Як змінювалися пропозиція та попит на новобудови, вторинний ринок та оренду у вересні  

DIM.RIA

Аналітичний центр українського маркетплейсу DIM.RIA презентував результати дослідження стану ринку нерухомості у вересні. У звіті проаналізовано пропозицію та попит на первинне, вторинне житло, а також ситуацію з орендою нерухомості в містах України.

Первинний ринок нерухомості

Пропозиція

На початку осені 2023 року в Україні працюють 75% відділів продажу новобудов. Найвищий показник кількості активних відділів продажу зафіксовано у Тернопільській області – 97%. 

У вересні 2023 року по всій Україні було здано в експлуатацію шість новобудов на 12 секцій. Загалом, за цей рік було у всіх містах країни здано 68 новобудов на 147 секцій. Серед них 12 щойно зведених будівель на 30 секцій – у Києві.

Ціни

Аналітики DIM.RIA дослідили середні ціни за м² у вересні і найвища вартість спостерігається у Києві – 58 019 грн (враховуючи всі типи квартир за кількістю кімнат). Якщо порівнювати середню ціну за м² у вересні до серпня, то вона зросла на 2%.  За рік збільшилася середня вартість за м² у Тернопільській області – на 56% та Івано-Франківській області – на 42%. 

Якщо аналізувати вартість житла у передмісті Києва із врахуванням всіх типів квартир, то середня ціна за м² у Борисполі складає 24 316 грн,  Гостомель – 26 464 грн, Буча –27 369 грн, Ірпінь –  31 188 грн. 

Вторинний ринок нерухомості

Пропозиція

Згідно з інформацією DIM.RIA пропозиція для купівля квартири на вторинному ринку зростає. Цікаво, що у Харківській, Миколаївській та Херсонській областях тенденція зростання сягає кількох разів. Якщо розглядати зміни за рік, то зменшення кількості пропозицій спостерігається у Черкаській області – 9% та Кіровоградській області – 15%. 

Ціни

За даними аналітичного центру у вересні середня ціна однокімнатної квартири у Києві складає 87 268 доларів США. У Львівській області вартість становить 63 186 доларів США, а у Закарпатській – 50 102 доларів США. За рік найбільше збільшення ціни зафіксовано у Черкаській та Івано-Франківській областях –  43% та 42%.

Дослідження ціни на вторинному ринку житла станом на вересень показує збільшення вартості на квартири різної кімнатності. Проте, якщо порівнювати вартість однокімнатної квартири у вересні 2023 року до серпня 2023 року, у Київській області ціна впала на 3%, а у Волинській області – на 7%. 

Дані аналітиків свідчать, що за рік ціна квартири у столиці на вторинному ринку збільшилася на 65%. Детальніше дослідити вартість квартири по районах Києва можна за посиланням.

Ринок оренди

Пропозиція

Станом на кінець вересня 2023 року пропозиція оренди продовжує зменшуватися. Протягом року у Київській області на 47% впала кількість оголошень. У Сумській області цей показник сягнув 97%, а у Чернігівській – 60%.

Ціни

Станом на липень 2023 року середня ціна оренди однокімнатної квартири у столиці 21 167 грн, а в області – 8 886 грн. Порівнюючи з вереснем 2022 року, вартість житла у Києві виросла на 29%. Аналітики визначили, що у Кіровоградській області середня ціна на однокімнатне житло впала на 40% до серпня 2023 року та на 18% протягом року.

Згідно із звітом аналітичного центру DIM.RIA найменшу середню ціну оренди однокімнатної квартири зафіксовано у Херсонській та Сумській областях  – 3 250 грн і 4 000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: