та допомагають їм з юридичними питаннями, відновленням, а також розповідають про фінансову грамотність. 

ІА Дивись.info поспілкувалась зі співтворцем громадської організації Владиславом. У розмові — про те, чим займається «NOVA», навіщо її заснували, а також про проблеми, з якими можуть зіштовхнутись ветерани. 

З 14 років у берцях

Наш співрозмовник підполковник у відставці, а Олександр майор запасу. 

«Я з Ялти. Після дев’ятого класу навчався два роки у військовому ліцеї. Потім закінчив військовий інститут КНУ імені Тараса Шевченка. Здобув освіту фінансиста. 2013 року перевівся на службу у Севастополь, з якого через рік довелося виходити з грудною дитиною на руках та дружиною поміж російської бронетехніки. Потім було АТО. Вперше звідти я повернувся 2015 року на милицях. І згодом моя війна продовжилась», — ділиться Владислав. 

Натомість Олександр родом із Вінничини. Він закінчив Одеський інститут сухопутних військ, а безпосереднім командиром у нього був Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Зважаючи на стан здоров’я, військовий кілька разів звільнявся зі служби, а коли розпочалось повномашстабне вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022 року, у статусі особи з інвалідністю внаслідок війни II групи, мобілізувався та прослужив до осені цього року.

Познайомились чоловіки 2016 року, але з товаришуванням не склалось. Владислав каже, що все почалось у компанії, де відбувалась пиятика. І додає, що сам пройшов період залежності від алкоголізму та називає його однією із чільних проблем я і у війську, так і після повернення. Нині ж разом із Олександром розповідають побратимам, як позбутись цієї залежності і до чого може призвести така проблема, зважаючи на особистий досвід. 

Після знайомства ще п’ять років чоловіки не спілкувались і зустрілись аж весною 2023 року. Обидва кардинально змінилися. Тоді й виникла ідея майбутньої організації, де можна буде об’єднуватись із побратимами та допомагати одне одному у різноманітних питаннях - від бюрократичної тяганини із документами й довідками до відновлення стану здоров’я після повернення із фронту. 

Владислав (ліворуч) та Олександр (праворуч). Фото, надане редакції ІА Дивись.info

«Ветеранам потрібні й реабілітація, і правова допомога, і фінансова грамотність, — пояснює наш співрозмовник. — Якщо ти, наприклад, виправдовуєш свою залежність, це ні до чого хорошого не призведе. Варто розуміти: у всіх своїх проблемах винен насамперед ти. І тільки ти можеш собі допомогти».  

Так чоловіки вирішили, що потрібно цей задум втілити. З цього й розпочалась історія «NOVA», а офіційним «днем народження» вважається дата — 1 квітня 2023 року. 

«Чому нам це під силу? Тому що ми особисто подолали всі труднощі повернення до цивільного життя. Я з 14 років як одягнув берци у військовому ліцеї, так і до 34 їх не знімав. Ми, як ніхто, розуміємо, що після виконання своїх військових обов’язків, часто виникають труднощі, пов’язані із оформленням документів та захистом своїх прав. Також існує й фінансовий аспект люди не завжди вміють розпоряджатися своїми коштами. Зважаючи на свій досвід, ми пояснюємо, наприклад, що кредити зло, а гроші потрібно використовувати із користю і рівно стільки, скільки потрібно», — розповідає Владислав. 

Як працює «NOVA» та напрями роботи 

Так, вони звертають увагу на те, що після Перемоги і повернення побратимів додому, може виникнути проблема: гроші закінчуються і починається історія із боргами, кредитами, пиятики, бійки. 

«У нашого умовного побратима тоді будуть винними в цій ситуації всі, хто завгодно, тільки не він. Варто розуміти, що після повернення у цивільне життя, потрібно жити спочатку: пройти ментальне оновлення, оформлення всіх статусів, на які людина має право. А насамкінець проходження онлайн-курсів щодо фінансової грамотності», — розповідає Владислав про головні напрямки, які вони пропонують в організації. 

Додає, що ГО ніхто не фінансує із зовнішніх джерел, у проєкт вони вклались із власної кишені спільно з Олександром. Окрім цього, залучають грантові кошти.  А всі послуги для військових є цілком безкоштовними. Принциповою позицією засновників є одне не належність до жодної із політичних сил. 

У Національному об’єднанні вільних та амбітних допомагають за трьома напрямами

  • фізичне та ментальне оновлення. Це безкоштовна допомога із фізичної реабілітації, протезування, лазівки про відновлення. Також дієві методики від військових для подолання стресу та ПТСР, онлайн-уроки з правильного харчування та заняття спортом. 
  • правова допомога. Ідеться про те, як оформити необхідні документи (посвідчення про УБД, інвалідність внаслідок війни, статус члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці, отримання пільг та належних виплат). 
  • фінансова грамотність та матеріальна допомога. Це шлях від фінансової «небезпеки» до стабільності. 

Наразі сконтактувати із засновниками ГО можна через Instagram, однак Владислав і Олександр нині опікуються створенням онлайн платформи, на яку військовий чи ветеран зможе зайти, зареєструватись та отримати покрокову дорожню карту на свій запит і отримати корисну інформацію від засновників, спираючись на практичний досвід засновників, який вони здобули впродовж 5 років. 

«Власний досвід від початку повернення до цивільного життя. Ми хочемо стати для всіх охочих тими менторами, які візьмуть за руку та приведуть до бажаного результату. Саме таких нам бракувало у всій час. Ми зрозуміли, що для оновлення та змін потрібно дві речі: сильне бажання та спільнота однодумців. Соціум — це “NOVA”. Від вас потрібно тільки бажання», — коментує Олександр. 

І водночас шукають людей, які можуть допомогти у цьому. Ідеться про айтівців, дизайнерів, копірайтерів, проджект-менеджерів тощо. 

«Ми хочемо створити велику спільноту із однодумців»

«Люди не розуміють, що після перемоги найгірші проблеми тільки почнуться. Це, коли підриватимуть гранати у громадських місцях, самогубства, сімейні проблеми. Тезу щодо зброї я підтверджую як керівник військової частини. На жаль, це реальність. Над цим потрібно працювати, бо суспільство, скажімо так, наразі є дуже “ніжним” щодо цього», — припускає Владислав. 

Каже, що зважаючи на останні підрахунки, після перемоги у війні з РФ очікується повернення у цивільне життя близько 5 мільйонів ветеранів. Це статистика Міністерства у справах ветеранів. Відтак, допомагати потрібно вже зараз, не нарікаючи на державу. 

«Ми хочемо створити велику спільноту із однодумців та транслювати, що хочемо вплинути на зміни в країні, створюючи нові можливості для наших побратимів та членів їхніх сімей, будучи міцною опорою», — називає мету організації наш співрозмовник. 

Додає: важливо пояснювати простою зрозумілою мовою, що робити, коли існує конкретна проблема. Тому разом з Олександром Владислав намагається опанувати різні сфери, щоб ці знання передавати іншим. 

«По-перше, ветеран має зрозуміти, що майбутній розвиток життя залежить виключно від тебе самого. Потрібно стиснути зуби та працювати над тим, аби розвиватись надалі. Все достатньо просто, але й складно водночас. Очевидно, що довгий час військовому снитимуться неприємні спогади, тож варто піклуватись насамперед про ментальне здоров’я. Згодом взятись за правовий та фінансовий аспекти», — відповідає Владислав на запитання про те, як діяти ветеранові відразу по поверненню. 

І рекомендує побратимам почати збирати всі документи, необхідні для оформлення статусів УБД, ще перед звільненням, адже можуть виникнути певні проблеми. 

«І саме це дозволило одному із військових отримати всі пільги та статуси впродовж близько двох місяців. Ми хочемо, аби більше людей про це дізнались. Дуже важливо зібрати всі документи під час служби, незважаючи на обіцянки командування про додавання їх, наприклад, поштою. Потрібно наполягати. Лайфхак: фотографуйте кожен документ та довідку. Це ваша зброя, якщо ви їх загубите», — додає Олександр.

Як цивільним поводитись із ветеранами

Владислав відповідає, що насамперед кожен може зробити найголовніше — ставитись до військових, котрі повернулись у цивільне життя, як до звичайних людей. Це ключова порада. Водночас це стосується і ветеранів: посмішка та ввічливе спілкування. 

«Якщо ви будете ставитись до мене, як до дитини, у мене це викликатиме агресію. Це наш висновок, як військовослужбовців, також про це говорять й психологи. Тільки звичне ставлення до тих, хто брав участь у бойових діях», — приводить приклад Владислав. 

Каже, наступна порада щодо допомоги ветеранам є те, аби кожен долучився до роботи над соціумом: «І не соціум готувати до повернення з фронту бійців, а бійців готувати до того, що вони повернуться у звичний світ, де хтось відпочиває, танцює, ходить без зброї». 

А також, додає Владислав, кожен із нас може спробувати зрозуміти ветерана, втім обережно, без нав’язливих запитань чи непроханих порад. 

Поки є час до перемоги…

Натомість Олександр розповів, як він бачить майбутнє системи допомоги ветеранам. 

«Взявши участь як спікери у всеукраїнському форумі "Коло побратимів", що проходив у Моршині наприкінці вересня, ми порушували питання про те, що є класні організації, у яких вже є створена крута система, яка працює: реабілітація, правова допомога і таке інше, тож зараз найголовніше створити міцну координацію між усіма організаціями в Україні. Тому що нам уже пізно щось вигадувати, нам не потрібно щось запозичувати у західних країн. Ситуація така: Україна у всьому світі ділитиметься власним досвідом - від оснащення дронів до системи реабілітації та відновлення військових. Ми вже не будемо запозичати це, а навпаки», — ділиться він. 

Вважає: поки у нас є час до перемоги, потрібно проводити якомога більше схожих заходів, аби сформувалась чітка координація між різними складовими комплексу допомоги ветеранам — від реабілітації до працевлаштування: «Адже, коли після Перемоги фіксуватимуть збільшення кількості ветеранів, ми просто опинимось на межі з питанням, чи можемо допомогти кожному. Відтак потрібна координація».

Тож, додає Олександр, «NOVA» готова до співпраці з різними організаціями, аби обмінюватись досвідом та посилити допомогу для побратимів. Зв'язатись із організацією можна за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: